Plus: Bod op TenCate afgeslagen, 'ASR kan bij goed bod weg', Miljoenenboete voor Heineken
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Tweede corruptieschandaal bij SNS
Bij SNS-vastgoedbank Propertize is sprake van een tweede corruptieschandaal, waarbij omkoping in het spel is. Hiermee opent het FD vandaag. De zaak staat geheel los van de eerste corruptiezaak, waarbij vijftien verdachten zijn betrokken. Nu betreft het een zzp'er die in 2013 is ingehuurd en via twee bv's eigen medewerkers heeft ingehuurd tegen betaling. Er zijn vijf verdachten. Qua constructie lijkt dit op twee druppels water op zaak 1, alleen komen er nu 900.000 corruptieeuro's aan te pas.
Het nieuwe strafonderzoek van Justitie komt Financiën-minister Dijsselbloem zeer slecht uit. De Staat wil de genationaliseerde verzekeraar SNS Reaal verkopen en deze nieuwe affaire gaat de verkoopprijs behoorlijk drukken, zo is de verwachting. Betrokkenen hebben het over een 'door en door rotte bedrijfscultuur' bij SNS Vastgoed.
2. Boekhoorn stapt uit Telegraaf Media Groep
Investeerder Marcel Boekhoorn heeft zijn 5 procentsbelang in Telegraaf Media Groep (TMG) verkocht. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Boekhoorn heeft geen winst geboekt met de belegging. Hij kocht ze in 2008 tegen een koers boven de 21 euro. Nu is het aandeel TMG nog geen vier euro waard. De verkoop is het gevolg van juridisch getouwtrek. Boekhoorn eiste miljoenen van investeerder Cyrte die volgens hem een verkoopgarantie had afgegeven op de stukken. Cyrte bestreed die verkoopoptie en de Hoge Raad wees eerder dit jaar de claim van Boekhoorn af. Deze week bleek dat investeerdersmaatschappij Bech, in handen van de familie Van Puijenbroek, zijn belang met iets meer dan 5 procent had vergroot. Tegenover Quote bevestigde Boekhoorn dat het om zijn aandelen ging.
3. Bod op TenCate afgeslagen…
Investeerder Aat van Herk heeft een bod van Gilde Buy Out Partners op TenCate afgeslagen. Volgens Van Herk is het aanbod te laag. Van Herk bezit 3,2 procent van de aandelen in de kunstgras – en textielfabrikant uit Almelo. Volgens hem doet het bod te weinig recht aan de toekomstige groei van deze 'prachtige onderneming'. Er zouden ook nog andere gegadigden zijn om TenCate, hoofdsponsor van voetbalclub Heracles, in te lijven.
4. …en 'ASR kan bij goed bod weg'
Bij een serieus bod op verzekeraar ASR staat de Nederlandse Staat open voor verkoop. Dit liet minister Dijsselbloem van Financiën aan nieuwszender RTLZ weten. Vorige week werd duidelijk dat het kabinet ASR wil verkopen. Een beursgang in de eerste helft van 2016 zou optie nummer 1 zijn. Mocht zich het komende halfjaar een bedrijf met een serieus bod melden, dan wordt dat serieus bekeken. Volgens Dijsselbloem is ASR 'een gezond bedrijf'. De Staat betaalde 3,6 miljard euro uit de Schatkist om ASR van de ondergang te redden. De kosten liepen sinds 2008 op tot vier miljard euro. De verzekeraar zou nu een boekwaarde van 3,2 miljard euro hebben.
5. Miljoenenboete voor Heineken
Heineken-dochter Athenian Brewery in Griekenland moet 31,5 miljoen aan de mededingingsautoriteiten aftikken. De grootste brouwer van Griekenland heeft jarenlang de concurrentie buiten spel gezet met exclusieve kortingen voor winkeliers. Ze kregen een voordeel als ze maar geen bier van de concurrenten verkochten. Heineken gaat de boete aanvechten. Zo is het marktaandeel in Griekenland van 73 procent naar 50 procent gedaald. Ander Heineken-nieuws: door uitgifte van nieuwe obligaties heeft de brouwer 460 miljoen euro aan nieuw kapitaal aangetrokken. De totale schuld van Heineken die in 2024 afloopt bedraagt nu circa 1 miljard euro.
6. Dreun voor Volkswagen in de VS
Volkswagen krijgt een dreun op de Amerikaanse markt. Sinds de sjoemelsoftware-affaire verkocht de automaker in november een kwart minder auto's in de VS. De concurrentie doet ondertussen goede zaken. General Motors kon een plusje van 1,5 procent noteren afgelopen maand. Fiat Chrysler, Toyota en Nissan plusten 3 tot 4 procent, terwijl Ford met 0,3 procent wat achterbleef. De tegenvallende verkopen, ook in Europa, zijn voor kredietbeoordelaar Standaard & Poor's (S&P) reden genoeg om de kredietwaardigheid van de Duitsers opnieuw te verlagen.
7. Opsplitsing moederbedrijf Essent
RWE gaat alle duurzame energie activiteiten in een nieuw bedrijf onderbrengen, samen met de stroomnetwerken en de consumententak. Dit nieuwe energiebedrijf wordt ook naar de beurs gebracht. RWE bezit vooral in Duitsland veel kolen – en kerncentrales. Deze conventionele tak leidt al jarenlang al forse verliezen, omdat veel (juist nieuwe) centrales stilstaan vanwege energieoverschotten uit wind – en zonneparken. Dit leidt tot dumpprijzen op de groothandelsmarkt van energieproductie. RWE wil eind volgend jaar een belang van 10 procent in het nieuwe bedrijf naar de beurs brengen. Branchegenoot E.ON besloot in 2014 zijn activiteiten in 'fossiel' en 'duurzaam' op te splitsen.
8. Wortel verlaat groentegroothandel
Ton Wortel is per direct vertrokken bij de internationale groente – en fruitgroothandel The Greenery. Wortel had een volstrekt andere visie dan de zittende Raad van Commissarissen over het toekomstige beleid, zo staat op hun website. Het is heibel in de tent, want vorige maakte The Greenery het onmiddellijke vertrek bekend van twee leden van de Raad van Commissarissen, onder wie voorzitter Bert Jansen, wegens een conflict met de andere commissarissen. Die ruzie ging ook over het te voeren beleid en het toezicht daarop. De taken van Wortel worden overgenomen door directielid Philip Limvers. Er wordt gezocht naar een opvolger. The Greenery, met hoofdkantoor in Barendrecht, levert fruit en groenten aan de meeste grote supers in binnen – en buitenland. Vorig jaar liep de omzet terug van 1,3 miljard euro naar 1,1 miljard.
9. Getal van de dag: 140
FrieslandCampina zet het mes in vestigingen in Rijkevoort, 's Hertogenbosch en Limmen. Hierdoor gaan in totaal 140 vaste en tijdelijke banen verloren. De medewerkers en vakbonden zijn geïnformeerd. Voor de vaste medewerkers moet de zuivelfabrikant nieuw werk vinden. FrieslandCampina gaat schuiven in de productielocaties. De kaasproductie in Rijkevoort (onder Nijmegen) wordt in 2017 verplaatst naar Bedum, Gerkesklooster en Workum. De boterproductie in 's Hertogenbosch wordt verplaatst naar Noordwijk (Groningen). De biologische zuivel gaat van Limmen naar Maasdam. Het zuivelconcern gaat 30 miljoen euro steken in nieuwe productielijnen, maar dit levert geen arbeidsplaatsen op.
10. Koffieautomaat: Oggy, oggy, oggy, oink, oink, oink…
Hoe de mannen van The Office naar aanleiding van een privételefoontje in discussie raken over hun rollen en rangorde in hun organisatie. Teamleider, leider van een team of zomaar een titel?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.