1. VSParticle haalt op 14,5 miljoen op voor nanoprinter
Aaike van Vugt heeft 14,5 miljoen euro aan financiering geregeld voor VSParticle, de Delftse startup waarmee hij de nanoprinter ontwikkelt. Die machine kan materialen tot op atomair niveau splitsen en opnieuw opbouwen tot totaal nieuwe. Dat versnelt de ontwikkeling van nieuwe materialen enorm en leverde al onder meer geavanceerde membranen op die worden toegepast in elektrolysers voor de productie van waterstof.
De miljoenen komen van het Europese Plural en BlueYard Capital. Nxtgen Hightech verstrekte 3,5 miljoen euro subsidie, meldt VSParticle in een persbericht.
Lees ook: VSParticle uit Delft geeft bedrijven een oneindige hoeveelheid nieuwe materialen
2. HappySoaps zoekt 3 miljoen op Eyevestor
Marcel en Marco Koers maken een coöperatie van hun plasticvrije cosmeticamerk HappySoaps en zoeken in ruil voor drie miljoen euro nieuwe aandeelhouders, deels via een sharefundingcampagne op Eyevestor. Investeerders kunnen vanaf 250 euro instappen in het bedrijf dat vorig jaar een omzet boekte van 5,3 miljoen euro.
HappySoaps is al op drieduizend verkooppunten te vinden en breidde vorig jaar uit naar Scandinavië, na een equity-crowdfunding van 1 miljoen. Dankzij het verse kapitaal moeten meer landen volgen.
Lees ook: Deze startup verovert Nederland met een plasticvrije shampoo in vaste vorm
3. Stuntprijzen leveren recordkwartaal op bij Tesla
Dat de prijsverlagingen bij Tesla goed zijn voor de volumes, had iedereen wel verwacht. Maar de autofabriek van Elon Musk verraste alsnog met een recordkwartaal: 466.140 Tesla’s werden verscheept, 83 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2022, maar ook 10 procent meer dan in Q1 en ruim boven de verwachting van analisten.
Het gros van de leveringen bestaat uit Model 3’s en Y’s: slechts 10.695 dollar duurdere S’en en X’en werden afgeleverd. Goed voor de koers van Tesla, en daarmee voor de boekwaarde van Musk zelve. Bloomberg prikte hem maandag op 234 miljard dollar, alweer bijna twee keer zoveel als half januari.
Lees ook: Tesla heeft Elon Musk harder nodig als ceo dan Twitter
4. The Ketchup Project Club naar 700 Albert Heijns
The Ketchup Project gaat onder zijn nieuwe naam The Ketchup Club de Nederlandse supermarkten in. Vanaf deze week ligt de ketchup die Anne Janssens en Birte Ketting laten maken in Kenia van ‘geredde’ tomaten en mango’s bij 700 filialen van Albert Heijn.
Sinds 2016 laat de MT/Sprout Challenger de ingrediënten ter plekke drogen, wat voorkomt dat ze als afval eindigen. In 2026 wil de ketchupmaker zo 2.000 boeren van een beter inkomen voorzien.
Lees ook het Challengerprofiel van The Ketchup Club
5. Nederlandse ‘techinvesteerder’ uit Monaco op de vlucht voor Fiod
De Fiod heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen ‘techinvesteerder’ Rutger J., een 28-jarige Nederlander die wordt verdacht van miljoenenfraude met niet-bestaande aandelen, meldt het FD.
Tijdens een doorzoeking van zijn woning in Monaco eind juni bleek J. te zijn gevlucht. Zijn compagnon Crispijn de K. (28), met wie hij een illegaal investeringsprogramma runde onder de vlag van ‘venture firm’ Janse Capital, zit wel vast. Volgens de Fiod hebben ze zo voor ten minste 4 miljoen aan nepbeleggingen verkocht en de opbrengst besteed aan luxe hotels en dure auto’s.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Volendammer blijkt beste ondernemer van India
Een mooie week voor de Volendamse ondernemer Bill Duin, die met Podobrace braces, compressiesokken en andere medische hulpmiddelen levert. Hij debuteerde niet alleen als shirtsponsor voor FC Volendam, in India is Podobrace onderscheiden als ‘Entrepreneur of the Year – Best Foreigner‘ van India.
Duin heeft een fabriek en kantoren in India en Pakistan en werd – volgens eigen zeggen onverwacht – door een Indiase minister voorgedragen. Naast Podobrace heeft Duin inmiddels ook webshops als Textieldiscounter.nl en Sportbracestore.nl overgenomen.
Wat we ook lazen:
- Nederland en Ierland zijn de beste locaties voor Amerikaanse techbedrijven in Europa, aldus ‘The European Expansion Report’ (Frontline Growth)
- Terrorismewaakhond NCTV waarschuwt voor ChatGPT en andere AI (Nu.nl)
- Hartger Ruijs doet met zijn securitybedrijf Computest een overname in Spanje (persbericht)
- De Belgische bierfamilie De Spoelberch mag chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely overnemen van de ACM (persbericht)
- E-learningbedrijf Archipel doet overname in Duitsland (persbericht)
- Online aankopen stabiliseren, post-coronadip lijkt achter de rug (Thuiswinkel.org)