1. Kabinet wil concurrentiebeding inperken
Het kabinet wil de mogelijkheden van het concurrentiebeding fors inperken. Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stelt dat een concurrentiebeding steeds vaker in het contract wordt opgenomen zonder goede reden.
Straks moet duidelijk worden waarom het beding in het contract staat en wanneer een werkgever het mag aanroepen. Daarnaast moet het beding in tijd en geografie beperkt worden. Ook moet een werkgever een vergoeding betalen als een werknemer aan een concurrentiebeding wordt gehouden.
2. Reducate neemt branchegenoot Thar over
Nascholingsplatfom Reducate uit Utrecht heeft e-learningbedrijf Thar uit Breda overgenomen. Thar is gespecialiseerd in cursussen voor de logisitek- en transportsector. Met de overname voegt Reducate 35 medewerkers en 3 miljoen aan omzet toe. Hierdoor komt de omvang van Reducate op 175 medewerkers en 23 miljoen euro omzet.
Reducate ontstond vorig jaar uit een fusie tussen E-Wise en het Deense Blueprint Learning. In mei werd het bedrijf door MT/Sprout uitgeroepen tot best presterende softwarebedrijf van Nederland.
Lees ook: Waarom het Netflix-model van Reducate elke economische storm overleeft
3. Waarderingen Reddit en Canva omlaag
Investeerders in internetforum Reddit en designplatform Canva hebben de waarde van hun belang flink afgeslagen. Zo stak Fidelity ooit 28,2 miljoen dollar in Reddit tegen een waardering van naar verluidt 10 miljard dollar. Inmiddels heeft Fidelity het belang voor 41 procent minder in de boeken gezet. T. Rowe Price stak ooit 99 miljoen dollar in designplatform Canva. Inmiddels word het belang op ongeveer een derde van die waarde geschat. Op het hoogtepunt was Canva 40 miljard dollar waard.
4. Vinted gaat informatie met fiscus delen
Vanaf 1 januari 2024 gaat tweedehandskledingplatform Vinted informatie delen met de Belastingdienst. Gebruikers hoeven niet te vrezen dat ze gelijk belasting hoeven te betalen over hun inkomsten. De Belastingdienst krijgt alleen een seintje als mensen meer dan 30 items per jaar of voor meer dan 2.000 euro verkopen.
Of je dan belasting moet betalen hangt af van de omstandigheden. ‘Als je het alleen hobbymatig of in de privésfeer doet, ben je geen ondernemer en hoef je geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Dat wordt anders als je het op grotere schaal doet en winst kunt verwachten’, aldus de fiscus.
5. Deurwaarders komen coronaschuld halen
In juli begint de Belastingdienst met het invorderen van coronaschulden. Aanvankelijk zou dit op 13 juni beginnen, maar het is met een maand uitgesteld. Ondernemers die niet terugbetalen kunnen een deurwaarder achter zich aankrijgen, schrijft NOS. Ongeveer 60.000 ondernemers hebben nog geen euro van hun schuld terugbetaald.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: WeTransfer niet naar de beurs
WeTransfer heeft zijn omzet afgelopen jaar met een kwart zien stijgen naar 132 miljoen euro. Van de omzet kwam meer dan de helft (56 procent) uit advertenties, het resterende deel uit abonnementen. WeTransfer zegt voorlopig geen plannen te hebben voor nieuwe financiering. Hiermee lijkt een beursgang, waar het bedrijf twee jaar geleden nog op aanstuurde, voorlopig van de baan.
Wat we ook lazen:
- De verfacebookisering van LinkedIn is een risico voor het succes van het banenplatform. (NRC)
- YouTube stopt met het verwijderen van video’s die desinformatie over de Amerikaanse verkiezingen verspreiden. (Tweakers)
- Het team ‘verhuld vermogen’ van de Belastingdienst hengelde in twee decennia 5 miljard euro vermogen binnen. (Volkskrant)
- Startup Chatlicense moet jongeren en ouders smartphonewijs maken. (Emerce)