1. Coolblue zet beursgang weer in de ijskast
Coolblue heeft zijn beursgang tot nader orde opgeschort. Oprichter Pieter Zwart kondigde amper een week geleden aan dat zijn webwinkel deze maand zijn beursdebuut zou maken in Amsterdam. Maar het bedrijf vindt de omstandigheden op de financiële markten te onzeker, waardoor ‘investeerders terughoudend zijn bij beursgangen in de e-commerce’. Coolblue zou de afgelopen maanden ook zijn geraakt door een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg. Het is de tweede keer binnen een half jaar dat Coolblue met zijn beursplannen op de rem trapt. ‘Als grootaandeelhouders blijven we doen waar we goed in zijn, aandelen houden’, zegt Zwart in een toelichting:
2. Omzet Fastned verdubbeld in derde kwartaal
Snellaadbedrijf Fastned zag zijn omzet in het derde kwartaal met wel 96 procent stijgen naar een recordbedrag van 3,2 miljoen euro. Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend via zijn website. De omzet bedroeg in dezelfde periode een jaar eerder nog 1,6 miljoen euro. Fastned schrijft de resultaten toe aan de ‘sterke verkoop’ van elektrische auto’s in de markten waarin het concern opereert. De coronamaatregelen hadden tevens een invloed op het wegverkeer en de vraag naar opladen, aldus het groene concern.
3. Amsterdams marketingbureau haalt 1,2 miljoen op
Het Amsterdamse platform voor contentmarketing Contentoo haalt 1,2 miljoen euro op bij investeerders. De geldronde wordt geleid door de investeringsmaatschappij van Ten Cate. Dat meldt Contentoo dinsdag in een persbericht. Contentoo levert copywriters voor bedrijven. De in 2017 opgerichte startup zal het groeigeld gebruiken om de Duitse markt mee op te gaan. Het bedrijf stelt zijn omzet de afgelopen drie jaar jaarlijks te hebben zien verdubbeld.
4. Constantijn wil meer ambitie bij startups
Techleap-ambassadeur prins Constantijn mist nog vaak ambitie bij Nederlandse startups, zegt hij in de Telegraaf bij het verschijnen van een onderzoek dat de Universiteit Utrecht uitvoerde voor Techleap. Daaruit blijkt onder andere dat maar 0,7 procent van de Nederlandse ondernemers zijn bedrijf uit wil bouwen tot een onderneming met 20 personen of meer. In de Verenigde Staten is dat met 2,5 procent bijna vier keer zoveel. Zweden heeft met de helft van de bedrijven dubbel zoveel unicorns. Constantijn merkt dat er in Nederland wel veel respect is voor mensen die voor zichzelf beginnen. ‘Maar je ziet tegelijkertijd dat we met geld verdienen nog steeds een probleem hebben in dit land.’
5. Sjoemelende directeur leasebedrijf terecht ontslagen
Het Nederlands-Belgische leasebedrijf Econocom heeft vorig jaar een strategisch directeur ontslagen, voor 2,2 miljoen euro aan opdrachten aan een bevriende consultant doorspeelde. Dat meldt RTL Z. De directeur zou van de consultant substantiële bedragen hebben ontvangen en 60.000 euro aan zogenaamde privékosten, bijvoorbeeld voor het verjaardagsfeest van zijn vrouw en het eindexamenfeest van zijn zoon. De rechter heeft het ontslag gerechtvaardigd, zo ook in hoger beroep.
6. Stichting Sywert verwijdert beloftes van site
De mondkapjesstichting van Sywert van Lienden wiste de afgelopen maanden toezeggingen over financiële transparantie en verantwoording van de eigen site, meldt de Volkskrant. De organisatie, Stichting Hulptroepen, ligt al tijden onder vuur omdat Van Lienden en zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme tegen hun beloften in geld verdiend hebben aan de overheid voor hun mondkapjes. Op de site is onder meer de beweringen geschrapt dat er gebruikgemaakt zou worden van een onafhankelijke audit.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Brian Chesky mist zelfkritiek bij big tech
Airbnb-oprichter en -ceo Brian Chesky waarschuwt big tech in een nog uit te zenden Axios-interview voor HBO. ‘De wereld keert zich tegen hen’, quote Axios de Airbnb-oprichter in een voorpublicatie: ‘Toen ik naar Silicon Valley kwam, was er waarschijnlijk een gebrek aan scepsis over de gehele industrie. En dat kan tot op zekere hoogte nuttig zijn – als je in een wereld leeft die volledig sceptisch is, is het moeilijk om nieuwe ideeën te omarmen. Maar een wereld zonder scepsis kan een aantal grote nadelen hebben. Ik denk dat de les is dat.. we een beetje sceptischer moeten zijn, waarschijnlijk al wat vroeger.’
Wat we ook lazen:
- Vier op de tien bedrijven kreeg in de afgelopen anderhalf jaar minstens een periode coronasteun (CBS)
- Hr-bedrijf The Human Network overgenomen door Belgen (het FD)
- De grondleggers van het omstreden private-equityfonds KKR gaan met pensioen (NRC)
- Harry en Meghan gaan ‘duurzaam investeren’ (The New York Times)
- Onward Medical wil 69 miljoen euro ophalen met beursgang (het FD)