1. Genesis bijna bankroet, Bitvavo verwacht geen problemen
Cryptobedrijf Genesis staat op het punt om faillissement aan te vragen. Dat zou deze week nog gebeuren, melden diverse Amerikaanse media, waaronder Bloomberg. Genesis is getroffen door de instorting van cryptoplatform FTX. Klanten kunnen hun tegoeden niet opnemen. Genesis heeft in totaal voor zo’n 3 miljard dollar aan schulden.
Ook het Nederlandse Bitvavo heeft last van de problemen bij Genesis. Bitvavo heeft 280 miljoen euro aan klantgelden uitgeleend aan het Amerikaanse platform. Digital Currency Group, het moederbedrijf van Genesis, zou bereid zijn 70 procent van dat bedrag terug te betalen. Volgens Bitvavo zullen Nederlandse klanten niet geraakt worden. Eind december maakten de drie oprichters zo’n 100 miljoen euro over naar het bedrijf om het financiële gat te dichten.
Lees ook: Nieuwe cryptobeurs Finst komt als prijsbreker het kunstje van DeGiro herhalen
2.Hr-techstartup Neurolytics scoort een half miljoen
De Utrechtse startup Neurolytics heeft 500.000 euro opgehaald aan vers kapitaal. De regionale ontwikkelingsmaatschappij van regio Utrecht (ROM Utrecht Region), VIE Tech Capital, familiefonds BarUni en enkele informals deden mee aan de ronde.
Neurolytics wil solliciteren objectiever maken met video-analyse. Via het systeem krijgen sollicitanten opdrachten voorgeschoteld. De software scant vervolgens het gezicht van kandidaten op meer dan 200 punten. Daaruit rolt een rapport dat aangeeft of er een match is met het team en de cultuur. Het bedrijf van Belén Hein en Felix Hermsen werd begin 2021 uitgeroepen tot Startup van het Jaar door MT/Sprout.
Lees ook: Neurolytics over Startup van het Jaar zijn: ‘Het zette ons in de spotlight bij investeerders’
3. Pakketbezorging niet gehinderd door staking
De pakketbezorging van PostNL heeft nauwelijks te leiden gehad onder de staking van vrachtwagenchauffeurs. Er staakten slechts 20 van de 850 vrachtwagenchauffeurs. De acties van FNV zijn ingeperkt door PostNL. Niet meer dan een kwart van de chauffeurs mag het werk neerleggen. Deze beperking is opgelegd om essentiële bezorging, zoals rouwkaarten en medicijnen, niet te hinderen.
FNV is niet betrokken bij de cao-onderhandelingen. Er is een akkoord met andere bonden die onder meer een loonsverhoging van 9,5 procent bevat. De vrachtwagenchauffeurs willen dat hun loon even snel stijgt als de prijzen.
4. October scoort 35 miljoen voor mkb-fonds
Overheidsinvesteerder Invest-NL steekt 15 miljoen euro in het mkb-fonds van October, een Europees financieringsplatform voor het midden- en kleinbedrijf. Het Europees Investeringsfonds (EIF) legt nog eens 20 miljoen euro in.
Daarmee zit er in totaal 100 miljoen euro in het vijfde fonds van het van origine Franse October. Dat geld gaat naar bedrijven in Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Spanje. Naar verwachting kunnen daarmee ruim 3000 leningen worden verstrekt.
Lees ook ons interview met ceo Rinke Zonneveld van Invest-NL: ‘Reken maar dat we de eerste jaren stevig verlies lijden’
5. Boekhoorn wint zaak van ‘superuitvinder’
Miljardair Marcel Boekhoorn heeft een rechtszaak over de merkrechten van een vloeren-kliksysteem gewonnen van de gefailleerde ‘superuitvinder’ Antonio Perra. Na zijn bankroet nam de investeringsmaatschappij van Boekhoorn de vloer-klikvinding over en ontwikkelde deze door.
Het bedrijf I4F van Boekhoorn heeft onder meer de 3L Triplelock in de collectie. Perra besluit in 2019 een nieuw systeem op de markt te brengen onder de naam 3G Triplelock. Dat eindigde voor de rechter. Die besloot dat Perra de gelijkende naam niet langer in de Europese Unie mag gebruiken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Musk mogelijk miljarden kwijt door tweet
Elon Musk was weer eens het onderwerp van een rechtszaak. In San Francisco boog een rechter zich over de de fameuze ‘funding secured’-tweet van Musk uit 2018. Hij stelde destijds kapitaal te hebben geregeld om Tesla van de beurs te trekken. Beleggers die in de dagen na de tweet hun aandelen verkochten, klagen hem aan voor de geleden verliezen. Musk zou moedwillig foutieve informatie hebben verspreid. Mocht hij schuldig worden bevonden kan hem dat flink geld kosten, schrijft Techcrunch.
Wat we ook lazen:
- PLNTS koopt branchegenoot 123planten (Bloemenkrant)
- Slay bouwt een sociaal netwerk voor tieners met alleen maar positieve interacties. De Duitse startup haalt 2,5 miljoen euro pre-seedgeld op, onder meer bij Accel. (TechCrunch)
- B2b-startup not8, gevestigd in Amsterdam, tankt een onbekend bedrag bij Antler. (Silicon Canals)
- Handelaren in CO2-rechten verdienen flinke knaken. (Quote)