1. Booking.com onder Europees toezicht
De Europese Commissie heeft een lijst van negentien techzwaargewichten gepubliceerd die onder stevig toezicht vallen. Naast Google, Amazon en Facebook prijkt daar ook de naam van Booking.com. Dit betekent, zo legt het FD uit, dat de reisgigant moet laten zien waarom bezoekers bepaalde aanbiedingen krijgen. Ook moet de onderneming meewerken aan onderzoek naar werking van het platform.
Dankzij de regels moeten kleinere concurrenten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Booking.com verzette zich tegen delen van de nieuwe regelgeving. Zo kan elk aanbod voor een hotel, vlucht of huurauto als advertentie worden beschouwd. Iets was het bedrijf ‘onredelijk’ vindt.
Lees ook: Zo werd Booking.com een onverslaanbare machine
2. Half miljard luisteraars voor verlieslatend Spotify
Maandelijks slingeren 515 miljoen mensen Spotify aan. Toch klonken de eerstekwartaalresultaten van het streamingplatform dof. De omzet steeg op jaarbasis met 14 procent naar 3 miljard euro. Het verlies liep echter op van 6 miljoen euro naar 156 miljoen euro.
Het grootste deel van de inkomsten (2,7 miljard euro) was afkomstig van 210 miljoen betalende gebruikers. Daarnaast werd er 317 miljoen verdiend aan advertenties voor niet-betalende gebruikers. Het verlies is toe te schrijven aan investeringen in onder meer podcasts en luisterboeken.
3. Invest-NL en OostNL steken geld in Pymwymic
Overheidsinvesteerder Invest-NL, regiogeldschieter Oost Nl en Invest International steken 20 miljoen euro in het tweede Healthy Food Systems Impact Fund van impactinvesteerder Pymwymic. Na de tweede closing zit er 48 miljoen euro in het fonds en naar verwachting loopt de teller op naar 60 miljoen euro.
Het investeringsfonds steekt geld in bedrijven in de agrofoodsector. Onlangs ontving OneThird, dat een scanner ontwikkelt dat de houdbaarheid van groente en fruit kan voorspellen, een investering uit het fonds.
4. Google-moeder gaat aandelen inkopen
Alphabet gaat 70 miljard dollar stukslaan op het inkopen van eigen aandelen. Dat meldt het moederbedrijf van Google bij de presentatie van de eerstekwartaalresultaten. De advertentie-inkomsten daalden op jaarbasis met zo’n 100 miljoen dollar naar 54,55 miljard dollar.
Het is pas de derde keer sinds 2004 dat deze omzet daalt. Desalniettemin werd er een kloeke nettowinst van 15 miljard dollar geboekt, ongeveer 1,4 miljard lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Lees ook: De topman van Google is een rasdiplomaat die liever op veilig speelt, vooral met AI
5. KPN investeert in twee startups
Via investeringstak KPN Ventures heeft KPN een onbekend bedrag geïnvesteerd in twee bedrijven. Het gaat om abonnementsbibliotheek Perlego. Dit Spotify voor academisch materiaal werd in 2017 opgericht door twee Belgen. Vorig jaar haalde het bedrijf in een Series B-ronde 50 miljoen dollar op, onder meer bij Mediahuis.
Daarnaast steekt het telecombedrijf geld in RangeForce, een ontwikkelplatform voor cybervaardigheden. KPN stelt dat RangeForce een belangrijk hulpmiddel kan worden voor KPN-medewerkers als (grotere) zakelijke klanten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ‘Elon Musk betrapt op tweede Twitteraccount’
Elon Musk heeft mogelijk zijn anonieme Twitteraccount verklapt. Zijn zogeheten ‘burner account’, een account waar bekende mensen anoniem op social media zitten, was te zien op een foto die Musk postte. Het inmiddels verwijderde account @Ermnmusk zou bij Musk behoren. De profielfoto was een foto van Musks zoontje X.
Volgens Techcrunch waren de meeste tweets van het account braafjes, al zijn er uitzonderingen. Zo twitterde een bitcoinfanaat over Satoshi, het pseudoniem van de bitcoinontwikkelaar. Hierop antwoordde het account: ‘Hou je van Japanse meisjes.’
Wat we ook lazen:
- Knutselen aan een eigen ChatGPT? Met StableLM kan het. (IT Daily)
- Morgen is het weer handelen op de vrijmarkt. Hoe doe je het beste zaken? (Telegraaf)
- Wiedrobotmaker Trabotyx is niet bang voor de veertig concurrenten wereldwijd. ‘Laten we de taart groter maken.’ (Volkskrant)