1. LionVolt regelt 15 miljoen voor next gen batterijen
LionVolt, de Eindhovense startup die een revolutionaire solid-state lithium-ionbatterij ontwikkelt, heeft de afgelopen maanden 15 miljoen euro geregeld om de ontwikkeling en productie te versnellen. Dat meldt ceo Carl McGoldrick op LinkedIn, zonder namen te noemen van geldschieters.
Een paar dagen eerder maakte LionVolt ook al bekend dat het een productielijn voor batterijcellen overneemt van het Schotse AMTE Power. LionVolt is vorig jaar afgesplitst van TNO in Holst Centre en belooft dat zijn batterij sneller laadt, veiliger is en bijna twee keer zoveel energie kan opslaan per kilo als de huidige Tesla-accu’s.
Lees ook: De hele auto-industrie kijkt smachtend uit naar de superbatterij van LionVolt
2. Koffiemerk Wakuli wil 10 nieuwe winkels openen
Duurzaam koffiemerk Wakuli wil in Nederland van 5 naar 15 winkels groeien. Dat zegt oprichter Yorick Bruins tegen RetailTrends. De 5 filialen van de koffieketen zitten in Amsterdam, de 10 nieuwe zaken komen in andere grote steden. ‘We hebben veel onlineklanten, dus we weten waar zij zitten.’ Voor 2025 zijn Bruins’ plannen nog groter. Dan wil hij ook buiten de landsgrenzen kijken.
Lees ook: Deze sociale startup wil de Bloomon van de koffiebranche worden
3. EVBox schrapt 90 banen om laadpalenmalaise
Laadpaalfabrikant EVBox schrapt 90 banen, ruim 13 procent van het totaal, vanwege de stagnerende markt en de sanering van zijn productportefeuille. Tegen het FD stelt ceo Remco Samuels dat zijn bedrijf zo begin 2025 een positieve ebitda moet hebben, en dat is voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf.
Het ooit snelgroeiende EVBox is sinds 2017 in handen van de Franse energiegigant Engie, die het vergeefs naar de beurs probeerde te brengen. Over 2022, het laatste jaar waarover resultaten bekend zijn, werd een nettoverlies geboekt van 117 miljoen euro en ook vorig jaar is afgesloten met een (onbekend) verlies.
4. Investeerders in AI hebben flinke concurrentie van big tech
Vc’s die in AI-startups willen investeren, krijgen stevige concurrentie van big tech, meldt het FD. Dat haalt onderzoek aan van PitchBook, waaruit blijkt dat Amazon, Microsoft en Google-moeder Alphabet vorig jaar miljarden hebben gestoken in AI-bedrijven. Ze investeerden mee bij twee derde van de in totaal 27 miljard euro die startups en scaleups ophaalden.
Ze hebben niet alleen geld liggen voor de AI-ondernemers, ze helpen ook in natura met serverruimte en rekenkracht. En dat is voor het trainen van AI een onmisbare en dure grondstof.
5. Bitcoin voor het eerst in twee jaar weer boven de 50.000 dollar
De koers van de bitcoin heeft dinsdag het hoogste punt bereikt sinds december 2021. De waarde van de cryptomunt steeg de dag ervoor met circa 4 procent naar 50.078,60 dollar (zo’n 46.500 euro).
Belangrijkste drijfveren zijn de rente, die in de loop van dit jaar waarschijnlijk lager wordt, maar vooral de introductie van bitcoin-ETF’s, een product waarin je kunt beleggen om de koers van de bitcoin te volgen. In januari viel het effect daarvan tegen, maar deze maand is de virtuele munt duidelijk meer in trek dankzij de vraag van ETF-fondsen.
6. En dan dit: Hema propt baby’s en seksspeeltjes in één zin
Echt, Hema? ‘Alles voor jou en je baby: van speen tot seksspeeltje’ stond er op de cover van het nieuwste Baby Magazine van het toch keurige warenhuis. Sociale media ontploften meteen vanwege de vermeend “zieke combinatie” en Hema moest maandag diep door het stof om uit te leggen dat het met deze “onhandige formulering” de plank volledig heeft misgeslagen.
Het bedrijf wilde jonge ouders naar eigen zeggen helpen herinneren ook aan zichzelf te denken. Daarom staan er ook gezichtsmaskertjes en spullen voor in het nachtkastje in de folder, die fluks uit de filialen is verwijderd.
Wat we ook lazen:
- Minder faillissementen in januari, wel 60 procent meer dan een jaar geleden (CBS)
- Peter Skillman ontwierp icoontjes voor Microsoft, nu leidt hij het design bij Philips (ED)
- Nederlandse consument koploper in online aanschaf tweedehands spullen (Telegraaf)
- Franse batterijenfabrikant Automotive Cells Company (ACC) haalt 4,4 miljard op voor Europese fabrieken (FD)