1. Belg Stefaan Decraene nieuwe topman Rabobank
De Belg Stefaan Decraene (57) wordt de nieuwe topman van Rabobank. De benoeming is voor vier jaar. Als de Europese Centrale Bank instemt met de kandidatuur van Decraene, kan hij in oktober aan de slag als ceo.
Rabobank was al een klein jaar op zoek naar een opvolger voor ceo Wiebe Draijer. Die had vorige herfst al aangegeven dat hij in oktober zou vertrekken bij de bank. Voor Rabo begon de tijd dus te dringen om een vervanger te vinden. Decraene is nu nog de hoogste baas van de retailtak van BNP Paribas. Hem wacht een forse klus. Hij zal een brug moeten slaan tussen de politiek, klimaatactivisten en de agrarische sector.
2. Pon koopt Veloretti en ontwikkelt e-bikes met Porsche
Pon Holdings neemt het Nederlands fietsmerk Veloretti van Ferry Zonder over. Ook heeft Pon met VW-dochter Porsche een joint venture opgericht om een hoogwaardige e-bike te gaan ontwikkelen, inclusief nieuwe technologieën, zo meldt het FD. Het familiebedrijf wil zo zijn positie op de internationale fietsenmarkt versterken.
Andere bekende fietsmerken van Pon zijn Gazelle, Urban Arrow en Cervélo. Ook is het eigenaar van huurfietsconcept Swapfiets.
3. Adyen huurde prestigieus kantoor bijna 2 jaar gratis
Adyen betrok in het voorjaar van 2020 een nieuw prestigieus kantoor op het Amsterdamse Rokin. Zelden zal een cfo naar zulke tevredenheid het huurcontract hebben ondertekend. De eerste 21,5 maanden betaalde het betaalbedrijf 0 euro.
O ja, en pandeigenaar Zurich legde ook 20 miljoen euro op tafel voor een verbouwing, die de voormalige winkels geschikt moest maken voor de nieuwe huurders. Dat blijkt uit een recente rechterlijke uitspraak, meldt RTL Nieuws. Hoe Adyen die gunstige voorwaarden kon afdwingen, is nog onduidelijk.
4. ‘Verhoging minimumloon nekslag voor veel winkeliers’
De minimumlonen gaan volgend jaar in één klap met 10 procent omhoog, zo zou in het begrotingsakkoord voor 2023 staan. Dat zou veel winkeliers de nekslag kunnen betekenen, waarschuwt brancheorganisatie INretail.
Door de stijging zal een loon-prijsspiraal ontstaan waarbij de prijzen en lonen elkaar opjagen, spiegelt de brancheclub voor. De verhoging van het minimumloon zou voor de sector zorgen voor 15 tot 25 procent meer personeelslasten.
5. Wehkamp discrimineerde vrouwelijke bedrijfsjurist, stelt mensenrechtencollege
Wehkamp discrimineerde een vrouwelijke medewerker die maandelijks 1000 euro minder verdiende dan een man die hetzelfde werk deed. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, schrijft het FD.
Het oordeel van het college is niet bindend, maar weegt mee in het hoger beroep van de rechter, die later deze maand uitspraak doet. Wehkamp is het niet eens met het oordeel van het College, omdat het ‘geen verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht’.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Wat jouw bedrijf kan doen om de werkdruk te verlagen
De ene sector na de andere legt het werk neer. De huisartsen deden het. NS-medewerkers bleven thuis. En vandaag stapt het personeel van streekvervoerders ook niet achter het stuur. Veelgenoemd argument voor de stakingen: de werkdruk. NU.nl zet op een rij wat bedrijven kunnen doen om de werkdruk te verlagen.
7. Bij de koffieautomaat: Turkse gigaflatie boven 80 procent
Met een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 had de Nederlandse consument genoeg te klagen. Maar hoe moet de Turkse consument zich dan voelen? De inflatie in Turkije kwam vorige maand boven de 80 procent uit, meldt BNR. Een record. Schrale troost: de stijging van de kosten van levensonderhoud viel met 80,2 procent lager uit dan verwacht. Economen hadden namelijk gerekend op een stijging van het algemene prijspeil met meer dan 81 procent.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates