#1. Ondanks corona Nederland toch vierde in concurrentie-index
Nederland scoort de vierde plaats op de wereldwijde concurrentie-index en blijkt zeer goed in staat zich uit de crisis te transformeren. Alleen Finland, Zweden en Denemarken doen het nog beter. ‘Op vrijwel alle prioriteitsgebieden voor economische transformatie scoort de Nederlandse economie zeer goed’, zegt professor Henk Volberda, die het onderzoek namens Nederland begeleidt. The Global Competitiveness Report laat zien hoe landen economisch herstel en een lange-termijn transformatie kunnen bewerkstelligen. Met name Nederland en de Scandinavische landen zijn volgens het WEF het beste geëquipeerd om deze langetermijntransformatie te bewerkstelligen. Landen met een geavanceerde digitale economie en digitale vaardigheden zijn succesvoller in het de lucht houden van de economie terwijl hun burgers vanuit huis werken. Met name Nederland, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Estland en de Verenigde Staten scoren hier heel goed op.
Lees ook: Waarom Nederland goed in staat is zich uit de crisis te transformeren
#2. Veel lockdown-onduidelijkheid
Consumenten en winkeliers vragen zich af wat wel en niet kan nu het land op slot is. Want is een oliebollenkraam wel essentieel en kun je bij de sigarenzaak nog oudejaarsloten kopen om kans te maken op een miljoen tijdens oud & nieuw? De lockdown voor de winkels zorgt voor boosheid en heeft een aantal gekke gevolgen. Zo heeft Blokker alle winkels gesloten maar blijft de Hema weer open. Niet-essentiële spullen zoals ondergoed worden er afgedekt of uit de schappen gehaald. Voedingsmiddelen en babyspullen kunnen wel bij de Hema-winkels worden ingeslagen. Blokker geeft via topman Michiel Witteveen aan zich te beraden om eventueel toch weer open te gaan. De Primera-winkels en de Bruna’s blijven open omdat daar pakketjes kunnen worden afgehaald. De winkels mogen geen tijdschriften verkopen, die merkwaardigerwijs wel weer kunnen worden gekocht in supermarkten.
Ondertussen regent het afzeggingen bij hotels.
#3. Mega-order voor Boskalis
Maritiem concern Boskalis – dat eerder dit jaar nog moest ingrijpen vanwege de coronacrisis – heeft een schitterend kerstcadeau ontvangen in de vorm van de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. Vanaf het eerste kwartaal begint het bedrijf uit Papendrecht aan de klus om land aan te winnen voor een nieuwe luchthaven bij de Filipijnse hoofdstad Manilla, ter waarde van €1,5 miljard. Het concern is al anderhalf jaar bezig om de klus binnen te halen, zegt topman Peter Berdowski. ‘Hier spreekt een gelukkige ceo.’
#4. EU gaat big tech opbreken
De Europese Commissie heeft dinsdag een Digital Markets Act aangenomen waarmee ze de machtspositie van techbedrijven kan indammen. Die machtspositie ligt in Brussel al jaren onder een vergrootglas. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de boetes die Google kreeg en waartegen het beroep heeft aangetekend. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie twee onderzoeken aan tegen Apple en er lopen twee onderzoeken tegen Amazon. Verder zou ook nog worden gekeken naar Facebook. Het idee is dat als een techbedrijf over een periode van vijf jaar tot drie keer toe een boete heeft gekregen, dat bedrijf wordt opgebroken. Als de bedrijven zich niet houden aan de regels, kunnen zij flinke boetes krijgen van tussen de 5 en 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet.
#5. FNV zet door en dagvaardt Uber
Vakbond FNV dagvaardt taxiplatform Uber in een poging een einde te maken aan de ‘uitbuiting’ van chauffeurs en ‘de oneerlijke concurrentie in de taxiwereld.’ De vakbond hekelt de werkwijze van Uber. Het platform laat chauffeurs als zelfstandig ondernemers voor zich rijden, terwijl het zich zou opstellen als werkgever. De 6.000 Uber-chauffeurs zouden door die werkwijze veel te weinig betaald krijgen en bovendien zou Uber hierdoor miljoenen aan sociale premies niet betalen. De eisen stonden al in een brief die FNV half november aan Uber stuurde. De bond sommeerde het bedrijf om de tarieven van de circa 6.000 chauffeurs met terugwerkende kracht te verhogen. Uber gaf aan wel met de FNV in gesprek te willen , maar niet over de eisen van de vakbond.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#6. Must read: Doen banken er nog wel toe?
ABN Amro vertrekt van de Zuidas, ING is al jaren weg en Rabobank bezuinigt. De grootbanken: meesters van het universum zijn ze al lang niet meer, concludeert het FD. Op alle fronten zitten ze in het defensief. Of het nu om het betalingsverkeer gaat, de hypotheken of de dienstverlening aan grote bedrijven, overal knabbelen rivalen aan hun verdienmodel. Tegelijkertijd liggen ze onder een kritisch vergrootglas van toezichthouders als DNB en ECB en van de politiek. En dan knaagt de lage rente ook nog eens aan hun winstgevendheid, zodat investeren in digitalisering niet zo voortvarend kan als zou moeten. Het doet de vraag rijzen of de Nederlandse banken er nog wel toe doen. ‘De banken zoals wij die nu kennen zullen niet overleven’.
#7. Koffieautomaat: Sanderink moet op de knieën
De Twentse ondernemer Gerard Sanderink (foto) is in zijn vete met zijn ex tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen. Volgens de Almelose voorzieningenrechter ging de vermogende zakenman ver buiten zijn boekje door een geheim rapport over zijn voormalige geliefde te verspreiden onder zijn medewerkers. Sanderink moet daarom een rectificatie plaatsen op de interne websites van zijn bedrijven Strukton (bouw) en Centric (IT) en de rapporten vernietigen. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een maximale dwangsom van €3 mln.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates