1. Sterke groei Nederlandse economie dankzij export
De Nederlandse economie is sinds de coronacrisis sterk gegroeid, sterker dan andere economieën in de eurozone. De economie werd niet alleen minder hard geraakt door de coronacrisis, maar herstelde ook beter dankzij de groei van de export in 2021 en 2022, heeft het Centraal Planbureau becijferd. Daarbij is Nederland steeds minder afhankelijk van de grootste handelspartner Duitsland.
2. Miljoenenclaim tegen ING om dochter Payvision
ING is deze week geconfronteerd met een miljoenenvordering. Een groep beleggers, verenigd in claimstichting Efri, beschuldigt Payvision, een dochter van de bank, van ernstige nalatigheid bij zijn klantcontroles. Dat betaalbedrijf zou door misstanden in zijn antiwitwasbeleid een faciliterende rol hebben gespeeld in een oplichtingszaak waarbij een groot aantal particuliere beleggers schade heeft opgelopen. Deze gedupeerden eisen nu minstens 14 miljoen euro van de bank.
Payvision, dat zijn activiteiten inmiddels heeft gestaakt, ligt al jaren onder vuur van Efri, dat zegt de belangen van zo’n driehonderd mogelijk gedupeerden te vertegenwoordigen.
3. Aantal lifecoaches dertien keer zo groot
Nederland coacht zich anno 2023 suf. Ons land telt ruim honderdduizend coaches, meer dan 2,5 keer zoveel als tien jaar geleden, blijkt uit cijfers die het AD opvroeg bij de Kamer van Koophandel. Het aantal leefstijlcoaches is in die tijd zelfs dertien keer zo groot geworden.
Hoe dat komt? Een coach, de grootste beroepsorganisatie en een hoogleraar geven antwoord: ‘Nederlanders vinden het moeilijk om openlijk met iemand te delen dat we ergens mee worstelen.’
4. Goede cijfers voor verzekeraar NN dankzij weersomstandigheden
Verzekeraar NN heeft in het eerste halfjaar geprofiteerd van gunstige weersomstandigheden. Waar het financiële concern in de eerste zes maanden van 2022 nog een opvallend grote schadepost had door een februaristorm, bleef Nederland dergelijk extreem weer in de eerste helft van 2023 bespaard. Daardoor hoefde de tak voor schadeverzekeringen minder uit te keren.
Het operationele resultaat steeg met bijna een kwart tot 1,4 miljard euro. Naast het uitblijven van grote stormen in Nederland, verbeterde dit resultaat ook door de gestegen rentes. Die zorgden ervoor dat de bankdivisie van NN meer verdiende.
5. Belastingdienst begint met innen coronaschuld
Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. De extra tijd die de Belastingdienst heeft gegeven eindigde maandag. Nu gaat de overheidsinstantie beginnen met het innen van de schulden. Eind mei hadden ongeveer 51.000 ondernemers nog helemaal geen aflossing gedaan.
Verschillende bedrijven zijn de afgelopen tijd failliet gegaan doordat ze de coronaschuld nu moeten terugbetalen. Maandag werd nog bekend dat Doek Retail, met 25 kledingwinkels van Vero Moda, Vila en Pieces, om die reden ophoudt te bestaan.
Lees ook: Dreigt een faillissementsgolf in de modebranche?
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Stikstofcrisis raakt ook België
In België beginnen ze de gevolgen van de Nederlandse stikstofcrisis inmiddels ook te voelen. Al jaren zijn veel Nederlandse natuurgebieden te zwaar belast door de neerslag van stikstof, en wordt daardoor minder gebouwd. Nu legt diezelfde problematiek ook bouwprojecten in Vlaanderen lam.
Drie weken geleden legde de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouw van een grote ethaankraker in de haven van Antwerpen stil. In een ethaankraker wordt ethaan omgezet in ethyleen, de grondstof voor onder meer plastic.
7. Bij de koffieautomaat: Groot cybercrimenetwerk Qakbot onschadelijk gemaakt
Een van de grootste botnets ter wereld, Qakbot, is onschadelijk gemaakt door een politieactie in verschillende landen, waaronder Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie hebben dat gezamenlijk bekendgemaakt.
Qakbot bestond uit ruim 700.000 computers wereldwijd, die waren geïnfecteerd met malware, software waarmee criminelen ongemerkt toegang konden krijgen tot die computers. Met het netwerk dat zo ontstond konden zij data van bedrijven of grote organisaties stelen, om die vervolgens tegen betaling weer vrij te geven.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates