1. Na lang wachten: groeifonds van 20 miljard
Hij is er dan eindelijk: het langverwachte Nationaal Groeifonds voor innovatieve Nederlandse projecten. Maandag presenteerden ministers Hoekstra en Wiebes het fonds ter waarde van 20 miljard euro. Het fonds is bedoeld voor een periode van vijf jaar, waarbij er per jaar 4 miljard euro wordt gespendeerd door de overheid. De planning is dat het fonds hierna actief blijft, waardoor er in 25 jaar 100 miljard euro kan worden uitgegeven. Het geld wordt uitgegeven aan projecten die de Nederlandse samenleving en economie kunnen versterken. Het minimale investeringsbedrag is 30 miljoen euro en een onafhankelijke commissie ziet toe op de aanvragen.
Lees ook: Dit doet startup-boegbeeld Constantijn voor het Nationaal Groeifonds
2. Mollie wordt unicorn
Betaaldienst Mollie krijgt een investering van 90 miljoen euro van de Amerikaanse investeerder TCV. Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag. Mollie, een nog niet beursgenoteerd bedrijf, stelt daarmee nu ruim een miljard dollar waard te zijn, waardoor het bedrijf de unicorn-status heeft bereikt. Oprichter Adriaan Mol vertelt aan de krant nog steeds de meerderheid van de aandelen in Mollie in handen te hebben. TCV krijgt een minderheidsbelang in ruil voor de miljoenen. Mollie spint garen bij de coronacrisis, waardoor mensen vaker online zijn gaan winkelen. Het bedrijf zag het transactievolume met 20 procent stijgen.
3. 18,5 miljoen euro voor vegabedrijf Future Farm
De Braziliaanse vegaburger en -gehaktballenbakkers van Fazenda Futuro (internationale naam: Future Farm) halen 18,5 miljoen euro op in een Serie B-investering. Het amper anderhalf jaar oude bedrijf wil het geld gebruiken voor het lanceren van nieuwe producten en verdere internationale expansie. De vegaproducten van de Brazilianen liggen sinds juni dit jaar in supermarkt Marqt in Nederland. Future Farm is momenteel in onderhandeling met andere grote supermarkten in ons land. Het groeigeld is afkomstig van BGT Pactual, Turim MFO, ENFINI Investments en eerdere investeerders Monashees en Go4it Capital. Welk belang het vegabedrijf hiermee weggeeft, is onbekend.
Lees ook: ‘Wij willen Jumbo en Albert Heijn aan ons binden’
4. Coronacrisis raakt ook sociale bedrijven hard
Sociale ondernemeingen zijn hard getroffen door de coronacrisis. Dat blijkt uit de Social Enterprise Monitor 2020, die maandag bekend werd gemaakt. Maar liefst 74 procent van de 191 ondervraagden verwacht door corona minder omzet te maken, 40 procent heeft NOW-steun aangevraagd en 20 procent ziet het voortbestaan in gevaar komen. Een kwart van de sociaal ondernemers ziet daarentegen kansen voor nieuwe afzetmarkten en 6 procent geeft aan uit te breiden. In 2019 maakte 43 procent van de sociaal ondernemers winst, een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van 2018.
5. Ohpen doet miljoenenomvername
Fintechbedrijf Ohpen neemt branchegenoot Davinci over. Samen stellen de twee de markt van It-uitgaven bij banken verder te willen aanboren. Davinci levert cloudsoftware voor leningen en hypotheken aan klanten zoals Aegon, NN en Triodos Bank. Het bedrijf maakte afgelopen jaar een omzet van bijna 20 miljoen euro. Het overnamebedrag is niet bekend, maar gezien de omzet van Davinci gaat het om een miljoenenovername. Zelf een product voor deze branche bouwen was niet te doen, zei Ohpen-ceo Matthijs Aler tegen het FD: ‘Ons huidige product heeft al een miljoen uur aan ontwikkeling gekost. Zo’n proces kost jaren.’
6. Overnamemarkt mkb maakt vrije val
In de eerste helft van 2020 zijn er 41 procent minder mkb-bedrijven overgenomen dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit de Overname Barometer, een onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite. De gemiddelde verkoopprijs lag daarnaast 5 procent lager. Voor een mkb-bedrijf werd 4,7 keer de brutowinst van de onderneming betaald. het onderzoek vond plaats onder 261 Nederlandse fusie- en overname-adviseurs en heeft betrekking op bedrijven met een jaaromzet van een half tot 30 miljoen euro. De grootste prijsdaling bij mkb-verkopen was er in de horeca-, toerisme- en recreatiebranche (-10 procent).
7. Ministerie gaat phishingmails sturen (als waarschuwing)
Het ministerie van Economische Zaken is maandag een bewustwordingscampagne voor het mkb begonnen tegen phishingmails. Dit zijn twijfelachtige mails waarbij een medewerker op een link klikt, waarna er dikwijls spionagesoftware op het apparaat wordt geïnstalleerd. Zo kunnen bedrijfsgeheimen worden gestolen. Het ministerie zal dergelijke mails ook versturen, maar dan zonder de spionagesoftware. Als een medewerker op de link heeft geklikt, krijgt deze een waarschuwing van het ministerie. Even later ontvangt de medewerker nog zo’n mail, om hem of haar te trainen niet nog eens op dit soort links te klikken.
8. En dan dit: Elon Musk test elektrische Volkswagen
Het hele idee achter Tesla was het opzetten van een markt voor elektrische auto’s en dus was Tesla-man Elon Musk afgelopen week niet te beroerd om te kijken wat de concurrent inmiddels doet. Tijdens een bezoek aan Duitsland voor Tesla maakte hij afgelopen week ook een korte stop bij Volkswagen. Samen met topman Herbert Diess testte Musk de elektrische Volkswagen ID.3, die later deze maand op de markt verschijnt. Diess deelde de video hiervan op zijn LinkedIn-pagina. Toch bijzonder: Elon Musk die een testritje maakt in een Volkswagen. Op de video komt hij in ieder geval enthousiast over.
Wat we ook lazen:
- Het is druk op de markt voor vleesvervangers: welke innovaties komen eraan? (OneWorld)
- Mediahuis aast op Noordelijke krantenuitgever NDC Media (het Financieele Dagblad)
- Uitgever Peter J. Muller (Candy, Weekend) geeft tijdschrift de Nieuwe (‘wonderbaarlijk nieuws’) een doorstart, samen met zijn zoon en dochter. (Volkskrant)
- De toekomst van de landbouw: geen megastallen, maar duizend ‘tiny houses’ (NRC)
Tot zover de Sprout-update van 8 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.