1. VDL Nedcar waarschuwt personeel: staken betekent geen bonus
Medewerkers van VDL Nedcar die overwegen te staken zijn gewaarschuwd: zij zetten een bonus van 7.500 euro op het spel. Dat blijkt uit een interne memo van directeur John van Soerland, meldt het FD.
De autofabrikant stelt de bonus alleen uit te keren als de afspraken met opdrachtgever BMW worden nagekomen. FNV is niet te spreken over de actie. ‘Dreigen is nimmer een goede manier om medewerkers op je hand te krijgen.’
2. OpenAI-topman dreigt te stoppen met ChatGPT in Europa
Is chatbot ChatGPT straks niet meer beschikbaar in de Europese Unie? Maker OpenAI dreigt met een vertrek als het bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Topman Sam Altman heeft dat laten weten aan persbureau Reuters.
‘We zullen ons best doen om aan de wetgeving te voldoen. Maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met het aanbieden van onze diensten in de EU.’ Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel willen reguleren, zegt Altman.
3. ASML wil meebetalen aan woningbouw via woonfonds
ASML komt met een fonds voor woningbouw in de regio Veldhoven. De ongebreidelde groei van de chipmachinebouwer heeft een ontwrichtende werking op de lokale woningmarkt en het fonds moet daaraan iets doen, schrijft het FD. De focus ligt daarbij voor op vastgelopen (sociale) woningbouwprojecten.
Het afgelopen jaar kocht ASML gretig woningen en bedrijven op naast zijn campus. De uitgaven: 33 miljoen euro. Fors meer dan de jaren ervoor.
4. Hoger loon voor werknemers in de supermarkten
De supermarktbranche koerst af op een loonakkoord voor zo’n 300.000 werknemers. De werkgevers zijn bereid de lonen met 9 procent te verhogen.
Directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum, dat namens de werkgevers in de branche onderhandelt, verliet goedgemutst de onderhandelingstafel. ‘We hebben de eerste gesprekken achter de rug en die zijn uitermate goed verlopen. Wij verwachten dan ook geen acties en stakingen’, zegt ze in gesprek met Nu.nl.
5. Zware industrie verbruikt meeste energie, betaalt veel minder belasting
Klinkt krom: de grootse energieverbruikers van Nederland betalen de minste belasting. Hun aandeel blijft onder de 2,5 procent van de totale rekening, blijkt uit een analyse van Nu.nl.
Dat komt doordat de zware industrie twaalf keer minder belasting betaalt dan huishoudens en kleine bedrijven. Wie minder dan 170.000 kuub gas per jaar gebruikt, betaalt 49 cent belasting per kuub. Boven de 10 miljoen kuub betalen bedrijven nog maar 4 cent.
6. Werkgevers zetten te weinig in op personeelsbehoud
Werknemers in loondienst wisselen twee keer zo vaak van werkgever dan dat ze een andere functie binnen hetzelfde bedrijf krijgen. Dat concluderen arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group en hr-techdienstverlener HeadFirst Group na onderzoek, meldt BNR.
Willen werkgevers personeel behouden, dan moeten ze meer inzetten op doorgroeimogelijkheden, is hun klemmende advies. Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt de prioriteit bij bedrijven nog altijd bij het werven van personeel in plaats van het behoud ervan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
7. Must read: HEMA-ceo: ‘Klanten vinden ons weer leuk’
Twee jaar geleden begon topvrouw Saskia Egas Reparaz aan nogal een klus bij HEMA. De warenhuisketen was jarenlang eigendom van private-equitymaatschappijen en flink verwaarloosd, maar onder haar leiding is het gelukt voor het tweede jaar op rij winst te maken.
‘We hebben een heleboel veranderingen in gang gezet. Het voornaamste was de producten weer op orde brengen. Dat kost tijd, want we hebben 19.000 artikelen’, zegt ze in gesprek met NRC. Hoewel de cijfers gunstig stemmen, is er nog onwijs veel te doen.
8. Bij de koffieautomaat: Eerste Kamer behandelt pensioenwet, hoogleraren springen ervoor
Dinsdag stemt de Eerste Kamer over het nieuwe pensioenstelsel. In een slotoffensief proberen drie hoogleraren staatsrecht dat te voorkomen met een ‘spoedadvies’ dat zij afgeven op verzoek van de senaatsfracties van SP en 50plus.
In De Telegraaf wordt duidelijk dat ze geen inhoudelijke bezwaren hebben, maar dat de stemprocedure in de Tweede Kamer ondeugdelijk was: daar had de wetswijziging met twee derde van de stemmen moeten worden aangenomen en dat is (net) niet gebeurd.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates