1. Veiling Lightyear brengt 650K op
De veiling van de inboedel van de failliete zonneautomaker Lightyear heeft 650.000 euro opgebracht, zegt de curator tegen RTL Nieuws. Een handvol prototypes, chassis, accupakketten en andere onderdelen voor de gesneefde Lightyear One gingen onder de hamer, plus inventaris. ‘De opbrengst valt niet tegen. Het was iets hoger dan ik had verwacht, al was het vooraf lastig in te schatten’, aldus curator Reinoud van Oeijen, die 17 miljoen aan vorderingen van schuldeisers heeft binnengekregen.
Drie andere prototypes van de Lightyear 0 gaan binnenkort nog onder de hamer. Het gaat om twee auto’s die bij de fabriek in Finland staan en een wagen die vanuit de VS verscheept moet worden.
Lees ook: Is er nog toekomst voor de zonneauto na de kater van Lightyear en Sono?
2. My Jewellery opent nieuw winkelconcept in België en Duitsland
My Jewellery heeft in Gent en Keulen winkels volgens een nieuw concept geopend, meldt oprichter Sharon Hilgers op LinkedIn. De nieuwe winkels draaien volgens het concept ‘jewellery first’: de sieraden zijn overzichtelijk in witte displays met houten details tentoongesteld. ‘Een mooie aanzet voor verdere My Jewellery-internationalisering?’ aldus Hilgers in de post. My Jewellery is in de afgelopen jaren hard gegroeid en heeft nu 27 winkels in Nederland, België en Duitsland.
Luister ook: Zo groeide Sharon Hilgers met My Jewellery naar 700 medewerkers
3. Crowdfunding tikte 1 miljard aan in 2022
Vorig jaar is in Nederland ruim 1 miljard euro via crowdfunding opgehaald, een groei van 48 procent ten opzichte van 2021, meldt crowdfundingcijfers.nl. Ondernemingen waren goed voor het leeuwendeel van 972 miljoen, en ook dat is bijna de helft meer dan het jaar ervoor. De gemiddelde campagne leverde 350.000 euro op.
De meeste crowdfunding ging via leningen, de verkoop van aandelen verdubbelde tot 79 miljoen euro. De grootste crowdfundingplatforms waren in 2022 NLInvesteert en Collin Crowdfund, met beide tegen de 140 miljoen euro.
4. Sociale afvalinzamelaar Oscar Circulair haalt 1,5 miljoen op
Remco Wagemakers en Jan Willem van Bokhorst kunnen uitbreiden met Oscar Circulair, het sociale bedrijf waarmee ze in Rotterdam en Amsterdam bedrijfsafval inzamelen voor hergebruik. Impactinvesteerders DOEN Participaties, Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R) en de Rabo Foundation stappen in voor 1,5 miljoen euro, zodat hun startup kan uitbreiden naar meer gebieden en steden.
Oscar Circulair wil het percentage restafval van 60 procent naar 10 procent krijgen door het dicht bij de bedrijven zelf te laten ophalen door ‘Oscars’, van wie een deel een kwetsbare positie heeft op de arbeidsmarkt. Op het Amsterdamse Westergasterrein en het Olympisch Stadion zijn de resultaten veelbelovend. Dankzij het elektrische treintje van Oscar rijden bijvoorbeeld op het Westergasterrein 900 vrachtwagens per jaar minder met afval.
5. Circ krijgt groeigeld voor BioTransformer
Spencer Schols heeft met Circ Energy, het bedrijf dat energie wint uit ongebruikte reststromen van groente-, fruit- en etensresten, geld opgehaald om zijn BioTransformer door te ontwikkelen en verder in Europa uit te rollen. Het geld komt van investeerder Dali Invest, maar om hoeveel het gaat wordt niet bekendgemaakt.
De computergestuurde BioTransformer is een kleine vergister die per dag een paar honderd kilo resttromen omzet in biogas en vloeistof die kan worden gebruikt als organische plantenvoeding. Circ heeft al tientallen apparaten verkocht en richt zich op bakkerijen, horeca, recreatie, zorg en wellness.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Steven Spielberg bij de rechter om megajacht Oceanco
De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg moet zich bij de Nederlandse rechter melden wegens een fittie om een bootje, meldt onder andere Quote. De Hollywood-tycoon moet vragen beantwoorden over zijn door Oceanco gebouwde superjacht, op verzoek van een Amerikaanse makelaar die op commissie aast.
De 109 meter lange Seven Seas is vorig jaar opgeleverd door de werf uit Ablasserdam en de scheepsmakelaar claimt 5 procent commissie. Dat loopt in de papieren, want de schuit zou voor een rond de 250 miljoen dollar zijn gebouwd. Het is al het tweede schip dat Spielberg in Alblasserdam afneemt, maar zijn laatste speeltje kocht hij rechtstreeks. Volgens de jachtmakelaar geldt zijn commissie voor alle vervolgaankopen van de klanten die hij aanbrengt. Wordt vervolgd.
Wat we ook lazen:
- Banken verkopen iDeal aan Europese uitbater, naam verdwijnt waarschijnlijk (FD)
- Zonnepanelenbranche wil beunhazen en dakvallers te lijf met keurmerk (Nu.nl)
- Jouk Pleiter compenseerde in 2022 alle CO2-uitstoot van zijn fintechbedrijf Backbase (Silicon Canals)
- Michelinster voor 17 nieuwe restaurants, Librije en Inter Scaldes houden er 3 (Telegraaf)
- Nederlandse AI-investeerder Curiosity VC stapt in Finse startup Epicbrief (persbericht)