1. Claimstichting beschuldigt Amazon van illegaal verzamelen gebruikersdata
De claimstichting Data Bescherming Nederland eist een schadevergoeding van webgigant Amazon voor ‘heimelijk dataslurpen’, meldt het FD. Het concern zou via tracking cookies op honderden Nederlandse websites gebruikers volgen, zonder toestemming en zelfs nadat een gebruiker het plaatsen van een cookie niet heeft geaccepteerd. De stichting stelt in gesprek met Amazon tot een akkoord te willen komen. Mislukt dat, dan volgt een collectieve rechtszaak.
2. Rekenkamer: EU gaat klimaatdoelen niet halen met maatregelen
Het is onzeker of het de Europese Unie gaat lukken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 te hebben teruggebracht met 55 procent ten opzichte van 1990. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een doorlichting van de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU. Volgens de Rekenkamer is er weinig bewijs dat de voorgenomen maatregelen inderdaad werken. Zo is er volgens de auditor onvoldoende informatie over de kosten en effectiviteit ervan.
3. Canadese belegger zet duizenden huurhuizen te koop
Een van de grootse vastgoeddeals ooit lijkt in aantocht nu de Canadese belegger Eres in één klap 6900 huurwoningen te koop heeft gezet. Het bedrijf heeft de opbrengsten nodig om in zijn thuismarkt te investeren, meldt het FD. Ook het kabinetsplan om de huurmarkt verder te reguleren is een reden voor vertrek. Het Nederlandse vastgoed werd in het eerste kwartaal getaxeerd op 1,7 miljard euro.
4. Aston Martin gaat met Saoedische steun voor elektrisch wagenpark
Sportwagenfabrikant Aston Martin wil in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s maken en heeft hiertoe een deal gesloten met Amerikaans-Saoedische batterijmaker Lucid. Met de deal is omgerekend meer dan 200 miljoen euro gemoeid, meldt BNR. Aston Martin brengt begin volgend jaar zijn eerste hybridemodel uit, met de naam Valhalla. Het jaar daarna verschijnt de eerste volledig elektrische auto. In 2030 wil Aston Martin alleen nog maar auto’s met een batterij maken.
5. Financiële markten reageerden nauwelijks op couppoging Rusland
De wereld stond afgelopen weekeinde in de fik, maar de financiële markten leken niet of nauwelijks te reageren. Volgens hoogleraar Arnoud Boot heeft dat te maken met het feit dat er veel meer aan de hand is. Hij legt aan BNR uit: ‘Financiële markten opereren op twee manieren: dempend of hyperactief.’
Bij dat laatste spreekt Boot van scenario’s waar er niets aan de hand is, totdat er iets aan de hand is. ‘In toenemende mate zijn financiële markten op die manier gaan reageren’, aldus Boot. ‘En dat heeft voor de hand liggende redenen: als overheden de economie permanent ondersteunen, wordt iedere rimpeling opgevangen.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nieuwe regels voor oud textiel moet kledingberg verkleinen
Verkopers van textiel zijn vanaf 1 juli zelf verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en hergebruiken of recyclen van afgedankt textiel. Veel van onze kleding, maar ook handdoeken en beddengoed wordt vernietigd of eindigt in verre oorden op stortplaatsen in de natuur. De nieuwe overheidsregeling, de zogeheten Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV), moet daar een einde aan maken.
Door de komst van de nieuwe regels moet per 2025 de helft van al het afgedankte textiel in Nederland worden hergebruikt (als tweedehandskleding) of gerecycled, meldt NOS. Per 2030 moet dat 75 procent zijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat hoopt dat de UPV onder meer modebedrijven stimuleert om op een andere manier te ontwerpen.
7. Bij de koffieautomaat: Rekeningrijden kost 7 à acht cent per kilometer
De kosten voor rekeningrijden kunnen gemiddeld uitkomen op zeven à acht cent per kilometer, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet. In het regeerakkoord is afgesproken dat autobezitters vanaf 2030 gaan betalen per kilometer. Hoe het systeem eruit gaat zien is nog volledig afhankelijk van politieke keuzes, concluderen de onderzoekers. En al die keuzes kunnen weer ongewilde effecten hebben, bijvoorbeeld omdat ze fraude in de hand werken of vooral gunstig zijn voor mensen die toch al profiteren. Het systeem dreigt ten koste te gaan van mensen met een laag inkomen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates