1. Fastned ziet omzet rap stijgen
Fastned heeft de laadomzet in 2022 met 191 procent zien stijgen tot 36 miljoen euro. De stijging was mede te danken aan de opening van 59 nieuwe stations waardoor het totaal op 244 stations (plus 30 procent) komt. De operationele EBITDA steeg met 244 procent tot 8,1 miljoen euro. Onder de streep restte een verlies van 22,2 miljoen euro. Afgelopen jaar werd er 112 miljoen euro aan financiering opgehaald, zo vat het bedrijf samen in een persbericht.
2. Datalekvlek steeds groter: 2 miljoen klanten getroffen
De schade die het datalek bij marktonderzoeksbureau Blauw aanricht blijkt steeds groter. Blauw wil van softwareleverancier Nebu weten welke gegevens precies gestolen zijn. Na VodafoneZiggo en de NS blijken mogelijk ook ArboNed, de Nederlandse Golf Federatie, CZ en de Vrienden van Amstel Live slachtoffer van het lek.
Volgens de NOS zijn van zeker twee miljoen Nederlanders de gegevens buitgemaakt. Blauw laat in een verklaring weten dat er gegevens zijn gestolen, maar dat onduidelijk is wat er precies allemaal is ontvreemd.
3. Tennet steekt 23 miljard in windparken
Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft voor 23 miljard euro (!) aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. Van de elf converterstations zijn er acht voor het ontsluiten van het Nederlandse stroomnet en drie voor het Duitse. De contracten zijn gegund aan drie samenwerkingsverbanden: Hitachi en Petrofac, GE en Sembcorp Marine en Gen en McDermott. Chinese partijen waren uitgesloten van deelname.
4. Plantlab van start in Midden-Oosten
Indoor boerderij annex kruidentuin Plantlab gaat in Saoedi-Arabië de samenwerking aan met Saudi Greenhouses. De bedrijven tekenden een samenwerkingsovereenkomst. De eerste locatie moet begin volgen jaar openen in Saoedi-Arabië, naast het kassencomplex van Saudi Greenhouses. Binnen vijf jaar wil Plantlab in die regio minstens tien binnenboerderijen bouwen. Dit is een investering van 250 tot 300 miljoen euro in de regio, meldt het bedrijf.
Lees ook: Plantlab wordt met zijn vertical farms straks een Unilever in groenten en kruiden
5. Curator eist 3 miljoen van Victor Muller
Victor Muller, de man die naar eigen zeggen mensen 450.000 euro voor een stuk aluminium kan laten betalen, heeft het nog steeds aan de stok met de curator. In een voortslepende strijd heeft de curator meermaals gedreigd om merkrechten en intellectuele eigendommen van sportautobouwer Spyker te verkopen.
In een nieuw verslag laat de curator weten Spyker Ltd twee weken geleden te hebben verzocht om 1,6 miljoen euro te voldoen. ‘Aan deze sommatie heeft Spyker Ltd nog niet voldaan’, meldt de curator. Daarnaast staan er nog andere bonnetjes open. In totaal eist de curator ruim 3,1 miljoen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: The pope wears Balenciaga en andere AI-lol
De rappe ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is beangstigd. Virtuele fotomodellen zijn niet te onderscheiden van echte catwalkiconen. En ChatGPT had misschien wel deze nieuwsupdate kunnen schrijven. Gelukkig valt er dankzij AI ook een hoop te lachen. Wat dacht u van de paus in Balenciaga-kleding of Donald Trump die in de boeien geslagen wordt? Dolle boel bij Techcrunch!
Wat we ook lazen:
- Taylor Swift is goed voor een geschat vermogen van 570 miljoen dollar. Zo flikte ze het. (The Wall Street Journal)
- Gekkigheid. Makelaars moeten weer werken voor hun geld. (NRC)
- Makerlaarsvereniging NVM moet gewoon meewerken aan een onderzoek bij Funda. (Quote)
- Victoria’s Secret vertrekt alweer van het Amsterdamse Koningsplein. (Eindhovens Dagblad)
- 95 percent boekt succes door schoenen met een krasje te verkopen. (De Telegraaf)
- NFT-apen blijken een verliespost voor onder meer Joseph Klibansky en Rico Verhoeven. (Quote)