1. Russische miljardair Abramovitsj mogelijk vergiftigd
De steenrijke Russische zakenman Roman Abramovitsj heeft begin deze maand symptomen gehad van een mogelijke vergiftiging. Dat bevestigt zijn woordvoerder tegen de BBC. Eerder op maandag kwamen The Wall Street Journal en het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat met dat bericht.
Abramovitsj, die onder meer eigenaar is van voetbalclub Chelsea, is betrokken bij vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Hij had begin maart een ontmoeting in Kiev met twee onderhandelaars van Oekraïense zijde. De drie ontwikkelden na afloop klachten die passen bij vergiftiging.
De aanval is mogelijk het werk van hardliners uit Moskou die tegen vredesbesprekingen zijn. Volgens Bellingcat was de gifdosis laag en niet bedoeld om te doden, maar om af te schrikken. Abramovitsj en de twee Oekraïners zijn inmiddels hersteld.
2. Jacques van den Broek neemt afscheid van Randstad
Na 34 jaar bij Randstad vindt Jacques van den Broek het mooi geweest. De 61-jarige bestuurder is sinds 2014 ceo en geeft dinsdag het stokje door aan Sander van ‘t Noordende. Aan het Financieele Dagblad geeft Van den Broek een afscheidsinterview. ‘In wezen ben ik een verkoper gebleven. Ik heb de werkvloer nooit verlaten.’
Overigens gaat Van den Broek niet achter de geraniums zitten. Hij is onlangs benoemd tot voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. En hij wordt genoemd als opvolger van Mariëtte Hamer, die op 1 april vertrekt als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Of Van den Broek de nieuwe SER-voorzitter wil worden laat hij tegenover het FD in het midden.
3. Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland
Bierbrouwer Heineken keert Rusland toch helemaal de rug toe vanwege de invasie van Oekraïne. Eerder deze maand liet het Nederlandse bedrijf weten te stoppen met de productie en verkoop van zijn Russische Heineken-bier. Een deel van de eigen werknemers vond die reactie onvoldoende. Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken.
Daar komt nu een einde aan. De 1.800 medewerkers in Rusland krijgen tot eind dit jaar salaris uitbetaald. Ondertussen gaat Heineken op zoek naar een nieuwe eigenaar voor zijn Russische activiteiten. De brouwer moet vanwege het besluit naar eigen zeggen een afschrijving van 400 miljoen euro doen.
4. Jumbo-familie neemt belang in Gorillas
Jumbo en Gorillas gaan nog inniger samenwerken. Het investeringsfonds van de familie Van Eerd, eigenaar van de supermarktketen, neemt een belang in de flitsbezorger. Financiële details zijn daarbij niet bekendgemaakt. Gorillas wordt tevens sponsor van de wielerploeg Jumbo-Visma.
Jumbo ziet flitsbezorging als een groeimarkt. Gorillas moet straks een bezorgoptie worden voor klanten die bestellen op de website van de supermarkt. Zo wil de gele grootgrutter nieuwe klantengroepen in grote steden aanboren.
5. Nederlandse uurlonen horen bij hoogste ter wereld
De Nederlandse uurlonen horen bij de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse interimkantoor Lensa. Nederlandse werknemers verdienden in 2021 een bruto uurloon van gemiddeld 42,05 dollar (ruim 38 euro). Dat is goed voor plek vijf van de 35 onderzochte landen.
De koppositie is voor IJsland, met een bruto uurloon van 47,03 dollar. In Mexico moeten werknemers het in doorsnee doen met 7,64 dollar per uur.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Waarom zoomen niet went
Het is inmiddels een ingeburgerde term: zoom-moeheid. Videovergaderen blijkt doodvermoeiend. Maar waarom eigenlijk? Trouw vroeg het aan twee filosofen. Die benoemen de verschillen met een gesprek in het echt. Lichaamstaal is digitaal lastig te zien, misverstanden liggen op de loer en als je een pauze laat vallen denkt de rest dat je wifiverbinding hapert.
Maar het echte probleem zit volgens de filosofen tussen de oren: we verwachten dat videobellen hetzelfde is als een gewoon gesprek. Als we die verwachting bijstellen, dan voelen we ons ook minder slecht achteraf.
7. Zoom-topic: Moeten pensioenfondsen beleggen in defensie?
Europese krijgsmachten kunnen wel een likje verf gebruiken. En pensioenfondsen denken daar een rol in te kunnen spelen. Zij staan ervoor open om te investeren in defensie via een participatiefonds op Europees niveau, schrijft De Telegraaf. Het idee is afkomstig van het Instituut voor Pensioeneducatie (IVP).
De pensioenfondsen willen niet overal geld in stoppen. Wapens en munitie zijn uit den boze. De vraag is waar je dan de grens trekt. ‘Het is een kunstmatige scheiding, want ook een tafel kan als wapen worden ingezet’, zegt Onno de Lange van het IVP.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates