1. Bredase eiwitbrouwer naar de VS
The Protein Brewery, dat plantaardige eiwit haalt uit gewassen zoals suikerbieten en aardappelen, waagt de sprong naar de VS. Het bedrijf van microbioloog Wim de Laat kreeg vorig jaar een investering van 22 miljoen euro, waarmee afgelopen juni een pilotfabriek werd opgeleverd. Met de eiwit-samples die daar worden gemaakt kan The Protein Brewery nu ook de Amerikaanse markt op. Het Bredase bedrijf duikt net zoals Plantible (eiwit uit eendenkroos) op een groeimarkt waar grote concerns zoals Nestlé en Unilever met miljoenen smijten. Nederlandse kwekers van plantaardige gewassen zoals lupine en quinoa verenigden zich eerder dit jaar onder de noemer ‘Eiwitboeren van Nederland’.
2. Lucid start productie, zet Europees HQ in Amsterdam
De eerste auto’s van de Amerikaanse nieuwkomer Lucid worden eind oktober afgeleverd bij kopers. Het bedrijf van ex-Tesla-ingenieur Peter Rawlinson (deze week een van de sprekers bij The Next Web) kreeg 13.000 reserveringen voor de Lucid Air. De eerste 520 exemplaren zijn de 169.000 dollar kostende Dream Edition. Dat aantal is een knipoog naar het rijbereik van 520 mijl, (837 kilometer), een record voor elektrische auto’s. Lucid bereidt zijn Europese introductie voor vanuit Amsterdam. Dat project staat onder leiding van een manager die tot vorig jaar werkte op het Europese hoofdkantoor van Tesla in Amsterdam.
3. Miljoenenronde voor ‘Gouden Gids 2.0’ Trustoo
Trustoo, een online platform voor lokale dienstverleners zoals schilders en makelaars, krijgt een investering van minimaal twee miljoen euro. Het precieze bedrag wordt niet gedeeld, maar ligt volgens investeerder No Such Ventures binnen de bandbreedte van twee tot acht miljoen euro die het angel-collectief per bedrijf investeert. Het twee jaar oude Trustoo verwerkte naar eigen zeggen tot nu toe 360.000 aanvragen voor 43.000 aangehaakte bedrijven in Nederland en België. De ‘Gouden Gids 2.0’ verdient een commissie per offerteaanvraag, waarvan de hoogte verschilt per branche. Het platform van Lars Freriks en Pieter Westerhuis wil met de investering uitbreiden naar meer Europese landen.
4. ‘Nederlandse healthtech-startups worden afgeremd’
Nederlandse healthtech-startups krijgen niet genoeg ruimte om op te schalen, concludeert Techleap in een nieuw rapport. Dat remt de toegang voor patiënten en zorgverleners tot innovatieve en vaak kostenbesparende diensten en kost potentiële werkgelegenheid. Oorzaken zijn te weinig kapitaal, een tijdrovend en onduidelijk certificeringsproces en een gefragmenteerd inkoopbeleid van ziekenhuizen. Techleap pleit onder meer voor een ‘fast-track-programma’ voor health-startups, meer samenwerking tussen ziekenhuizen en een ‘nationale infrastructuur’ voor data in de gezondheidszorg.
5. Bedrijfsleven bouwt waarschuwingssysteem tegen hacks
Het Nederlandse bedrijfsleven is bezig met een eigen waarschuwingssysteem voor bedrijven die kwetsbaar zijn voor hacks, kondigt digitale beveiliger Fox-IT aan in het FD. Fox-IT en brancheorganisaties waaronder die van internetproviders (NBIP) de digitale sector (DINL) vinden dat de overheid te traag is bij het doorgeven van meldingen aan bedrijven die slachtoffer dreigen te worden van een cyberaanval. ‘Informatie moet binnen enkele minuten worden gedeeld. Dat duurt nu weken’, zegt Fox-IT-directeur Inge Bryan. De naam of website van het meldpunt is nog niet bekend.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Weduwe Steve Jobs steekt miljarden in klimaatactie
Laurene Powell , de schatrijke weduwe van Apple-oprichter Steve Jobs, trekt 3,5 miljard dollar uit om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Het miljardenkapitaal moet via nonprofit Waverley Street Foundation binnen tien jaar zijn uitgeven aan projecten op het gebied transport, woningen, voedselveiligheid en gezondheidszorg. Voorzitter van de nonprofit wordt voormalig milieuminister Lisa Jackson, die nu bij Apple verantwoordelijk is voor het mvo-beleid.
Wat we ook lazen:
- Zeker 65.000 mensen behielden in 2020 hun baan dankzij coronasteun (NOS)
- Triodos Bank overweegt een beursgang, maar schudt zijn ideologische veren niet af, zegt ceo Jeroen Rijpkema. (Volkskrant)
- Amerikaanse vliegvelden kunnen miljoenen liters brandstof en 75.000 ton CO2-uitstoot besparen door opstoppingen te voorkomen met software ontwikkeld door NASA. (NASA)
- Facebook stelt de lancering van ‘Instagram Kids’ na veel ophef uit (BBC)