1. Salarisverschil tussen mannen en vrouwen toegenomen
De loonkloof tussen mannen en vrouwen is de afgelopen twee jaar toegenomen. Het loonverschil is toegenomen van 5 procent tot 7,4 procent. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode. Mannen lijken sterker geprofiteerd te hebben van de loongolf en een goede onderhandelingspositie op de krappe arbeidsmarkt.
‘Een mogelijke verklaring is dat mannen de afgelopen twee jaar harder hebben gezeurd om een loonsverhoging dan vrouwen’, zegt Jaap van Muijen van Nyenrode Business University die niet direct een verklaring uit de cijfers kan afleiden.
Lees ook: Dit kunnen we leren van de IJslandse methode om de loonkloof te dichten
2. Opnieuw topbestuurder weg bij BP
David Lawler, hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP, stapt op. Lawler heeft aangegeven zijn carrière buiten het bedrijf te willen voortzetten. Hij werkte negen jaar voor het Britse olie- en gasconcern. Onder zijn leiding heeft BP grote investeringen gedaan in schalievelden in de VS. Vorige maand vertrok ook een andere topman bij BP: Bernard Looney. De topman stapte op vanwege relaties met collega’s.
3. Top mondiale industrie praat over beperking broeikasgasuitstoot
Leiders van grote internationale olie- en gasbedrijven hebben zondag gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van industriële ondernemingen. De inzet van de gesprekken in de Verenigde Arabische Emiraten was het eens worden over beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Er is onder meer gepraat over het gebruik van waterstof, grootschalige toepassing van techniek om broeikasgas af te vangen en vergroting van het aandeel hernieuwbare energie. De gesprekken gaan nog door.
4. Vergunning voor fusie PostNL en Sandd terecht afgewezen door ACM
De vergunning voor de fusie van PostNL en Sandd is in 2019 terecht door de ACM geweigerd. Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam. De toezichthouder gaf destijds geen toestemming, omdat de overname zou leiden tot een postmonopolie in Nederland. Ondanks dat de ACM voor de fusie ging liggen, zijn PostNL en Sandd al jaren een bedrijf. Toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) gaf namelijk toestemming.
De rechter oordeelt nu dus dat het kabinet dat niet had mogen doen. De gevolgen van de uitspraak zijn nog niet duidelijk, maar PostNL stelde eerder al dat de fusie niet meer ongedaan gemaakt kan worden.
5. Spitsheffing NS alleen als allerlaatste optie
Alleen als andere opties om te spits te verlichten niet werken mag de NS een hoger tarief vragen in de spits. Dat is vastgelegd in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Een spitsheffing van 2,50 euro is daardoor voorlopig van de baan.
Er was veel ophef over de spitsheffing. Reizigers zouden tot 2,50 euro meer gaan betalen in de spits, terwijl het niet voor iedereen mogelijk is om een trein buiten de spits te pakken. De NS moet nu eerst kijken of het bijvoorbeeld helpt om te zorgen voor meer zitplaatsen of door kaartjes in de daluren juist goedkoper te maken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe een slaapapparaat Philips aan de rand van de afgrond kon brengen
Het is niet een stuk dat je even snel tussendoor leest, maar dit artikel van NRC is zeker de moeite waard om te bekijken. In samenwerking met Pittsburgh Post-Gazette en het Amerikaanse onderzoeksjournalistieke platform ProPublica heeft NRC uitgebreid onderzoek gedaan hoe Philips in een bestaanscrisis belandde door de aankoop van het Amerikaanse beademingsbedrijf Respironics. Het artikel gaat onder meer in op dat Philips jarenlang klachten verzweeg voor de Amerikaanse autoriteiten en de val van topman Frans van Houten.
Ondertussen zegt topman Roy Jakobs tegen Bloomberg dat de gevolgen van de apneu-affaire voor Philips nog wel zeven jaar kunnen duren. ‘Het is moeilijk om een tijdpad van een juridisch proces te bepalen. Als de schikking bekend is, wordt het tijdspad duidelijk, maar gewoonlijk duurt het tussen de vijf en zeven jaar.’
7. Bij de koffieautomaat: Meting inflatiecijfer ‘slaat nergens op’
De inflatie kwam in september uit op 0,2 procent, meldt het CBS bij een eerste raming. Econoom Arnoud Boot waarschuwt dat we niet te veel waarde moeten hechten aan dit getal. ‘We hebben het zitten meten op een manier die eigenlijk nergens op sloeg’, zegt Boot tegen BNR. ‘Het heeft een heel hoge mate van willekeur, en dat geeft aan dat je een getal nooit echt serieus kunt nemen.’
De econoom licht toe: ‘Het komt nu rond nul uit, omdat het CBS tot in de loop van vorig jaar de inflatie verkeerd meette.’ Volgens hem komt dit vooral doordat het CBS ervan uitging dat de stijging van de energiekosten direct te voelen was in de huishoudportemonnee, ‘terwijl dat niet onmiddellijk zo is’.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates