1. Giga Storage werkt aan megabatterij in België
Giga Storage wil in België één van de grootste batterijparken van Europa bouwen, zegt ceo Ruud Nijs in het FD. De investering bedraagt ongeveer een half miljard euro. Daarvoor staat er een batterijpark van 300 megawatt met een omvang van vijftien voetbalvelden.
Giga Storage heeft sinds de oprichting in 2018 twee opslagstations neergezet die pieken en dalen in het stroomnet opvangen. Het werkt in Delfzijl aan een batterijpark dat vergelijkbaar is met het project vlak over de grens bij Roermond. Het Belgische en Nederlandse park zijn straks de twee grootste batterijparken van Europa, maar de financiering voor het eerste buitenlandse project van Giga Storage is nog niet rond.
Lees ook: Van LeydenJar tot Elestor en E-magy: Nederlandse batterij-startups kunnen wereldtop worden
2. Funding voor circulaire keukens van Chainable
Jordy van Osch en Simon Rombouts hebben 1,4 miljoen euro opgehaald voor Chainable, de startup waarmee ze circulaire keukens leveren. Ze richten zich op zakelijke verhuurders met hun ‘kitchen as a service’ en beloven dat hun aanbod voor 88 procent circulair is en dus wordt hergebruikt.
Het geld van Fair Capital Impact Fund en Stichting ifund is bestemd voor verdere groei en automatisering, melden ze in een persbericht. Chainable is opgericht in 2020 en heeft 20 medewerkers. Hoeveel keukens het al heeft geleverd meldt het niet, wel dat de groei vorige jaar 200 procent was.
3. FastNed verdriedubbelt in Duitsland (op kosten van de overheid)
FastNed heeft twee aanbestedingen gewonnen in Duitsland. Het kan nu in 92 zoekgebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland zijn snellaadstations bouwen voor het Duitse overheidsnetwerk ‘Deutschlandnetz‘. Door het winnen van de aanbesteding zal het aantal stations – nu nog 37 – in de komende vier jaar verdrievoudigen.
FastNed krijgt ook financiering voor de bouw en exploitatie van de stations. De stations komen waarschijnlijk niet op snelweglocaties te liggen: de Nederlandse snellader heeft deze zomer een juridische gevecht verloren, waarin hij probeerde de aanbesteding aan monopolist Tank & Rast te voorkomen.
Lees ook: Michiel Langezaal: ‘Onze stip op de horizon was vaag, misschien zijn wij er daarom nog’
4. MantiSpectra regelt 4 miljoen voor sensorchips
Deeptech-startup MantiSpectra heeft 4 miljoen euro geregeld voor zijn spectral sensors on a chip, chips die infrarood licht meten als alternatief voor grote en kostbare spectrometers. Daarmee kun je vaststellen of een tomaat rijp is, maar ook soorten drugs herkennen.
De spin-off van TU Eindhoven wil met de investering naar wereldwijde vermarkting van de ChipSenseTM. Innovation Industries en PhotonVentures leidden de financieringsronde, uit het PhotonDelta National Growth Fund kwam ook een bedrag.
5. Curator Lightyear: mag je zomaar 180 miljoen verbranden?
Hoe moet een startupondernemer met zijn burn rate omgaan? Dat vraagt curator Maarten van Ingen van een van de failliete Lightyear-bedrijven aan de Ondernemingskamer in een zogenoemde concernenquête naar het beleid van de zonne-automaker. Van Ingen pleit in het ED voor meer duidelijkheid rond de handelwijze van startupondernemers die met geld van investeerders aan een idee werken.
Lightyear verbrandde ten minste 180 miljoen euro. ‘Was er een duidelijk plan met mijlpalen ten aanzien van te behalen resultaten? Heeft het bedrijf aan het behalen van die mijlpalen gewerkt? Dat kan ik niet zien.’
Lees ook: Lightyear: met die 8 miljoen voor de doorstart kunnen ze net de banden oppompen
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Welk gadget ontwerpt ex-designbaas Apple voor OpenAI?
Voormalig Apple-hoofdontwerper Jony Ive zou met OpenAI in gesprek zijn over de ontwikkeling van een AI-gadget, meldt Bright. Ive tekende voor talloze iPhones, iPads, Apple Watches en Macs en werkt al een paar jaar met zijn eigen ontwerpbureau voor andere klanten.
In dat rijtje komt mogelijk ook een AI-gadget, want de Brit is in gesprek met OpenAI-oprichter Sam Altman over een ‘hardwareproject’ rond kunstmatige intelligentie. OpenAI is zelf overigens alweer 80 à 90 miljard dollar waard: drie keer zoveel als vorig jaar, blijkt uit de geldronde waar de unicorn aan werkt.
Wat we ook lazen:
- Getir en Uber Eats gaan ook buiten Engeland samenwerken (Techcrunch)
- In Nederland moeten flitsbezorgers vanaf volgende week minimaal 16 jaar oud zijn (Emerce)
- OpenUp, Jex, Crisp: dit zijn volgens LinkedIn de top 10 startups on the rise (LinkedIn)
- Binnenkort kun je op WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger praten met chatbot Meta AI (Nu.nl)
- Online bestedingen van consumenten stegen in de eerste helft van 2023 slechts 2 procent (Emerce)