1. Unilever schrapt 1.500 managementfuncties
Unilever schrapt wereldwijd 1.500 managementfuncties om de organisatie te vereenvoudigen. Het Britse levensmiddelenconcern geeft geen details over hoeveel banen er in Nederland verdwijnen. Het nieuws volgt op een onrustige week voor het bedrijf. Vorige week blikte Unilever in een nieuwe strategie al vooruit op een reorganisatie. De maker van Calvé-pindakaas zal voortaan de nadruk leggen op de categorieën gezondheid, beauty en persoonlijke verzorging. Onderdeel van die nieuwe strategie was een poging om voor €60 mrd het Britse GlaxoSmithKline (GSK), de maker van Aquafresh-tandpasta en Advil-pijnstillers, over te nemen. GSK vond dat bod echter te laag. Ook aandeelhouders zagen het bod niet zitten: de koers van Unilever daalde in twee dagen tijd met zo’n 10 procent.
2. Kabinet versoepelt ondanks besmettingsexplosie
Het kabinet Rutte IV heeft gisterenavond versoepelingen van de coronaregels aangekondigd, ondanks een explosie aan besmettingen met het Omikron-virus. Restaurants en cafés, cultuurinstellingen, pretparken en evenementen mogen weer open, tot 22.00 uur, mondmaskers, placering en afstand houden blijven verplicht, sectoren moeten goed toezien op naleving regels en kinderen zonder klachten hoeven niet meer in quarantaine. VNO-NCW is blij: ‘Het is een mooie opmaat naar de volledige opening van de samenleving’, zegt de werkgeversvereniging in het FD. Rutte en zorgminister Kuipers noemen de versoepelingen een grote stap op weg naar heropening ondanks dat de besmettingscijfers ‘door het dak gaan’. In de afgelopen week zijn er ruim de helft meer positieve coronatests geregistreerd dan in de week daarvoor. ‘We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke, vanwege de grote spanningen en noodkreten van de afgelopen dagen.’
3. Minister Rob Jetten: ‘Genoeg gas voor de winter’
Nederland heeft voor deze winter voldoende gas op voorraad, aldus minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Ook als door de spanningen rond Oekraïne Rusland besluit om minder gas te gaan leveren aan de landen van de Europese Unie. Andere EU-lidstaten verkeren niet in dezelfde positie als Nederland. Zij hebben niet voor de hele winter voldoende gas. Bij minder Russische leveranties zou er ‘op een gegeven moment’ een beroep op Europese solidariteit kunnen worden gedaan om elkaar te helpen, aldus Jetten. Hij heeft daarover het afgelopen weekend overleg gehad met zijn Europese collega’s. De Europese landen brengen nu in kaart wat de gevolgen zijn als Rusland minder gas zou leveren. Russisch gas is een belangrijk onderdeel van het energievoorziening in Europa.
4. IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie
De wereldeconomie groeit dit jaar langzamer dan eerder voorspeld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt dinsdag zijn groeiprognose vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en de aanhoudende verstoringen in de leveringsketens van bedrijven. Waar het IMF bij zijn vorige raming in oktober voor 2022 nog 4,9 procent groei voorspelde, is dat nu teruggebracht tot 4,4 procent. Door de nieuwe coronavirusgolf kampen veel landen met tijdelijke personeelstekorten. Daar komt nog bij dat de inflatie wereldwijd hard oploopt, waardoor centrale banken hun steunbeleid waarschijnlijk sneller zullen afbouwen. Vooral voor de twee grootste economieën van de wereld, de Verenigde Staten en China, zijn de voorspellingen somberder geworden.
5. VW en Siemens samen in zelfrijdende software
Autofabrikant Volkswagen en technologiebedrijf Bosch gaan samen software ontwikkelen voor zelfrijdende auto’s. Dat hebben de twee Duitse concerns dinsdag bekendgemaakt. Familiebedrijf Bosch is de grootste toeleverancier van de mondiale auto-industrie. Volkswagen-dochter Cariad en Bosch maken samen zo’n duizend specialisten vrij voor het project. Met de samenwerking willen de twee Duitse bedrijven de introductie versnellen van geautomatiseerde rijfuncties voor toepassing in merken van het Volkswagen-concern. Bijvoorbeeld handsfree rijsystemen voor in de stad, maar ook systemen die de stuurfuncties overnemen op de snelweg.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoeveel ceo’s heten Peter?
Op LinkedIn hebben veel vrouwen hun voornaam in Peter veranderd en mannen in Petra of een variant daarop. Dat deden ze na een oproep van Women Inc. en BrandedU, twee belangenorganisaties die opkomen voor de emancipatie van vrouwen. Met de actie willen de organisaties aandacht vragen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Veel mensen namen deel, waaronder Prins Constantijn die nu door het leven gaat als Petrushka Van Oranje-Nassau. NRC deed een fact check op de claim of veel ceo’s Peter heten. De krant beoordeelt ‘m op grotendeels waar.
7. Zoom-topic: Ruim helft minder vliegtickets
Luchtvaartmaatschappijen verkochten het afgelopen jaar 58,4 procent minder tickets dan over heel 2019, toen er nog geen sprake was van een coronapandemie. Er werd wel 7 procent meer vracht vervoerd dan voor de pandemie, blijkt dinsdag uit cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA. De vraag naar vliegtickets daalde het sterkst voor internationale reizen. Er werden 75,5 procent minder tickets verkocht voor reizen naar het buitenland. Bij binnenlandse bestemmingen daalde de vraag met 28,2 procent in vergelijking met 2019.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates