1. Arbeidsinspectie bekritiseert Temper: ‘freeflexers’ zijn geen zelfstandig ondernemer
De ‘freeflexers’ die bedrijven via uitzendplatform Temper kunnen inschakelen zijn volgens de Inspectie SZW geen zelfstandig ondernemer, maar werknemers. Dat blijkt uit een conceptrapport dat in handen is van MT/Sprout. De arbeidsinspectie sprak met zeven arbeidskrachten die via Temper als ‘freeflexer’ op de horeca-afdeling van theaters werkten. De freeflexers zouden weinig vrijheid hebben. Temper stelt de facturen op, bemoeit zich met uurtarieven en geeft boetes als freeflexers buiten de annuleringstermijn een klus afzeggen. Ook de theaters boden de ‘zelfstandigen’ weinig vrijheid. ‘Er is geen sprake van een overeenkomst van opdracht, maar van een uitzendovereenkomst’, aldus de arbeidsinspectie.
2. Lockdown verlengd, steunmaatregelen opgevoerd
De lockdown wordt, zoals verwacht, verlengd met drie weken. De huidige maatregelen gelden tot 9 februari. Mogelijk dat basisscholen en kinderdagverblijven op 25 januari openen, maar dat hangt af van onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus. Tevens wordt het Outbreak Management Team gevraagd om onderzoek te doen naar de winst van een mogelijke avondklok of vergelijkbare alternatieven. Verder kondigde Mark Rutte aan dat vakministers Wouter Koolmees en Wopke Hoekstra later zullen komen met aanvullende steunmaatregelen.
3. Faillissementsbranche is duimen aan het draaien
De verwachte faillissementsgolf blijft, mede door de steunmaatregelen, voorlopig uit. Met als gevolg dat de faillissementsbranche het zeer rustig heeft. ‘We hebben 15 procent minder faillissementsveilingen gedaan vergeleken met 2019’, aldus Mars Samsom van BVA Auctions tegenover de NOS. Het CBS becijferde dat in 2020 er 2703 bedrijven failliet gingen, het laagste aantal in twintig jaar. Wel lag aantal vrijwillige stoppers een stuk hoger. De Kamer van Koophandel registreerde 159.000 ondernemers die er een punt achter zetten, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019.
4. Buckaroo opent kantoor in Brussel
Betaaldienstverlener Buckaroo opent vandaag een kantoor in Brussel. Buckaroo ziet België als een groeimarkt vanwege de snelle toename van online betalingen. ‘In België kocht men maar liefst een derde meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de derde kwartaalcijfers van de BeCommerce Market Monitor’, aldus Buckaroo CEO Paul Scholten. Buckaroo werd in 2005 opgericht en is sinds 2017 in handen van private-equitypartij BlackFin Capital Partners.
5. Unicorn Fastned blijft verstrikt in rechtszaken
Dankzij koersstijgingen is het verlieslatende Fastned inmiddels 1 miljard euro waard. Veel tijd om van de eenhoornstatus te genieten heeft de uitbater van snellaadstations niet. Het bedrijf is immers verstrikt in een serie rechtszaken tegen de staat en brancheverenigingen van pomphouders. Zo won Fastned een zaak over ‘Den Ruygen Hoek’ waar een restauranthouder laadpalen neerzette. Dat mag niet zomaar en voortaan mag Fastned meedingen bij een dergelijke aanbesteding. Toch is er ook verlies. Fastned wilde dat de staat bij vergunningtoewijzingen het aantal snelladers zou limiteren op twee, maar daarin ging de rechter niet mee. Het bedrijf liet weten dat er nog meer rechtszaken lopen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Coolblue-ster ontslagen wegens dichtknijpen keel collega
Een Coolblue-installateur is terecbt ontslagen nadat hij tijdens een ruzie een collega bij de keel greep. Dat oordeelt de rechter. De keelknijper heeft dan ook geen recht op de door hem geëiste ontslagvergoedingen. De man, die sinds 2017 in dienst was bij Coolblue, genoot enige bekendheid. Hij stond namelijk afgebeeld op de bedrijfsbussen van de webwinkel. Of zijn foto van de bussen verdwijnt is onbekend.
Wat we ook lazen:
- De grootste vermogensoverdracht tussen generaties ooit komt eraan. De beneficiairs? Millennials! (Het Financieele Dagblad)
- Met alle coronasteunmaatregelen komen ook de vragen. Houden we niet te veel zombies inleven? (De Telegraaf)
- Moonpig Group, het moederbedrijf van wenskaartenverstuurder Greetz, maakt zich op voor een beursgang. (Bloomberg)
- Jack Ma tegen Xi Jinping: welke kant gaat China op? (Financial Times)
- Startups in de automotivesector kiezen graag voor de ruige route richting de beurs. Die van de SPAC. (Financial Times)
- Elon Musk adviseert Signal te gebruiken. Beleggers kopen het verkeerde Signal. Gevolg? Een koersexplosie van 12.000 procent. (RTL Z)