1. Nederlandse ceo’s verdienen bovengemiddeld
Nederlandse ceo’s van beursgenoteerde bedrijven kunnen blij zijn met hun salaris. Volgens onderzoek van persbureau Bloomberg verdienen zij gemiddeld 1,3 keer zoveel als het werelwijde gemiddelde van 6,5 miljoen dollar. Daarmee eindigt ons land op de vijfde plek, achter Canada, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Wie echt goed wil boeren moet naar de nummer 1 van de lijst: de VS, waar ceo’s 2,6 keer zoveel als gemiddeld betaald krijgen, wat neerkomt op 16,2 miljoen dollar. Nederlandse directeuren moeten het doen met gemiddeld 8,5 miljoen dollar.
2. Rusland blokkeert LinkedIn
Een uitspraak in een Russische rechtszaak maakt dat meer dan zes miljoen Russen geen gebruik meer kunnen maken van LinkedIn. Bij wet is sinds 2014 geregeld dat bedrijven gegevens van Russische gebruikers enkel op mogen slaan op Russische servers.
Nu blijkt dat de netwerkdienst van Microsoft niet aan deze regels voldoet, heeft de Russische telecomwaakhond Roskomnadsor het social mediakanaal aan de zwarte lijst toegevoegd en is deze niet langer toegankelijk voor Russen. LinkedIn is het eerste social mediakanaal dat geblokkeerd is. Eerder werd bij Facebook en Twitter, die ook niet aan de reglementen voldoen, gedreigd afgesloten te worden, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.
3. Bol.com haalt voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet
Webwinkel Bol.com gaat dit jaar voor het eerst een omzet behalen van meer dan 1 miljard euro. De mijlpaal werd deze maand al gepasseerd, zo meldt moederbedrijf Ahold-Delhaize bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Bol.com breidt al jaren het assortiment uit, waarbij ook steeds meer andere partijen de mogelijkheid krijgen om producten via de website te verkopen.
De 1 miljard euro omzet waar over gesproken wordt is de zogenoemde consumentenomzet: inclusief de verkoop van deze externe partijen. Hoeveel de netto-omzet bedraagt wordt door het bedrijf niet bekend gemaakt. CEO Dick Boer is tevreden: ‘Bol.com groeit gestaag met weer 30 procent meer omzet,’ aldus de topman tegen het FD.
4. ‘Deutsche Bank gaat bonussen oud-topfunctionarissen terugeisen’
De Deutsche Bank wil met nieuwe regelgeving proberen om reeds vergeven bonussen aan oud-bestuursvoorzitters terug te vorderen. Ook worden geplande bonussen geschrapt. Zes topmannen, onder wie rainmaker Anshu Jain, Josef Ackermann en Jürgen Fitschen moeten mogelijk de miljoenen teruggeven die zij ontvingen tijdens hun bestuursperiode.
Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zou het in het geval van Jain, die de bijnaam rainmaker kreeg vanwege zijn hoge verdiensten voor de bank, gaan om een miljoenenbedrag met dubbele cijfers. Of het de Duitse bank, die geteisterd wordt door schandalen sinds de economische crisis, daadwerkelijk gaat lukken om het geld terug te krijgen is vooralsnog de vraag: het terugvorderen van beloningen die al zijn uitgekeerd is juridisch zeer ingewikkeld.
5. Manager van de dag: Kees van Dijkhuizen
De nieuwe topman van ABN Amro gaat 50.000 euro minder verdienen dan zijn voorganger Gerrit Zalm. Kees van Dijkhuizen gaat er met zijn promotie nog steeds op vooruit: in zijn huidige functie als financieel directeur verdient hij 614.000 euro per jaar, dat gaat als nieuwe ceo van de bank omhoog tot 720.000 euro. Bonussen zorgden afgelopen jaar bij ABN Amro voor wat commotie: verschillende topmannen, waaronder Van Dijkhuizen, kregen een bonus van 100.000 euro. Nadat onder andere minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de bonussen veroordeeld had, werden deze teruggegeven.
Of Dijsselbloem iets te maken heeft met de huidige verlaging van het salaris van Van Dijkhuizen wil een woordvoerder van de bank niet zeggen. ‘Over het hoe en waarom doen we geen nadere mededelingen,’ meldt een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad.
6. Tweet van de dag: 10.000 voicemails over hoe Amerika zich voelt
Nog niet helemaal bijgekomen van de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? De Amerikaanse nieuwszender CNN stelde een telefoonlijn open waar Amerikanen naartoe kunnen bellen om hun gevoelens uit te spreken over de winst van The Donald. Bijna 10.000 Amerikanen, zowel uit kamp Trump als kamp Clinton, lieten voicemails achter, waarvan een deel nu op de website van CNN te beluisteren is. Gevoelens gaan van hoopvol en optimistisch tot bang en in shock. ‘Dit is hoe Amerika zich voelt,’ aldus de nieuwszender.
We asked, and you left us thousands of voicemails after the election. Listen to how America is feeling. https://t.co/JoWNVo3LHQ pic.twitter.com/coB9QtJ3gz
— CNN (@CNN) November 17, 2016
7. Koffieautomaat: Apple onderzoekt mogelijkheid iPhone productie in de VS
Making America great again: Apple lijkt in ieder geval een duit in het zakje te willen doen bij het waarmaken van het motto van Donald Trump. Mocht de importheffing voor China flink omhoog gaan, zoals Trump voornemens is, dan zou de tech-gigant de productie van iPhones weleens naar Amerika kunnen halen. De Japanse krant Nikkei schrijft dat Apple zijn belangrijkste leveranciers, Foxconn en Pegatron, gevraagd heeft onderzoek te doen of het mogelijk is de iPhone volledig in de VS te laten fabriceren. Pegatron heeft het verzoek afgeslagen vanwege de kosten. Foxconn start een onderzoek, al is CEO Terry Gou kritisch: de productiekosten zouden mogelijk verdubbelen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.