1. Bedrijven moeten 4 miljard NOW-steun terugbetalen
Van de bedrijven die tijdens de coronacrisis NOW-steun kregen moet 70 procent dat geld (deels) terugbetalen. Dat blijkt uit een eerste schatting van ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB. In totaal moet ruim vier miljard euro aan NOW-steun worden teruggeboekt, op een totaal van 18,7 miljard euro aan uitgekeerde steungelden. Ondernemers schatten hun omzetverlies (in de periode maart-mei 2020) gemiddeld 32 procentpunt te hoog. Bij maar 14 procent daalde de omzet juist meer dan verwacht. Ruim de helft van de ondernemers die terug moeten betalen, heeft dat inmiddels al gedaan. Bedrijven krijgen daar drie jaar de tijd voor, maar het UWV stelt zich ‘coulant’ op.
2. ACM richt vizier op huurwebsites
Toezichthouder ACM verdenkt een onbekend aantal websites die het aanbod van huurwoningen verzamelen van misleiding. De toezichthouder krijgt ‘veel klachten’ over huurwebsites die woningen laten zien die niet beschikbaar zijn en die soms zelfs niet bestaan. Omdat de ACM vermoedt dat er oplichting in het spel is, trekt de waakhond samen op met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie. De ACM raadt huurders aan om sites die aanbod van verhuurmakelaars bij elkaar harken over te slaan, en direct te zoeken bij die aanbieders zelf.
3. Genomineerden Entrepreneur of the Year bekend
Dertien ondernemers waaronder Loes Daniels (Experiencegift), Michiel Roodenburg (Crisp) en Milan Daniëls (Otrium) maken dit jaar kans op de titel ‘Emerging Entrepreneur of the Year’ van EY, een onderscheiding voor veelbelovende, snelgroeiende en uitdagende ondernemers met een bedrijf jonger dan tien jaar. EY nomineert jaarlijks ook vijf marktleiders, voor de prestigieuze titel ‘Entrepreneur Of The Year 2021’. Dat zijn dit jaar Henri en Jeannette Veldsink (Veldsink Groep), Bing Go (Go-Tan), Nils Clement (Euro Caps), Stijn Nijhuis (Enreach) en Rob Hermans (Fletcher Hotels).
4. Mee eet-app Nibblr op de fles
Social dining-app Nibblr, een startup die de coronacrisis vorig jaar nog leek te overleven dankzij overheidssteun, is failliet. Via de dienst van Yannick Kampschoer en Luca Dinh werden voor de coronacrisis zo’n tweehonderd diners per maand georganiseerd, maar de lockdown torpedeerde dat model (en een beoogde investering). Een COL-lening en een pivot naar het afhalen van maaltijden leek genoeg lucht te bieden, maar voor het Utrechtse bedrijf duurde de terugkeer naar normaal mogelijk toch te lang.
5. Fastned stampt Vlaamse laadstations uit de grond
Fastned bouwt de komende tijd in Vlaanderen op tien locaties langs de snelweg nieuwe snellaadstations. De laadstations komen langs aan op- en afritten van snelwegen rond Brussel en Antwerpen. Het bedrijf krijgt een subsidie van 600.000 euro van de Vlaamse overheid, die elektrisch rijden wil bevorderen. De laadstations kunnen ieder honderden auto’s per dag opladen met een snelheid tot 300kW.
6. Koersval taxi-app Didi na verbanning appstores
De Chinese taxi-app Didi, die dit weekend werd verbannen uit Chinese appstores, heeft dinsdag een vrije val gemaakt op de Amerikaanse beurs. Volgens een officiële verklaring treedt de Chinese eenpartijstaat op tegen vermeende privacyschending door Didi (en nog twee in de VS beursgenoteerde Chinese bedrijven). Tegelijkertijd verscherpt China het toezicht op bedrijven met een beursnotering in het buitenland. Experts vermoeden daarom dat het verbannen van Didi ook gezien kan worden als een waarschuwing voor bedrijven die zich met een buitenlandse notering proberen te onttrekken aan de Chinese (data)toezicht.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: welzijn werknemer steeg tijdens coronacrisis
Het welzijn van werknemers is in coronajaar 2020 met niet minder dan 12 procent gestegen, concludeert ABN Amro op basis van een steekproef onder ruim 2000 werknemers. Thuiswerkers melden een betere balans tussen werk en privé, met meer tijd voor het gezin, minder reistijd en – geen verrassing – minder conflicten op de werkvloer. ABN Amro meet het welzijn ook op het gebied van gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, economie, gelijke kansen, veiligheid en het klimaat. Behalve het onderdeel economie zaten alle categorieën tijdens de coronacrisis in de lift. Terug naar kantoor, anyone?
Wat we ook lazen:
- KVK en Qredits geven ondernemers met een nieuwe diagnose-tool (gratis) inzicht in hoe hun bedrijf ervoor staat.
- Netflix is niet meer ongenaakbaar (Wired)
- Russische champagnewet zorgt voor ‘bubbelrel’ met Frankrijk (NU.nl)
- Do’s en dont’s als je medewerkers de terugkeer naar kantoor spannend vinden (Harvard Business Review)