1. Kabinet wil rem op flexibilisering arbeidsmarkt
Het kabinet wil de flexmarkt stevig op de schop nemen. Dat blijkt uit een schrijven van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Oproepcontracten moeten worden afgeschaft, zelfstandigen met een laag uurtarief (waarbij een grens van 30 tot 35 euro wordt gehanteerd) moeten in principe als werknemer worden behandeld en het vaste contract wordt weer de norm.
Daarnaast moeten er vergunningen komen voor uitzendbureaus om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. Wie in aanmerking wil komen voor een vergunning moet een waarborgsom van 100.000 euro betalen, een verklaring omtrent gedrag bezitten en gecertificeerde huisvesting aanbieden.
2. Valse noten bij beursgang muziekdienst Deezer
Voor investeerders in het Franse streamingplatform Deezer klonk dinsdag de sad trombone. De Spotify-concurrent ging via het SPAC-achterdeurtje naar de Parijse beurs. Bij de gongslag noteerde het aandeel 8,50 euro, maar bij het sluiten van de markt was daar nog maar 6 euro van over.
De daling van bijna 30 procent betekent ook dat Deezer ver van zijn voormalige unicornstatus is verwijderd. Bij het sluiten van de markt werd het bedrijf gewaardeerd op 678 miljoen euro. De 10 miljoen klanten van Deezer bevinden zich vooral in Frankrijk en Brazilië. Ter vergelijking: Spotify heeft zo’n 182 miljoen betalende gebruikers.
3. Slokop Azerion doet weer een overname
Het beursgenoteerde gamebedrijf annex overnamemachine Azerion heeft weer een kraal aan zijn ketting geregen. Dit keer neemt het de Duitse en Franse dochterondernemingen van advertentiebedrijf Madvertise over. Van de overnamesom van 11,3 miljoen euro wordt minstens 4,8 miljoen in cash betaald, terwijl de resterende 6,5 miljoen in aandelen Azerion wordt afgetikt. Met de overname hoopt Azerion zijn in-app digitale aanbod voor uitgevers en adverteerders te versterken, evenals haar positie op de Franse en Duitse markten.
Lees ook: Zo werd gamebedrijf Azerion 1,3 miljard waard (met de Smurfen en Nijntje)
4. Insify opent kantoor in Duitsland
Gaan, gaan, gaan op die Autobahn. Verzekeringsplatform Insify van Koen Thijssen (voormalig Bloomon-oprichter) betreedt vier maanden na zijn Series A-ronde de Duitse markt. Duitse mkb’ers en ondernemers kunnen tal van verzekeringsproducten afsluiten via de Amsterdamse startup. Insify werkt samen met de Duitse herverzekeraar Munich Re.
‘Het was voor ons natuurlijk om Duitsland als onze tweede markt te beschouwen, niet alleen omdat we buren zijn, maar ook omdat het de grootste verzekeringsmarkt in de EU is. Ook in Duitsland zien we dezelfde traditionele verzekeringsindustrie die wij in Nederland hebben opengebroken’, aldus Thijssen in het persbericht.
5. Investeringsplatform Eyevestor rondt kaap van 25 miljoen
Een mijlpaal voor het in 2019 gelanceerde sharefundingplatform Eyevestor. Er is via het platform 25 miljoen euro verhandeld. Via Eyevestor kunnen startups aandelen in hun bedrijf verhandelen. Onder meer Boerschappen, wijnhandel Neleman en horlogemaker Fromanteel maken gebruik van het platform.
Lees ook: Sharefunding maakt een opmars: maak fans aandeelhouder van je startup
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Medewerker vertrekt met noorderzon na foutje met salarisstorting
Een vergissing van de slachtbank in uw voordeel. Een medewerker van een Chileens vleesverwerkingsbedrijf kreeg per ongeluk veel te veel salaris overgemaakt. In plaats van de circa 520 euro die hij normaal ontvangt zag de man 172.000 euro binnenstromen.
Hij meldde de fout bij zijn manager, die het doorgaf aan de hr-afdeling, die de man verzocht het overschot terug te storten. De man beloofde dat te doen, maar bleek uiteindelijk met de noorderzon vertrokken. Het bedrijf heeft een klacht ingediend wegens misbruik van de fondsen, maar de man is nog spoorloos.
Wat we ook lazen:
- Eindelijk eens een collega die u begrijpt! Deze magazijnrobots van Robust AI kunnen de lichaamstaal van mensen lezen en daardoor de productiviteit omhoog jagen. (Wired)
- Twitter klaagt de Indiase overheid aan wegens bevelen om bepaalde accounts te blokkeren. (Techcrunch)