1. Meer dan 30 geïnteresseerden voor Jobbird
Na het faillissement van Jobbird hebben meer dan 30 partijen interesse om de boedel van de onderneming van oprichter Jan-Peter Cruiming over te nemen. De curator heeft daarom goede hoop dat een doorstart mogelijk is voor de online vacaturebank. “Voor de stakeholders van Jobbird is het positief dat er vanuit de markt veel belangstelling is”, zegt curator Angelina Bakker van advocatenkantoor Dentons Boekel. “Dat vergroot de kans op een doorstart, het scenario dat voor alle partijen het beste is. Wij verwachten dat vanaf vrijdag 14 december gesprekken kunnen worden gevoerd met een aantal te selecteren partijen.”
Lees ook: Verdwenen oprichter Jobbird verrast medewerkers met faillissement
2. Personeel op straat na kapitaalinjectie bij Impraise
Opmerkelijk: na een kapitaalinjectie van zo’n 8,7 miljoen euro moet Impraise vijf medewerkers laten gaan wegens ‘corporate restructuring’. De Amsterdamse scaleup van Bas Kohnke levert hr-software voor bedrijven als Bynder, WeTransfer, Atlassian en Skyscanner. Volgens de oprichter heeft geld niets te maken met de ontslagen, maar vooral een strategische keuze om gefocust te blijven op groei. “Hoewel het altijd moeilijk is om mensen te laten gaan, geloven we dat deze nieuwe structuur ons in staat stelt om te groeien”, zegt Kohnke tegen Silicon Canals. “Omdat dit betrekking heeft op onze recente Serie A-financiering, wilden we ervoor zorgen dat onze investering zo slim mogelijk wordt gebruikt.”
3. China binnenkort wereldleider in AI-onderzoek
Het duurt niet lang meer voordat China Europe van de troon heeft gestoten op het gebied van onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI). Uit een onderzoek naar de wereldwijde stand van AI van databedrijf Elsevier blijkt dat het ‘land van de rijzende zon’ hard op weg is om wereldleider te worden. “Als China zo doorgaat, hebben ze over een aantal jaar ook Europa ingehaald en is China de grootste producent van AI-onderzoek”, concludeert onderzoeker Maria de Kleijn. “We zien dat onderzoek uit China bijna net zo vaak gedownload en geciteerd wordt als Europees en Amerikaans onderzoek.”
4. ‘Nederlander liever naar techbank dan traditionele bank’
Zo’n 54 procent van de consumenten wereldwijd zou zijn geld eerder aan een techbedrijf toevertrouwen dan aan een traditionele bank, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Bain & Company. In Nederland ligt dat percentage rond de 50 procent. Van de ondervraagden in de leeftijd tussen 18 en 34 jaar geeft tweederde aan bereid te zijn om te bankieren bij een gevestigd techbedrijf. “Bij veel banken heerst van oudsher het idee dat zij het vertrouwen hebben als het gaat om ergens je geld af te geven”, zegt Bain-partner Fleur van Beem tegen Het Financieele Dagblad. “Maar dat is snel aan het veranderen. Amazon en Apple hebben fans. Nederlandse banken hebben moeite échte fans te creëren.”
5. Adyen grote winnaar onder beursmaagden
Er kwamen in 2018 vijf nieuwe beursfondsen bij in Amsterdam: Adyen, Alfen, B&S Group, NIBC en Dutch Star Companies One. En RTL Z heeft snel berekend dat het bedrijf van Pieter van der Does de beste nieuwkomer van het jaar is. Adyen ging namelijk tegen 240 euro per aandeel naar de beurs. Inmiddels is de koers van de Nederlandse betaalverwerker gestegen tot zo’n 440 euro; wel iets onder de 455 euro waarop het aandeel op de eerste beursdag sloot. Het fintechbedrijf ging halverwege juni naar de beurs en die lucratieve stap maakte ook de aandeelhouders rijk.
6. En dan dit: Musk heeft totaal geen respect voor SEC
Het komt waarschijnlijk nooit meer goed tussen Elon Musk en de SEC. In het CBS-programma 60 Minutes steekt de Tesla-topman zijn mening over de Amerikaanse beurswaakhond niet onder stoelen of banken. “Laat me heel duidelijk zijn: ik respecteer de SEC niet”, aldus Musk. “Ik respecteer ze niet.” Het conflict komt onder andere door een tweet waarin Musk verkondigde Tesla van de beurs te willen halen. Daarna werden de aandelen in korte tijd veel meer waard, maar de fundering van de financiering om het bedrijf van de beurs te halen, klopte niet. In een schikking met de SEC betaalden Tesla en Musk ieder 20 miljoen dollar.
Bekijk hier: het complete interview met Elon Musk
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 11 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.