1. Freelanceverzekeraar Alicia haalt 7 miljoen op
Het Rotterdamse Alicia Insurance heeft in een seedronde maar liefst 7 miljoen euro opgehaald. De startup van Marijn Moerman en Richard Arnold (foto) krijgt het kapitaal toegeschoven door Volta Ventures, Randstad Innovation Fund en Achmea Innovation Fund. Alicia verzekert zzp’ers ’embedded’ via werkplatformen als Temper, Roamler en Headfirst. De investeringen moeten ervoor zorgen dat in 2023 een miljoen freelancers in Europa zijn verzekerd via Alicia. Momenteel staat de teller rond de 100.000.
2. Flexotels breidt uit met overname Room45
Flexotels, producent en verhuurder van tijdelijke accommodaties, heeft branchegenoot Room45 overgenomen. De Sprout Challenger van 2009 (!) voegt daarmee 85 luxe mobiele kamers toe aan haar assortiment dat wordt neergezet bij festivals, sport- en zakelijke evenementen.
De komende jaren wil het bedrijf van Hubert von Heyden groeien in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. ‘We verstevigen op deze manier ook onze internationale positie in het luxere segment’, aldus Von Heyden in het persbericht. Financiële details zijn door de partijen niet bekendgemaakt.
3. Groeigeld voor stiekeme shoppers van Secret View
KIKK Kapitaal en OostNL stoppen Secret View 1,5 miljoen euro toe voor internationale uitbreiding en ontwikkeling van het mystery-shoppingplatform. Consumenten kunnen zich op het platform van de Arnhemse startup inschrijven voor opdrachten, bijvoorbeeld bioscoopbezoek, shoppen in de kledingwinkel of een rondje door de supermarkt. Zij delen hun ervaring vervolgens via het platform van Secret View.
Het bedrijf rekent onder meer Albert Heijn, Rituals en Pathé tot haar klanten. Secret View is naar eigen zeggen winstgevend. De investering wordt aangewend voor het opvoeren van marketing en sales.
4. Hoger beroep: Uber moet zich aan taxi-cao houden
Taxibedrijf Uber ziet zijn pogingen om zichzelf te kwalificeren als softwareplatform wederom mislukken. Het Haagse Gerechtshof heeft in hoger beroep geoordeeld in het voordeel van de staat. Uber had de staat voor de rechter gedaagd, omdat de minister van Sociale Zaken de cao Zorgvervoer en Taxi algemeen bindend had verklaard.
Gevolgen heeft het arrest niet direct. Er loopt nog een hoger beroep in een andere zaak. In deze FNV-zaak werd in eerste aanleg geoordeeld dat Uber zich als werkgever aan de cao moet houden. De uitspraak in dat hoger beroep wordt pas in de loop van 2023 verwacht.
5. AFM-boete voor ondernemer Rishi Kartaram
Ondernemer Rishi Kartaram, wiens bedrijf Gameworld onlangs faillissement aanvroeg, heeft een boete gekregen van de Autoriteit Financiële Markten. Kartaram wordt verdacht van marktmanipulatie met betrekking tot de handel in aandelen B&S. Hij kocht en verkocht herhaaldelijk en kort na elkaar aanzienlijke hoeveelheden van dit aandeel. ‘Dat deed hij op zo’n manier, dat dit golfbewegingen veroorzaakte in de koers van het aandeel. Ondertussen handelde hij ook in zogeheten contracts for difference (CFD’s) tegenover een Cypriotische beleggingsonderneming’, aldus de AFM. De waakhond denkt dat Kartaram dit zo’n 227.000 euro opleverde.
Kartaram zegt tegenover Quote ‘overvallen te zijn’. ‘Wat ik persoonlijk bijzonder vervelend vind dat als zoiets je overkomt de AFM je direct ophangt aan de hoogste boom en daarmee zowel je persoonlijke en zakelijke carrière verwoest.’
6. TheyDo haalt 12 miljoen op
En nog een Nederlandse startup die centen ophaalt. TheyDo, dat klantreismanagementsoftware (3x woordwaarde) maakt, heeft 12 miljoen euro opgehaald. De ronde wordt geleid door Blossom Capital en ook 20 VC doet mee. Daarnaast is er een trits angels waaronder Jeroen Nieuwenhuijs (Snowflake). Begin dit jaar werd er al 1,7 miljoen getankt, destijds onder meer bij Pieter Omvlee (Sketch).
Het bedrijf van Jochem van der Veer, Charles Beaumont en Martin Palamarz gaat het groeigeld gebruiken voor het aannemen van designers en programmeurs. TheyDo zegt vorig jaar 600 procent te zijn gegroeid.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Garnalengodfather moet 13 miljoen betalen
‘De Godfather van de Garnalen’ is een toffe bijnaam. Desalniettemin moet de 85-jarige Hendrik Nienhuis, jarenlang grootaandeelhouder van garnalengigant Heiploeg, 13 miljoen euro lappen. Hij gaf jarenlang leiding aan illegale prijsafspraken, meldt RTL.
Nienhuis legt zich niet neer bij de uitspraak in hoger beroep en gaat waarschijnlijk in cassatie. Eind 2013 kreeg Heiploeg een Brusselse boete van 27 miljoen euro. Aangezien het bedrijf dit niet kon betalen ging het bankroet. Na een doorstart konden schuldeisers fluiten naar 100 miljoen euro aan openstaande bonnetjes.
Wat we ook lazen:
- Last van een koude slaapkamer en/of een hoge gasrekening? De slimme radiatorknop biedt uitkomst. (De Telegraaf)
- Curator failliet Miss Etam eist 4,5 miljoen van ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom die het failliete bedrijf tevergeefs probeerde door te starten. (NRC Handelsblad)
- De Oostenrijkse investeerder Speedinvest heeft een nieuw fonds van 500 miljoen euro aangekondigd. (Sifted)