1. Mollie gaat stevig reorganiseren
Mollie gaat reorganiseren en zal daarbij het personeelsbestand verkleinen. ‘Dit is een uitvloeisel van de realisatie dat ons bedrijf te snel gegroeid is. We hebben in een korte tijd te veel mensen aangenomen en zijn daarin doorgeschoten. Het bedrijf was niet meer efficiënt’, aldus oprichter Adriaan Mol tegenover Het Financieele Dagblad.
Het exacte aantal mensen dat afvloeit is onbekend, maar het gaat om minder dan 10 procent van de 800 medewerkers. Over 2022 werd er 121,5 miljoen euro verlies geleden door het fintechbedrijf.
2. Vipio haalt 4 miljoen euro op
Boekingsplatform Vipio van Catawiki-oprichter Rene Schoenmakers, Aike van Deursen en Mark Borgman heeft 4 miljoen euro opgehaald bij NOM. Onbekend is welk belang de regio-investeerder krijgt in het platform waarmee bijzondere vakantielocaties geboekt kunnen worden. NOM is een bekende van Schoenmakers, want het fonds investeerde al in drie bedrijven van hem.
3. Getir haalt half miljard op tegen fors lagere waardering
Flitsbezorger Getir heeft 500 miljoen dollar opgehaald bij bestaande investeerders, meldt Financial Times. De ronde wordt geleid door Mubadala, en ook G Squared en investeerder Michael Moritz doen mee. De Turkse boodschappenbezorger wordt gewaardeerd op 2,5 miljard dollar. Ongeveer anderhalf jaar geleden lag de waardering op 11,8 miljard dollar.
4. VanMoof probeerde Amerikaanse tak te verkopen
Fietsenmaker VanMoof heeft het faillissement proberen af te wenden door de Amerikaanse tak te verkopen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van het faillissementsverslag. Daarnaast is duidelijk dat 114 partijen contact hebben gezocht met de curator over een doorstart, maar dat het overgrote deel afhaakte toen ze scherp kregen dat er forse investeringen nodig zijn.
Bij het door Lavoie overgenomen VanMoof blijven enkele tientallen medewerkers werken. VanMoof had ongeveer zevenhonderd mensen in dienst.
Lees ook: Dit is Lavoie, de stepjesmaker die de nieuwe eigenaar wordt van VanMoof
5. Amac voorziet drukke weken
Apple houdt dinsdag zijn jaarlijkse keynote, waar ook de iPhone 15 wordt gepresenteerd. Dit betekent dat bij Apple-reseller Amac de kassa harder gaat rinkelen. Doorgaans is er in de weken na de keynote zeker een verdubbeling van de verkopen, meldt oprichter Ed Bindels aan De Telegraaf. Een exacte voorspelling durft hij niet te doen, omdat dit ook afhangt van wat Apple precies presenteert.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Elon Musk erkent beperken Starlink in Oekraïne
Biograaf Walter Isaacson schrijft in het boek dat over Elon Musk verschijnt dat de techmiljardair zijn ingenieurs opdracht zou hebben gegeven om het Starlink-netwerk in de Krim uit de lucht te halen. Oekraïne zou van plan zijn geweest om de Russische marine aan te vallen met drones, maar verloren contact toen ze onderweg waren.
Musk legt echter uit dat er nooit dekking boven de Krim is beloofd en dat Starlink niet voor offensieve doelen gebruikt mag worden. En o ja, Elon Musk heeft zijn elfde kind gekregen. Techno Mechanicus, roepnaam Tau.
Much appreciated, Walter.
The onus is meaningfully different if I refused to act upon a request from Ukraine vs. made a deliberate change to Starlink to thwart Ukraine.
At no point did I or anyone at SpaceX promise coverage over Crimea.
Moreover, our terms of service clearly… https://t.co/jmNtScM5LY
— Elon Musk (@elonmusk) September 9, 2023
Wat we ook lazen:
- Private-equityfonds Egeria verkrijgt een controlerend belang in IT-consultant Superp. (FD)
- Een prikkelend stuk over de problemen in de fintechwereld. ‘Het is een kwestie van tijd voor het kaartenhuis instort’. (Techcrunch )
- DeGiro heeft in Nederland inmiddels 750.000 klanten en ziet vooral meer jongeren en vrouwen beleggen. (Telegraaf)