1. Winstval dwingt Jumbo tot harde keuzes
Jumbo heeft het afgelopen jaar fors ingeleverd. De winst daalde met driekwart: van 75 miljoen euro in 2022 naar 22 miljoen euro in 2023, op een jaaromzet van 11 miljard euro. Als een verrassing komt dat niet, topman Tom van Veen meldde begin dit jaar al dat de winst door het groeiende aantal diefstallen grotendeels was verdampt. De omzet groeide mede als gevolg van de inflatie wel. Jumbo Nederland was goed voor een omzet van 10,5 miljard euro (+6 procent), Jumbo België voor 325 miljoen euro (+50 procent) en La Place voor 134 miljoen euro (+25 procent).
De Raad van Commissarissen schrijft in het jaarverslag de komende periode weinig verbetering te verwachten. Naast winkeldieven blijven ‘ongekende kostenstijgingen’ als hogere lonen en huren een zware wissel trekken op de resultaten. Eigenaarsfamilie Van Eerd kiest er daarom voor geen dividend uit te keren. Ook de Belgische ambities worden flink teruggeschroefd: van honderd winkels naar vijftig winkels eind 2025. Verder wordt het ‘strategisch belang van La Place’ heroverwogen: doorgaan, afstand nemen of verkopen? ‘We evalueren de opties’, zegt Van Veen tegen het FD.
Lees ook: portret van Ton van Veen, de briljante onderhandelaar
2. Omzet Air France-KLM hoger dan ooit
Met het aantrekken van het internationale luchtverkeer, heeft ook de omzet van Air France-KLM in 2023 een vlucht genomen. Die steeg tot een recordhoogte van 30 miljard euro (+14 procent), blijkt uit de donderdag gepresenteerde jaarcijfers. Het operationele resultaat kwam uit op 1,7 miljard euro en de nettowinst op 934 miljoen euro, bijna 30 procent meer dan in 2022. Ook de winst was nog niet eerder zo hoog.
In ramingen werd op een operationeel resultaat van 1,8 miljard euro en een nettowinst van 1,1 miljard euro gerekend. Dat de cijfers lager uitvallen, komt dat in het vierde kwartaal een verlies van 56 miljoen euro werd geboekt. De luchtvaartmaatschappij had last van de ‘geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en Afrika’, in combinatie met hogere kosten.
Lees ook: is Marjan Rintel de juiste ceo om KLM uit te problemen te leiden?
3. Winststijging voor ASR, solvabiliteit onder druk
Ook ASR boekte in 2023 meer winst dan een jaar eerder: 1,2 miljard euro, een plus van ruim 38 procent. Desondanks staat de verzekeraar een stuk minder stevig dan aan het begin van het boekjaar, schrijft het FD. De solvabiliteit zakte terug tot 176 procent, een daling van meer dan 45 procentpunt.
Dat komt ten dele door de overname van Aegon Nederland halverwege vorig jaar, maar heeft ook te maken met negatieve ontwikkelingen op de financiële markten en de verhoging van het dividend met 7 procent. ASR meldt dat de voor verzekeraars belangrijke maatstaf van de kapitaalgeneratie wel sterk is verbeterd.
4. Bussenbouwer Ebusco schrapt tientallen banen
Naast alle jaarcijfers ander nieuws: Ebusco schrapt tientallen banen bij de hoofdvestiging in Deurne. De bussenbouwer kampt al langer met problemen bij de toelevering van componenten, waardoor de productie in de Brabantse fabriek vertraging oploopt.
Het bedrijf heeft besloten een groter deel uit te besteden aan productiepartners in China en Portugal en snijdt daarom in de ‘flexibele schil’, zegt een woordvoerder tegen het FD. Het gaat om ‘minder dan honderd’ medewerkers met een tijdelijk contract en uitzendkrachten.
5. Social Enterprise NL steekt geld in inclusieve initiatieven
Social Enterprise NL heeft de tien projecten bekend gemaakt die de non-profitorganisatie het komende half jaar financieel gaat ondersteunen. Dat gebeurt via het All-in programma, opgezet voor een ‘inclusiever sociaal ecosysteem voor ondernemerschap’.
De winnende initiatieven uit ruim tachtig aanmeldingen zijn Bill Blitz, De Kookschool, Dutch New Narrative Lab, Financing Agency for Social Entrepreneurship, Kringwijs, New Dutch Connections, Pangea Incubator, Platform for Migration and Integration, SE.Lab en Stichting Bevordering Beeldvorming Internationale Samenleving. Zij krijgen een budget van 40.000 tot 80.000 euro om hun plannen te verwezenlijken.
6. Must read: Europese zorgplichtwet onverwacht gesneuveld
Vierenhalf jaar was-ie in de maak, maar deze week is de Europese zorgplichtwet onverwacht weggestemd in de Raad van de EU. De wet zou bedrijven verantwoordelijk maken voor hun productieketens en ze dwingen problemen aan te pakken; mochten ergens in hun supply chains mensen- of milieurechten worden geschonden, zou dat tot hoge boetes leiden.
Het voorstel heeft het alleen niet gehaald. Al drie keer eerder ging de wet terug naar de tekentafel na onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van de EU. Deze laatste ronde leek een formaliteit. Tot Duitsland, Frankrijk en Italië de kont tegen de krib gooiden.
Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) onderhandelde al die jaren als aanjager van deze wet. Ze is woest, zegt ze tegen NOS. ‘We hadden met alle 27 EU-landen een deal en op de laatste minuut is er dan toch besloten om de wet overboord te gooien. Ik vind het schaamteloos.’
7. Bij de koffieautomaat: beveiliger wordt slapend rijk
Slapend rijk worden? Dat overkwam een 55-jarige beveiliger uit Limburg, meldt RTL. De man werd meerdere keren slapend op zijn werk aangetroffen. Een officiële waarschuwing veranderde daar weinig aan; toen er een paar weken later weer klachten binnenkwamen, ontsloeg zijn werkgever hem op staande voet.
Dat mag niet, oordeelt de kantonrechter. Voor ontslag op staande voet gelden hoge drempels. ‘De situatie moet zo ernstig zijn dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst bij wijze van spreken geen dag langer kan plaatsvinden.’ De man krijgt zijn baan terug. De werkgever moet ook het achterstallige salaris betalen, met flinke strafverhoging. In totaal gaat het om een bedrag van 13.000 euro.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates