Plus: Goddijn (TomTom) gelooft in zelfrijdende auto, Drie Nederlandse bedrijven in Fintech50, Shell schrapt olieboringen in Barentszee
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Topman Air France-KLM vertrekt
Topman Alexandre de Juniac (53) van Air France-KLM vertrekt deze zomer. Hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, zo is in een persbericht bekend geworden. Hij wordt de eerste voormalige topman van een Franse maatschappij die de belangenbehartiger gaat leiden. Air France-KLM wil uiterlijk in augustus een opvolger gevonden hebben, waarvoor al een internationale headhuntersbureau is ingeschakeld. De Juniac, gestart in 2011, kende weinig gelukkige momenten. In de periode 2010-2015 liepen de operationale verliezen bij Air France-KLM steeds op. Pas in maart 2016, bij de presentatie van de cijfers van 2015, kon hij een winst overleggen. Stakingen in Frankrijk kreeg hij lastig onder controle met een kostenpost van een half miljard euro als resultaat. In 2015 koelden tientallen werknemers hun woede op twee directieleden, wat leidde tot beelden die de hele wereld rondgingen. Hij had een koele relatie met KLM. Zo wilde hij KLM geen zeggenschap meer geven over hun eigen kas, een plan dat sneuvelde in de 'board'.
2. Exodus gaande bij Ballast Nedam
De complete top van het kwakkelende bouwbedrijf Ballast Nedam is in korte tijd vervangen. Per 1 juni legt de huidige ceo Eric van der Noordaa zijn functie neer. Het persbericht spreekt van 'de veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden die ten grondslag liggen aan zijn besluit'. Eind vorig jaar verliet cfo Peter van Zwieten ook al de bouwonderneming. De reden van deze exodus is de overname van Ballast Nedam door het Turkse Renaissance Construction. De nieuwe top wordt gevormd door ceo Cenk Düzyol en cfo Serkan Altuntop. Nederlander Sander Lefevre wordt als nieuw lid van de Raad van Bestuur benoemd. Lefevre heeft sinds 2006 verschillende managementposities bekleed bij Ballast Nedam en gaat zich richten op de Nederlandse bouw en infra activiteiten.
3. Goddijn (TomTom) gelooft in zelfrijdende auto
De komende tien jaar gaat er meer in de automotive veranderen dan de afgelopen 110 jaar. Aldus Harold Goddijn van TomTom, die een stukje ging rijden met RTLZ. Nu de verkoop van de navigatiekastjes in de slop zit, wil het Amsterdamse bedrijf ook meespelen in de wereld van de zelfrijdende auto. Goddijn gelooft dat we over vijf jaar, in 2020, 'met een druk op de knop' zorgeloos van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk kunnen tuffen en zelfs een e-book kunnen uitlezen of een filmpje kunnen kijken. Een van de wapenfeiten is een samenwerking met Volkswagen, die eind 2014 gesloten is. TomTom houdt zich binnen die samenwerking bezig met het verder verfijnen van hun kaart – en navigatietechnologie. Het zou dan gaan om nog veel accuratere en recentere informatie over locaties en de omgeving zoals informatie over wegmarkeringen en verkeerslichten.
Ander nieuwtje: met TomTom City gaat het bedrijf gratis verkeer – en fileinfo bieden. De site city.tomtom.com meldt in Nederland voorlopig de drukte op de wegen in de regio's Amsterdam en Den Haag.
4. Drie Nederlandse bedrijven in Fintech50
Nederland is met drie bedrijven vertegenwoordigd in de Fintech50, een Europese ranglijst van de meest baanbrekende financiële vernieuwers. Het gaat om Five Degrees, InvoiceSharing en SynerScope, meldt het FD. Five Degrees uit Breukelen is ontwikkelaar van een plug-and-play bankenplatform. Het platform stelt banken in staat om bij innovatie niet hun complete IT-infrastructuur om te gooien. SynerScope uit Eindhoven is een big data specialist, die in korte tijd een grote bulk aan data kan verwerken en analyseren. Het bedrijf staat in de belangstelling van Nederlandse banken en verzekeraars. InvoiceSharing uit Rotterdam biedt een dienst aan waarmee online rekeningen gratis verstuurd kunnen worden. Het overtikken van papieren facturen is niet meer nodig.
De Fintech50 wordt dit jaar vooral gedomineerd door Britse start-ups. Maar liefst 29 van de 50 komen uit Londen.
5. Shell schrapt olieboringen in Barentszee
Shell zet een streep door olieboringen in het Noorse poolgebied, bij de Barentszee. De regering van Noorwegen weigert simpelweg toestemming te geven voor de boringen. Het besluit van het Brits-Nederlandse olie – en gasconcern past bij de nieuwe strategie om een aantal activiteiten te staken. De multinational zit in bezuinigingsmodus vanwege de overname van British Gas en de aanhoudend lage olieprijs. De Barentszee met haar relatief grote oliereservoirs zou voor Shell interessant zijn, maar de bezuinigingen wegen zwaarder. Dit jaar worden ook de activiteiten rondom de Noordzee gestaakt.
6. Bijenkorf sleept BAM voor rechter
De Bijenkorf eist via de rechter 1,5 miljoen euro van bouwonderneming BAM. Beide partijen steggelen over de verbouwing van een Bijenkorf-filiaal op de Amsterdamse Dam. Volgens de warenhuisketen is BAM een aantal afspraken niet nagekomen. Sinds eind 2015 liggen de bouwwerkzaamheden stil. BAM beschouwt het project als afgerond en ziet het conflict als een verschil van inzicht over de verrichten werkzaamheden. Een woordvoerder van de BAM: 'Er zijn een paar zaken die nog moeten worden afgewikkeld. Daartoe zijn we ook bereid, maar het De Bijenkorf heeft ons de toegang tot het pand ontzegd'. Het kort geding dient morgen (donderdag).
7. Bavaria neemt belang in De Molen
Bavaria neemt een belang van 35 procent in Brouwerij De Molen. Deze microbrouwer uit Bodegraven ging de deal aan om gebruik te maken van het distributienetwerk van Bavaria. Mede-eigenaar John Brus zegt tegen RTLZ: 'Als je als kleine brouwerij bier kwijt wil in Nederland is dat namelijk niet altijd even makkelijk. Als je zelf geen netwerk hebt kun je er wel een opzetten, maar dat is kostbaar. In het buitenland gaat dat een stuk makkelijker'. De Molen was in 2015 goed voor een productie van 7000 hectoliter bier. 60 procent wordt over de grenzen opgedronken. Bavaria heeft met deze transactie een aantal private investeerders uitgekocht.
8. Manager van de dag: Jolanda Poots-Bijl (Ordina)
Cfo Jolanda Poots-Bijl (Goudhaantje in 2013) ruilt automatiseerder Ordina in voor maritiem dienstverlener Van Oord. Volgens Poots-Bijl (1970) is het besparingsprogramma bij Ordina 'goed op koers' en wordt die operatie nog dit jaar afgerond. 'Hierdoor ontstaat er voor mij een natuurlijk moment voor een volgende stap.' Ze volgt bij Van Oord Arjan van de Kerk op, die met pensioen gaat aan het eind van het jaar.
9. Getal van de dag: 156
PostNL gaat 156 servicepunten sluiten in Albert Heijn-winkels, waar klanten hun pakketten konden ophalen. Het post – en pakketbedrijf wil in de buurt van de AH's eigen servicepunten ontwikkelen. In de overige winkels blijft er nog wel een servicepunt van PostNL. Het zal minstens een half jaar duren voordat de nieuwe afhaalpunten gerealiseerd zijn.
10. Koffieautomaat: De Panama Papers & Spaarvarkens?
Het stof van de Panama Papers is nog maar net neergedaald, of met de Ijslandse president is er al het eerste politieke slachtoffer gevallen. Naast bekende ondernemers zijn er volgens Trouw en FD duizenden MKB-bedrijven die hun belasting ontwijken dan wel illegaal ontduiken. De openbaring leidt in ieder geval bij de Nederlandse fiscus tot gejuich. Staatssecretaris Wiebes heeft er een gelijk een speciaal team op ingezet. Voor degenen die alles gemist hebben: de Amerikaanse blog Vox, die ook onder meer Re/Code en The Verge uitgeeft, heeft een laagdrempelige filmpje geplaatst waarbij dit issue tot Jip & Janneke logica wordt platgeslagen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.