Plus: Netflix groeit minder hard dan verwacht, Goed kwartaal voor AkzoNobel en KPN-top gaat naar Maasstad.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Shell beschuldigd van marktmanipulatie
De Amerikaanse dochter van Shell zou 779 miljoen dollar (689 miljoen euro) hebben verdiend aan fraude en de manipulatie van energiemarkten rond de crisis van de Californische stroomvoorziening in 2000 en 2001. Dit meldt De Telegraaf op haar site. Deze beschuldiging uit een Amerikaanse bestuursrechter in een ’initiële beslissing’ als lid van de Federal Energy Regulatory Commission. Deze commissie moet het oordeel nog wel goedkeuren. Het olie – en gasconcern zou de stroomprijzen kunstmatig hoog hebben gehouden toen het lange termijncontracten sloot met de staat Californië. Shell laat aan De Telegraaf weten 'onze bedrijfsvoering en de naleving van regulering zeer serieus te nemen'.
2. Operationeel verlies TomTom
TomTom heeft in de eerste drie maanden licht operationeel verlies geleden. Na herwaardering van bepaalde belastingbevorderingen noteert het navigatiebedrijf een netto resultaat van 4,8 miljoen euro. Wel is er meer omzet geboekt in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. De omzet kwam uit op 217,6 miljoen euro, lager dan de 224 miljoen euro die analisten hadden verwacht.
De consumententak (o.a. navigatiekastjes, smartwatches) is goed voor 116,6 miljoen euro uitkomen, lager dan de 123 miljoen euro die analisten hadden verwacht. TomTom wil in 2016 een omzet behalen van ruim 1 miljard euro. Volgens analisten is dat haalbaar. Ceo Harold Goddijn verwacht voor de komende jaren meer inkomsten te halen uit de automotivetak. Saillant: deze vrijdag staat de jaarvergadering van TomTom op het programma. De activistische aandeelhouder TT International wil dat TomTom opsplitst. Naar verwachting gaan de oprichters en grootste aandeelhouders Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen niet akkoord met deze eis.
3. Netflix groeit minder hard dan verwacht
Netflix is minder hard gegroeid dan analisten hadden verwacht. Het nieuws leidde tot een daling van de beurskoers van de streamingservice. In de eerste drie maanden kreeg Netflix er 6,7 miljoen abonnees bij. Dat is weliswaar een record, maar analisten hadden minstens een verdubbeling van het bestaande klantenbestand verwacht. Buiten de VS groeit uit Scotts Valley, Californië, het hardst met 4,5 miljoen nieuwe abonnees. In thuisland VS kwamen er 2,2 miljoen klanten bij. Netflix boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), een kleine 30 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 9 miljoen dollar, tegen 24 miljoen dollar een jaar eerder.
4. Goed kwartaal voor AkzoNobel
Verfconcern AkzoNobel heeft in de eerste drie maanden van 2016 een hogere nettowinst en een licht lagere kwartaalomzet geboekt. Dit is conform de verwachting van analisten. De kwartaalomzet kwam uit op 3,4 miljard euro met een bruto winst van 334 miljoen euro. De nettowinst ligt met 240 miljoen euro 50 procent hoger liggen dan in hetzelfde kwartaal in 2015. De hogere winst is het gevolg van een efficiencyslag bij het verfconcern. Ook lagere olie – en grondprijzen zijn gunstig voor AkzoNobel. Topman Büchner verwachtte dat 2016 een uitdagend jaar zou worden, met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in Brazilië, China en Rusland en geen significante verbetering in Europa.
5. KPN-top verhuist naar Rotterdam
De top van KPN verruilt Den Haag voor Rotterdam. De Raad van Bestuur gaat in de KPN Toren in Rotterdam werken, net zoals de helft van de 4.000 medewerkers. KPN als organisatie gaat via kantoorhubs in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag (Maanplein), Houten, Rotterdam (KPN Toren) en Zoetermeer werken. Het kantoor in Den Haag wordt dus een stuk kleiner. De voornaamste redenen zijn: flexibel werken, aflopende huurcontracten en overtollige kantoorruimte. Het telecombedrijf gaat in de loop van 2016 en 2017 verhuizen.
6. Nuon-moeder verkoopt bruinkooltak
Vattenfall heeft haar Duitse bruinkooltak verkocht aan het Tsjechische nutsbedrijf EPH. Er zijn geen financiële details bekend gemaakt. De waterkrachtcentrales van Vattenfall vallen buiten de deal. Volgens topman Magnus Hall is de productie van het Zweedse energiebedrijf nu 75 procent 'klimaatneutraal'. De jaarlijkse uitstoot van het machinepark zou van ruim 80 miljoen ton verlaagd worden naar 25 miljoen ton per jaar. Er ligt ook de ambitie om te groeien met windenergie en warmtenetten. Niettemin heeft Vattenfall o.a. nog vijf kolenmijnen in Duitsland in bezit. In Nederland heeft Nuon met de Hemweg in Amsterdam één kolencentrale op de balans staan. Deze wordt mogelijk versneld gesloten.
7. 'Air France-KLM wil Air Europe overnemen'
Volgens diverse media wil Air France-KLM het Spaanse Air Europe kopen. Een consortium van Amerikaanse banken is al ingeschakeld om de overname te begeleiden. De Frans-Nederlandse airliner werkt binnen het collectief Skyteam al samen met de Spanjaarden. Air Europe heeft naast lijnvluchten in Europa ook een sterke positie in Zuid-Amerika. Een overname zou de positie van de groep in Europa versterken, gezien de krachtige positie die Iberia en Vueling hebben via hun moederbedrijf IAG. Air Europa is onderdeel van Globalia, een Spaanse reisorganisatie die ook hotels en touroperators in bezit heeft.
8. Manager van de dag: Giorgio Modica (Euronext)
Giorgio Modica wordt de nieuwe cfo van beursconcern Euronext. Per 2 mei volgt hij Amaury Gauge, die na vijftien jaar het bedrijf verlaat. Modica is afkomstig van BNP Paribas. Euronext exploiteert de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon. Binnen het team van Modica is de Nederlander Bernard Holsboer gepromoveerd tot Group Finance Director. Jan Breken wordt verantwoordelijk voor de accountancytak.
9. Getal van de dag: 34 miljard
Een opmerkelijk verhaal. Twee Nederlandse curatoren van de Nederlandse tak van Lehman Brothers (Lehman Brothers Treasury B.V) wisten tot nu toe 10,5 miljard dollar te verhalen op de failliete boedel van het Amerikaanse moederbedrijf. Bij het faillissement in 2008 bleek dat de Nederlandse bv voor maar liefst 34 miljard dollar op de balans had staan. Via Nederland zijn tot 2008 bijna 3800 zogenaamde Lehman Notes uitgegeven, die wereldwijd aan de man zijn gebracht met uitzondering van de Verenigde Staten. Ook opmerkelijk: met de afhandeling zijn meer dan 30.000 declarabele uren gemoeid, een totale kosten van 12 miljoen euro. De curatoren spreken van 'het goedkoopste faillissement uit de geschiedenis (…) Minder dan 0,1% van de totale opbrengst voor de schuldeisers tot dusver.'
10. Koffieautomaat: Deel een Porsche
Importeur Pon start met de actie 'Share a Porsche'. Het gaat om een private leaseconstructie waarbij je de luxe sportauto kan delen met twee tot voer vrienden. Iedere rijder betaalt een vast maandbedrag op basis van een vooraf bepaald aantal kilometers. Gebruikelijk bij een leaseconstructie zijn – behalve de brandstof – alle vaste kosten (onderhoud/reparatie, motorrijtuigenbelasting, verzekering etc.) inbegrepen. Pon komt ook met een heuse Share a Porsche app waar deelnemer hun ritten kunnen plannen en het resterende kilometertegoed kunnen inzien. De beschikbare Porsche types zijn een 911, Boxster of Cayman. Vroem vroem.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.