Plus: Alibaba zit niet in (Chinese) dip, Geen tweedehands iPhones in India en Bitcoin-'bedenker' zegt sorry
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Uber op 'Kroes-control'
Uber heeft Neelie Kroes gestrikt als adviseur. De oud-eurocommissaris voor mededinging gaat de omstreden taxtidienst adviseren over regelgeving en mededinging. Dat maakte David Plouffe, bestuurslid voor Uber en oud-campagnemanager van Barack Obama, woensdagavond bekend. De oud-VVD politica nam het in het verleden al op voor Uber. Ze was kritisch over de poging van onder meer Duitsland om de taxidienst uit te weren uit Europese lidstaten. Kroes zit onder andere met de Amerikaanse oud-minister van transport Ray Lahood en het voormalig hoofd van Australische mededingingsautoriteit Allan Fels in de adviesraad. In een interview met de Financial Times zegt ze: 'Uber zal op een heel andere manier moeten communiceren met overheden. Ze moeten meer rekening houden met verschillen in cultuur. En niet denken dat iedereen hen aanvalt'.
Tegenover RTLZ zegt ze: 'Uber speelt een grote rol in de disruptive economie. Dat vind ik fascinerend omdat er door de digitale ontwikkelingen, veel wijzigingen in de economie doorgevoerd worden'.
2. GM test zelfrijdende taxi's
General Motors gaat met taxidienst Lyft zelfrijdende taxi's testen, meldt de Wall Street Journal. Binnen een jaar moeten er diverse Chevrolet Bolts zelfstandig rondrijden. GM heeft 500 miljoen dollar gestoken in de start-up Lyft, een concurrent van Uber. Ook heeft de automaker uit Detroit 1 miljard dollar over voor Cruise Automation Inc. Dit bedrijfje uit San Francisco is een specialist in zelfrijdende automotivetechnologie. De Chevy Bolt wordt eind dit jaar gelanceerd. Uber wil in 2020 zelfrijdende taxi's gaan lanceren.
3. Alibaba onttrekt zich aan Chinese dip
Alibaba heeft ondanks een sterk afkoelende Chinese economie, goede resultaten laten zien. Met de online handelsplatforms (Taobao, Tmall) heeft Alibaba 423 miljoen actieve gebruikers, ruim 20 procent meer dan vorig jaar. De totale omzet kwam uit op 3,3 miljard euro, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 386 miljoen euro, dubbel zo veel als in 2015. Het bedrijf van Jack Ma, beursgenoteerd aan de Nasdaq, verkoopt steeds meer online. In het laatste kwartaal was mobiel goed voor 73 procent van alle verkopen. Clouddienst AliCloud heeft 2,3 miljoen klanten en groeide op jaarbasis 175 procent. Andere diensten zijn de 'Chinese Youtube' Youku Tudou en e-commerceplatform Lazada.
4. Geen tweedehands iPhones in India
De Indiase overheid heeft Apple verboden om tweedehands ('refurbished') iPhones te verkopen. De techfabrikant was van plan om gebruikte toestellen uit de VS naar India exporteren en tegen een lagere prijs aan de man te brengen. Apple heeft moeite om haar duurdere producten te verkopen in (opkomende) landen als China en India, markten waar veel binnenlandse concurrentie is.
Het best verkochte iPhone-model in India is de oudere iPhone 5S (300 dollar) en goed is voor de helft van Apple's omzet in India. Analisten verwachten dat maar weinig Indiërs het laatste model SE gaan kopen. Een recent onderzoek wijst erop dat er dit jaar 149 miljoen smartphones in India worden verkocht, een toename van 26 procent ten opzichte van 2015. Apple weet vooralsnog niet te profiteren van deze enorme groeimarkt. Het aandeel in India is slechts twee procent. Ander Apple-nieuws: het gaat wereldwijd samenwerken met SAP om haar positie op de zakelijke markt te verbeteren.
5. Bitcoin-'bedenker' zegt sorry
Craig Wright maakte zich deze week bekend als Satoshi Nakamoto, de maker van de Bitcoin. Al snel werd Wright gezien als een 'oplichter', maar twee gerespecteerde leden van de Bitcoin-gemeenschap namen het voor Wright op. Zij verwezen naar 'buitengewoon bewijs' dat zij onder ogen hadden gekregen en dat Wright snel openbaar zou maken. Maar in plaats van 'bewijs' staat er donderdag een veronderschuldiging op de site van Wright. Daarin zegt hij dat hij niet moedig genoeg is om aan te tonen dat hij de schepper achter het cryptogeld is…
6. Cornflakes minder populair aan ontbijttafel
Steeds minder Amerikanen eten cornflakes of andere suikerhoudende en bewerkte ontbijtproducten. Ze zijn overgestapt naar yoghurt of brood. Een fabrikant als Kellogg merkt dat gelijk in zijn verkoop. In het eerste kwartaal van 2016 is de omzet met 4,5 procent gedaald, een scherpere daling dan analisten hadden verwacht. Ook een snack als Pringles, waar Kellogg ook eigenaar van is, wordt minder gekocht. Door een enorme kostenbesparingsoperatie weer het foodconcern nog winst te maken: 175 miljoen dollar in de plus.
7. Lage olieprijs stuwt vliegticketverkoop
Lagere brandstofprijzen stuwen de verkoop van vliegtickets. De luchtvaartbranche heeft de beste drie maanden sinds 2012 achter de rug. Er zijn 7 procent meer vliegreizen aan de man gebracht in vergelijking met vorig jaar. Nog een leuk cijfer: de gemiddelde bezettingsgraad van een vliegtuig was 78,7 procent, overigens gelijk met een jaar eerder. Volgens topman Tony Tyler van branchevereniging IATA zal het effect van de lagere olieprijs wel een keer uitgewerkt zijn. 'Deze sector is niet immuum voor minder florissante economische vooruitzichten.'
8. Manager van de dag: Vijay Mallya
Financial Times heeft een zeer uitgebreid profiel gemaakt van de Indiase zakentycoon Vijay Mallya, de man achter het beroemde Indiase biermerk Kingfisher en voormalig ceo van United Spirits, United Breweries en Kingfisher Airlines. Mallya zit naar eigen zeggen in 'gedwongen ballingschap' in Londen. In zijn thuisland is deze voormalige 'King of Good Times' inmiddels een persona non grata. De Indiase overheid wil hem ondervragen omdat hij in totaal voor 900 miljoen Pond aan schulden bij staatsbanken heeft openstaan. Reden: het faillissement van Kingfisher Airlines. Indiase autoriteiten hebben het Verenigd Koninkrijk gevraagd hem uit te leveren, maar weigeren vooralsnog. Wordt vervolgd.
9. Getal van de dag: 107,4
107,4 miljoen dollar, dat is wat GoPro het afgelopen kwartaal aan verlies heeft gedraaid. Vorig jaar werd er nog 16,8 miljoen dollar winst gemaakt. De draagbare actiecameraatjes zijn minder populair. Dat beeld vertaalt zich gelijk op de beurs: in een jaar tijd is het aandeel 40 dollar gedaald.
10. Koffieautomaat: Anonymous verklaart banken oorlog
Hackerscollectief Anonymous zet zijn tanden in de bankwereld. De komende 30 dagen worden de websites en systemen van banken en andere financiële dienstverleners zoals Paypal en Visa aangevallen. De actie richt zich ook op beurzen en IMF.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.