1. Shell vertrekt uit Rusland wegens inval in Oekraïne
Na het Britse BP en het Noorse Equinor trekt ook Shell zich terug uit Rusland. ‘We zijn geschokt door de verloren levens in Oekraïne, die het resultaat zijn van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt’, zegt ceo Ben van Beurden in een persbericht.
Shell heeft onder meer een belang van ruim 27 procent in het olie- en gasproject Sakhalin 2 (zie foto boven). Dat project is eigendom van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Daarnaast financiert het voor ongeveer 10 procent Nord Stream 2, de omstreden onderzeese gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt.
In totaal gaat het om bijna 3 miljard euro aan bezittingen in Rusland. Shell verkoopt die naar verwachting met verlies. De 400 tankstations van het energieconcern in Rusland worden niet afgestoten.
Volgens analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen zal Rusland het vertrek van Shell voelen. ‘Ze zijn ontzettend afhankelijk van olie en gas, en die inkomsten gaan op termijn toch verdwijnen. Rusland mist de technologie om aan te haken’, zegt hij tegen De Telegraaf.
2. Sywert van Lienden aangehouden in onderzoek naar mondkapjesdeal
De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft Sywert van Lienden maandagmiddag opgepakt. Ook zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel zijn aangehouden. De arrestatie volgt op het strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal van hun Stichting Hulptroepen Alliantie.
Van Lienden, Damme en Van Gestel verdienden miljoenen aan het leveren van medische hulpmiddelen aan het begin van de coronacrisis. Het trio sloot onder meer een lucratieve overeenkomst met ministerie van Volksgezondheid. De deal liep via persoonlijke bv’s, maar in de media zei Van Lienden dat hij niks aan de levering overhield.
Meerdere bedrijven zegden belangeloos hun medewerking toe aan het initiatief. Zo stelde Randstad personeel beschikbaar voor de stichting van Van Lienden. Eind 2021 deed het uitzendbureau aangifte. Daarop is het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen naar de mondkapjesdeal.
3. Hypotheekrentes kruipen verder omhoog
Geldverstrekkers hebben in februari maar liefst 151 keer hun tarieven voor hypotheekrentes verhoogd, signaleert De Hypotheekshop. Dat is een record. De gemiddelde hypotheekrente van meerdere renteperiodes samen kwam uit boven de 2 procent. Dat is voor het eerst sinds september 2019.
Bron: De Hypotheekshop
Ook Van Bruggen Adviesgroep zag de hypotheekrentes voor de derde week op rij stijgen. ‘Als gevolg van de oorlog in Oekraïne stijgen de energieprijzen van gas en olie’, schrijft de bemiddelaar. ‘De kans dat we langer te maken hebben met een hoge inflatie neemt daardoor toe. Hogere inflatie resulteert normaal gesproken in een hogere rente.’
4. MessageBird-oprichter doet oproep aan bedrijven
Oprichter en ceo Robert Vis van MessageBird roept Nederlandse bedrijven op een statement te maken tegen de oorlog in Oekraïne. ‘Doe alles wat in je macht is. Dat kan zijn het bouwen van technologie, het geven van geld, je stem laten horen of het delen van artikelen’, zegt hij in gesprek met MT/Sprout. ‘Ik denk dat we allemaal geleerd hebben dat nietsdoen heel gevaarlijk is.’
MessageBird sloot eind vorige week zijn platform voor Russische bedrijven uit protest tegen de oorlog. De Nederlandse berichtengigant heeft een deel van zijn personeel in Oekraïne zitten. Vis is samen met onder meer Bunq-topman Ali Niknam en Picnic-oprichter Joris Beckers een hulpstichting voor Oekraïne begonnen.
5. Geldautomaten verdwijnen uit Nederlandse straten
Tien jaar geleden waren er nog zo’n 9.000 geldautomaten in Nederland. Dat zijn er nu ruim 4.900. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank. De geldautomaten verdwijnen, omdat bankfilialen met name in grote steden sluiten. Ook gebruiken we minder contant geld.
‘s Nachts pinnen blijft lastig. De automaten zijn op veel plekken tussen 23 uur en 6 uur gesloten om plofkraken tegen te gaan. Die maatregel werkt goed en blijft de komende tijd van kracht.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: Wie wil er nog gemeenteraadslid worden?
De gemeenteraadsverkiezingen staan over twee weken voor de deur. Aanleiding voor NRC om in de lokale politiek te duiken met een podcastreeks. In deel één staat het werk als raadslid centraal. Bepaald geen pretje. Veel lokale partijen en afdelingen hebben moeite om de kandidatenlijst te vullen. Raadsleden zijn gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per week kwijt met het raadswerk. Te veel om even naast je gewone baan te doen. In aflevering twee duikt NRC in de gemeentefinanciën. Waar komt het geld dat gemeenten kunnen uitgeven eigenlijk vandaan?
7. Zoom-topic: Brood, meel en zonnebloemolie duurder door oorlog in Oekraïne
Het afgelopen jaar is de inhoud van een boodschappenkar al fors duurder geworden. Door het conflict in Oekraïne kunnen de prijzen voor bepaalde producten verder toenemen, zeggen sectoranalisten tegen NU.nl. De graanprijs zal naar verwachting met 30 procent stijgen. Dat betekent duurdere boterhammen en koekjes. Verder is Oekraïne een van de grootste producten van zonnebloemolie ter wereld. Als dat in prijs stijgt, kan dat ook doorwerken in de prijzen van shampoo en sauzen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates