1. Brabantse regio-investeerders gaan samenwerken
Vijf Brabantse ontwikkelingsmaatschappijen hebben een gezamenlijke agenda opgezet. Het gaat om de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en vier kleinere partijen die een deel van de provincie bestrijken waaronder AgriFood Capital en Brainport Development.
Er zijn vier brede thema’s waarop de partijen willen samenwerken: AI, digitaliseren, agrifood/plant-based en venture building. Veel concrete plannen deelt het vijftal nog niet. In ieder geval zal er dit jaar op het thema AI een ‘kickstarter’ worden aangesteld ‘om de sector van AI-ontwikkelende bedrijven te versterken.’
2. SeaSoGood naar de beurs
Maker van visvrije tonijn SeaSoGood wil minstens 500.000 euro en maximaal 700.000 euro ophalen met een obligatie-uitgifte via mkb-beurs NPEX. Beleggers kunnen instappen vanaf 500 euro en krijgen een rente van 9 procent op hun achtergestelde obligaties. De startup van Dennis Favier en Michael Luesink wil de opbrengsten gebruiken voor marketing, werkkapitaal, R&D en het aannemen van personeel.
SeaSoGood verkoopt zijn plantaardige tonijn onder meer bij Albert Heijn, Crisp en HelloFresh. In 2022 werd op een omzet van 176.000 euro een verlies van 182.000 euro geleden.
Lees ook: SeaSoGood zet in op plantaardige tonijn
3. Voormalig Gorillas-directeur moet Soly groot maken in Duitsland
Zonne-energiebedrijf Soly, tot voor kort bekend als enie.nl, betreedt de Duitse markt. Voormalig Gorillas-manager Alexander Brunst is benoemd tot country manager.
Oprichters en broers Patrick en Milan van der Meulen noemen de uitbreiding naar het oosten een logische stap. De Duitse brancheorganisatie Bundesverband Solarwirtschaft voorziet voor 2023 een groei van 30 procent in het aantal verkochte zonnepaneelinstallaties. Soly claimt 30 procent goedkoper te zijn dan de huidige top drie in Duitsland.
Lees ook: Met Soly als nieuwe merknaam wil zonne-energiebedrijf Enie.nl dit jaar 400 procent groeien
4. Belastingdienst waarschuwt corona-wanbetalers
De fiscus maant 103.000 ondernemers die achterlopen met het aflossen van coronaschulden bij de Belastingdienst om geld terug te betalen of uitstel aan te vragen. Van deze groep hebben 73.000 ondernemers nog niets afgelost.
Afgelopen oktober moesten ondernemers beginnen met terugbetalen. Daar hebben ze vijf jaar de tijd voor. Van de 266.000 ondernemers met coronaschulden hebben 21.000 het volledige bedrag al terugbetaald. Mochten achterlopers in april hun achterstanden niet gaan inlopen, dan begint de fiscus met invorderen. In totaal staat er van de 19,6 miljard euro aan belastingschuld nog 17,2 miljard euro open.
5. Amsterdamse horecajongens verkopen belang aan Duvel
De Amsterdamse horecagroep 3WO, dat zo’n dertig cafés en restaurants uitbaat, heeft een zesde van de aandelen verkocht aan Duvel. De partijen werkten al samen in enkele hoofdstedelijke horeca-etablissementen. Quote houdt het erop dat de Belgen minstens 2,5 miljoen euro hebben betaald voor het belang. Met de nieuwe aandeelhouder aan boord wil 3WO zijn vleugels uitslaan naar andere Nederlandse studentensteden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: OpenAI-topman investeert 180 miljoen in eeuwig leven
Nou ja, het eeuwige leven. Sam Altman heeft 180 miljoen dollar geïnvesteerd in Retro Biosciences, een startup die de belofte doet om het menselijke leven met tien gezonde jaren te verlengen. Daarnaast stopte Altman 375 miljoen dollar in Helion Energy, een kernfusiestartup. Naar eigen zeggen heeft Altman al zijn liquide vermogen in deze twee bedrijven gestopt.
Wat we ook lazen:
- ROM Utrecht steekt een onbekend bedrag in FourOneFour, een startup die private-equity- en venturecapitalfondsen inzage geeft in complexe EU-regels. (persbericht)
- Voor batterijstartups als Elestor breken gouden tijden, al neemt de concurrentie ook fors toe. (FD)
- Minister Hugo de Jonge drong er op aan om het chatverkeer over de coronacrisis geheim te houden. (Volkskrant)
- 15 procent belasting voor bedrijven is te weinig, zegt econoom en belastingontwijkexpert Gabriel Zucman. (NRC)