1. Privacyplatform Roseman Labs regelt 4 miljoen
Roseman Labs heeft 4 miljoen euro opgehaald voor zijn platform, waarmee verschillende gebruikers samen privacyproof data kunnen delen en analyseren. Privacyregels maken dat nu vaak onmogelijk. De cryptografen van Roseman Labs zetten een techniek in die voldoet aan de normen.
Roseman Labs is drie jaar geleden opgericht door Toon Segers, Niek Bouman en Roderick Rodenburg (die we nog kennen van zijn eerdere startup Synple). Klanten zijn onder meer het ministerie van Justitie, het RIVM en verschillende zorginstellingen. Het verse geld komt van de Duitse investeerders Matterwave Ventures en Spacewalk en van de Nederlandse vc’s NP-Hard Ventures en GEC Capital.
2. Rechter besluit vrijdag over sanering Big Bazar
De rechtbank van Leeuwarden buigt zich vrijdag over het aanstellen van een herstructureringsdeskundige bij Big Bazar. De ondernemingsraad van de koopjesketen heeft daartoe een verzoek ingediend, waarmee een dreigend faillissement voorlopig is voorkomen.
Eerder had Big Bazar zelf geprobeerd zich de schuldeisers van het lijf te houden met een afkoelingsperiode op grond van de WHOA, maar daar zag de rechter geen heil in. In die nieuwe variant op de surceanceprocedure is de ondernemer echter niet de enige die het initiatief mag nemen.
Lees ook: Doorstarten via de WHOA-regeling, hoe werkt dat?
3. Breeze mag zijn algoritme inclusiever maken
Dating-app Breeze mag zijn algoritme aanpassen zodat mensen met een donkere huidskleur en van niet-Nederlandse afkomst net zo vaak worden voorgesteld aan andere gebruikers als mensen met een lichte huidskleur en van Nederlandse afkomst. Sterker nog: van het College voor de Rechten van de Mens, waaraan de startup die vraag voorlegde, is die aanpassing van de zelflerende software zelfs noodzakelijk.
Lees ook: Breeze krijgt ‘all star’ funding: ‘Ik denk dat we Tinder en Bumble in kunnen halen’
4. Nieuwe cfo moet elektrobussenbouwer Ebusco bijsturen
Het gaat niet lekker met Ebusco, de elektrische bussenbouwer van Peter Bijvelds. Het Brabantse bedrijf worstelt met toeleveringsproblemen en personeelstekort en moest zijn verwachtingen dit jaar al twee keer bijstellen.
De nieuwe cfo Jurjen Jongma moet het tij zien te keren, schrijft het FD. Jongma is een zwaargewicht en afkomstig van Philips, waar hij uiteindelijk de afgestoten huishoudelijke apparatendivisie financieel leidde. Hij moet flink aan de bak, want Ebusco maakte het afgelopen halfjaar meer verlies (44 miljoen euro) dan omzet (42 miljoen) en staat zwaar in het rood bij de banken.
5. Brussel legt zes big tech-spelers strengere regels op
De Europese Unie legt de zes grootste techbedrijven ter wereld strengere regels op vanwege hun dominantie. Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (WhatsApp, Instagram, Facebook), Microsoft en ByteDance (TikTok) gelden in de nieuwe Digital Markets Act als ‘gatekeeper’ en worden gedwongen tot fundamentele veranderingen, meldt onder meer NOS.
Apple mag daardoor waarschijnlijk niet langer apps exclusief via de App Store aanbieden en Google moet op Android-smartphones duidelijker alternatieven bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en Chrome-browser. Opmerkelijk genoeg worden Samsung, maildiensten Gmail en Outlook en de grote clouddiensten niet als gatekeepers gezien.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: criminele gebruiken Spotify als pinautomaat
Spotify blijkt een speeltuintje voor Zweedse criminele bendes die geld willen witwassen. Dat meldt Svenska Dagbladet. Daarvoor scoren rappers zogenaamd enorme hits op de streamingdienst. In werkelijkheid kopen hun bazen daarvoor bots via berichtendienst Telegram, die de nummers op de trendlijst laten verschijnen. Vandaar wordt de muziek ook door echte Spotify-gebruikers beluisterd. In Zweden zijn een miljoen Spotify-luisteraars goed voor bedragen tot 5.000 euro.
Wat we ook lazen:
- Fintech-startup Strise strikt na Curiosity nieuwe aandeelhouders voor 10 miljoen euro (Silicon Canals)
- Oprecht jammer: Club van 30, de uitgever achter Change.Inc, is failliet (Faillissementsdossier )
- Weet je wie ook nog geen cent onterechte coronasteun heeft terugbetaald? Rick Engelkes (De Telegraaf )
- Come and get it: Infinity Recycling heeft 105 miljoen bij elkaar in zijn plasticfonds (persbericht)
- Apple zou werken aan een goedkope MacBook als concurrent voor de Chromebooks (iCulture )