1. Historische zege PVV met 37 zetels, maar kabinet Wilders lijkt ver weg
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. De PVV van Geert Wilders tekent voor een ongekende zege van de Tweede Kamerverkiezingen met een stijging naar 37 zetels, volgens de voorlopige en nieuwste prognose van het ANP. De monsterzege van de PVV is veel groter dan de slotpeilingen vlak voor de verkiezingsdag hadden gesuggereerd.
Wilders zal de kans krijgen om in elk geval te proberen een rechtse coalitie te formeren, maar de vraag is of partijen met de PVV in zee gaan. Tijdens de campagne is namelijk veel gedebatteerd over standpunten in zijn verkiezingsprogramma die in strijd zijn met de grondwet. Wilders riep woensdag andere rechtse partijen als VVD en NSC direct op ‘over hun schaduw heen te springen’.
Op flinke afstand van PVV lijkt de combinatie GroenLinks-PvdA met 25 zetels de tweede partij te worden, gevolgd door VVD met 24. Nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract zou met twintig mensen in de Tweede Kamer komen.
2. Rabobank krijgt miljoenenboete EU
Rabobank moet van de Europese Commissie een boete betalen van 26,6 miljoen euro. De bank krijgt de straf voor het maken van geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties, schrijft BNR. De twee wisselden in het geniep marktgevoelige informatie uit en stemden hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar af.
3. Megaboete voor cryptobeurs Binance
Je hebt boetes en je hebt boetes. Binance moet omgerekend zo’n 4 miljard euro overmaken, zo hebben Amerikaanse autoriteiten bepaald. Het grootste cryptoplatform ter wereld wordt gestraft omdat terroristische groeperingen en websites waarop kinderporno wordt aangeboden de afgelopen jaren transacties konden doen via Binance. Ook konden hackersgroepen er hun ransomware laten betalen. Naast de boete mag ceo Changpeng Zhao zijn functie niet langer uitvoeren.
4. Recordstijging: Bagageafhandelaar gaat 33% meer verdienen
Een recordstijging voor de lonen van bagageafhandelaars op Nederlandse luchthavens: in twee stappen gaat hun salaris met 33 procent omhoog. De Werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL) en vakbond FNV hopen met het akkoord de aantrekkingskracht te werken in de sector te vergroten, aldus de Telegraaf. De leden moeten hun zegen over het akkoord nog uitspreken. Bij groen licht gaan de lonen van de zo’n 3500 medewerkers vanaf 1 januari met gemiddeld 19 procent omhoog. In 2025 volgt nog een loonsverhoging, waardoor werknemers tegen die tijd gemiddeld 33 procent meer verdienen dan dit jaar.
5. Air France-KLM mag deel noodlijdend SAS overnemen
De in grote financiële problemen verkerende vliegmaatschappij SAS komt deels in handen van Air France-KLM. Een rechtbank in New York heeft een reddingsplan met daarin een investering van AF-KLM goedgekeurd. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie krijgt daarmee 20 procent van SAS in handen. Ook investeringsmaatschappij Castlelake en de Deense staat nemen een belang in het bedrijf.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De Sam Altman-soap eindigt met de terugkeer als ceo van OpenAI
Sam Altman keert toch terug naar OpenAI als ceo. Daarmee lijkt de toekomst van de maker van chatbot ChatGPT veiliggesteld. Die was de afgelopen dagen onzeker geworden als gevolg van een interne opstand onder medewerkers. De druk op het bestuur, dat Altman vrijdag om nog onduidelijke redenen ontsloeg, werd loodzwaar.
Altmans ontslag was het begin van een dagenlange chaos, met als hoogtepunten zijn vertrek naar Microsoft en de daarop volgende dreiging dat vrijwel alle medewerkers zouden meegaan. Het bestuur van het snel gegroeide bedrijf AI-bedrijf is het met Altman eens geworden over zijn terugkeer. De laatste details rondom de terugkeer nog moeten ingevuld. Duidelijk is in elk geval dat een deel van het bestuur wordt vervangen.
Lees ook: Hoe je kunt omgaan met een ster-CEO als Sam Altman, die zit namelijk vol tegenstellingen
7. Bij de koffieautomaat: Buitenlandse media na zege Wilders: ‘Blonde bom’
De enorme overwinning van de PVV wordt ook opgemerkt over de grens. Buitenlandse media proberen de zege van Wilders te duiden. Het Franse Le Monde noemde de exitpolls ‘een ware schok’. De BBC denkt aan gevolgen voor Europa: ‘Een overwinning van Wilders zal schokgolven door heel Europa veroorzaken. De heer Wilders wil een referendum houden om de EU verlaten.’
De New York Times betitelt Wilders als een ‘politieke provocateur’ met ‘een geschiedenis van antipathie tegen immigranten en de islam’. ‘Het resultaat betekent mogelijk een schokgolf door Europa.’ De kop boven een Bild-artikel is alleszeggend: ‘Rechts-rutsch in Holland!”
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates