Plus: 'Belasting op arbeid moet omlaag'; flexmarkt goed tegen recessie en vliegveld Eindhoven groeit maar door.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Stijgende winst eindelijk goed nieuws voor PostNL
Met de krimpende postmarkt zit PostNL al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen, maar topvrouw Herna Verhagen kan toch lachen: met haar kostenbesparingen boekt ze in elk geval veel succes. Door goede resultaten van met name de post in Nederland komt het bedrijfsresultaat dit jaar uit op 260 tot 290 miljoen euro, en niet op de eerder verwachte 180 tot 220 miljoen, meldt het postconcern. Het aandeel PostNL steeg meteen met 16 procent na die aankondiging, al de tweede keer al dit jaar dat de winstverwachting naar boven werd bijgesteld. Het bedrijf heeft daarvoor bijvoorbeeld het aantal bezorgdagen teruggebracht, waardoor op maandag post bezorgen niet langer verplicht is. Lees het interview dat we eerder met Verhagen hadden:
2. Apple trekt salesbaas Tag Heuer aan
Dat Apple werkt aan een smartwatch, is bepaald geen nieuws. Nu wordt ook steeds meer duidelijk dat kosten noch moeite worden gespaard om het ding aan de man te brengen. 9to5mac.com meldt dat Apple Patrick Pruniaux heeft aangetrokken, voormalig salesdirecteur bij Tag Heuer, een van de grootste horlogemerken ter wereld en onderdeel van LVMH, net als bijvoorbeeld Hublot. Vermoedelijk onthult het bedrijf in oktober de eerste versie van wat de media de 'iWatch' hebben gedoopt. Het aantrekken van Pruniaux kan erop duiden dat Apple zich met het horloge niet alleen op 'techies' wil richten, maar het apparaat ook breder aan de man wil brengen.
3. Fors minder faillissementen, behalve in e-commerce
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met bijna een kwart gedaald. In de maand juni was er zelfs sprake van een daling met 40 procent. FaillissementsDossier.nl, dat de cijfers maandag naar buiten bracht, spreekt van een 'spectaculaire' daling. In juni gingen 656 bedrijven op de fles. Dat is het laagste maandaantal van de afgelopen 4 jaar. De website verklaart de daling niet alleen uit het aantrekken van de economie en het toegenomen consumentenvertrouwen, maar ook uit het zachte weer. Opvallend genoeg deden alleen de webwinkels het slecht. Terwijl het aantal faillissementen in de gehele detailhandel het afgelopen half jaar met 16 procent daalde, gingen er 17 procent meer webwinkels onderuit.
4. Flexibele arbeidsmarkt verkort recessie
Een flexibele arbeidsmarkt, met onder meer de bereidheid en mogelijkheid om lonen te laten dalen, kan de duur van een recessie verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van Maarten de Ridder, student aan de Universiteit Tilburg, die daarvoor 1,4 miljoen gegevens over loonsverandering in Amerikaanse staten bestudeerde. De Ridder concludeert dat flexibiliseren van de arbeidsmarkt stabiliteit creëert, werkloosheid voorkomt en zodoende macro-economisch tot profijt leidt.
5. 'Nederlandse belasting op arbeid moet omlaag'
De Europese Unie 'opent de aanval' op de hoge belasting op arbeid, die de groei van de economie en de werkgelegenheid in de weg staat, schrijft De Telegraaf. Vorige maand werd al bekend dat Eurocommissaris Algirdas Semeta de belasting op arbeid te hoog te vinden, naar aanleiding van nieuwe cijfers van Eurostat. Semeta wil dat landen de loonbelasting verlagen, en dat compenseren door verhoging van de BTW of de milieubelasting. Zulke belastingen staan groei en werkgelegenheid veel minder in de weg.
6. Bedrijf kopen? Zoek een 65-jarige ceo
Wie een bedrijf wil kopen, doet er goed aan te kijken naar de leeftijd van de ceo. Juist als de topman 65 jaar wordt, is de kans namelijk veruit het grootst dat het bedrijf wordt verkocht of gaat fuseren. Dat blijkt uit onderzoek van Dirk Jenter, universitair hoofddocent financiële markten aan Stanford University. Bedrijven waar de ceo de traditionele pensioenleeftijd bereikt staan bekend als overnamekandidaten. En die oudere ceo’s blijken ook nog eens eerder in het voordeel van de aandeelhouder te beslissen, terwijl jongere ceo's volgens de onderzoeker minder geneigd zijn om hun bedrijf, en dus hun baan, uit handen te geven.
7. Workx in Franse handen
De Nederlandse materieelverhuurder Workx is overgenomen door de Franse branchegenoot Loxam. Workx ontstond in 2007 door de samenvoeging van 14 verhuurbedrijven. Het bedrijf telt 41 vestigingen en 280 werknemers. In 2013 realiseerde Workx een omzet van 34 miljoen euro. Loxam, goed voor een jaaromzet van 805 miljoen euro, is naar eigen zeggen Europees leider in de verhuur van machines en gereedschappen voor de bouw, civiele techniek en industrie. Loxam heeft 611 vestigingen en zo'n 4.400 medewerkers. Financiële details van de deal zijn niet bekendgemaakt.
8. Vliegveld Eindhoven groeit door
Rondom vliegveld Leystad is er nog steeds veel gedoe. Maar in het zuiden van het land gaat de groei gewoon door. Eindhoven Airport heeft in de eerste helft van dit jaar 1,82 miljoen passagiers vervoerd, 18 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De luchthaven – officieel nog een militair vliegveld, maar inmiddels wel de tweede luchthaven van het land – schrijft de passagiersgroei vooral toe aan een toename van het aantal bestemmingen. Ook werd geprofiteerd van de uitbreiding van een terminal, de komst van een hotel en de vestiging van twee thuisbases van Transavia en Ryanair. Niet iedereen zal overigens blij zijn met die groei: vorige week werd gemeld dat de geluidshinder in Eindhoven flink wordt onderschat en dat zal bij verdere groei alleen maar erger worden.
9. Getal van de dag: 41 procent
Nog even nagenieten van de penaltyserie van Tim Krul, met wat statistieken. Volgens bureau Opta Sports verdwijnt in een normale wedstrijd 81 procent van de strafschoppen in het doel. Maar als het aankomt op een penalty shootout na de verlenging daalt dat percentage al snel tot 70 procent (wat ook meteen verklaart dat het helemaal niet zo gek is dat Nederland er in het verleden vaak door strafschoppen uitvloog). En als het aankomt op een 'scoor-of-je-ligt-eruit'-situatie wordt die succesratio zelfs maar 41 procent, zo blijkt.
Die arme Umana, die de laatste van Costa Rica moest nemen, had dus eigenlijk geen schijn van kans tegen 'onze' Krul, die bovendien ook nog eens een groen shirt droeg, nog zo'n teken dat de tegenstander het wel kan schudden. De Volkskrant beticht Krul zelfs van neuro-linguïstisch programmeren. Als je dat allemaal weet, hoe kun je dan nog óóit een penalty-trauma oplopen?
En oja, nog meer nieuws rondom Oranje: mochten ze het WK winnen, dan kunnen ze zich vast verheugen op een ruimtereis, zo meldt het in Nederland gevestigde XSOR Space Expeditions. Het zou van Robin van Persie in elk geval een ware Flying Dutchman maken. En vooruit, nog eentje dan, deze animatievideo, die van Tim Krul een ware superheld maakt:
10. Koffieautomaat: 'Piketty' nu al minst uitgelezen boek ooit
Het is ongetwijfeld een van de meest besproken boeken van het voorjaar, de dikke pil van Thomas Piketty, Capital in the Twenty-First Century. Maar zou iemand het boek over de toenemende ongelijkheid in de wereld ook werkelijk lézen? Nee, dat dan weer niet. Althans, als je afgaat op de onderstrepingen in de Kindle-versies, waar Jordan Ellenberg, hoogleraar in Wisconsin, over schrijft in de Wall Street Journal. Piketty's bestseller blijkt zelfs nog minder te worden uitgelezen dan Stephen Hawkings A Brief History of Time, het boek dat tot nu toe algemeen bekend staat als de meest ongelezen bestseller aller tijden.
Boeken waar je deze zomer wél het eind van kunt halen?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.