1. ABN Amro moet op zoek naar nieuwe cfo
Financieel directeur Lars Kramer van ABN Amro legt zijn taken uiterlijk op 30 april neer. Dat maakte de bank woensdag bekend. De 55-jarige bestuurder heeft een nieuwe functie elders gevonden. Waar is nog niet bekendgemaakt. Volgens het FD gaat het niet om een directe concurrent van ABN, maar wel om een bedrijf in de financiële sector.
Het vertrek van Kramer is een tegenvaller voor ABN, dat na anderhalf jaar alweer op zoek mag naar een nieuwe cfo. Die zoektocht is inmiddels gestart, laat de bank weten.
Nog meer transfer-nieuws:
- Cfo Natalie Knight stopt na nog geen drie jaar bij Ahold Delhaize.
- Claire Dumas was ceo van het hypotheekbedrijf van ABN Amro en wordt de nieuwe cfo van NIBC.
- Ineke Kooistra vertrekt als ceo van The Works, het moederbedrijf van YoungCapital en Jobbird.
2. Remko Rijnders nieuwe operationeel directeur MediaMarktSaturn
Het hoofd van MediaMarkt in de Benelux mag het een treetje hoger proberen. Remko Rijnders start op 1 februari als chief operating officer bij moederbedrijf MediaMarktSaturn. Hij combineert dat met zijn huidige rol in het Benelux-bestuur.
Rijnders werkt al sinds 2008 voor MediaMarkt. Hij begon als storemanager en mocht later het elektronicaconcern lanceren in China. Dat draaide uit op een flop. In Turkije en Duitsland had hij meer succes en schopte hij het tot coo.
Rijnders stond in 2022 in de Next Leadership 50 van MT/Sprout. Lees zijn profiel.
3. Goldman Sachs ontslaat duizenden bankiers
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schrapt een op de vijftien banen. Het gaat om zo’n 3.200 functies. Bankiers hebben de bijltjesdag intern de naam David’s Demolition Day gegeven, een verwijzing naar ceo David Solomon van Goldman Sachs.
De inkomsten van de zakenbank staan onder druk door de zwakke economie en onrust op de beurzen. Bedrijven zijn huiverig om te investeren. Daardoor is het aantal fusies en overnames gekelderd. Dat betekent dat Goldman Sachs minder lucratieve vergoedingen binnenharkt. Bezuinigingen zijn daarom noodzakelijk.
Naast de ontslagen gaan ook de bonussen omlaag. Ook bekijkt Goldman het gebruik van zakenjets, waaronder de twee Gulfstream-toestellen die Solomon in 2019 aanschafte.
4. Fulltime naar kantoor verplichten, mag dat?
Bij flitsbezorger Getir moet al het personeel verplicht weer naar kantoor komen, meldt Sifted op basis van ingewijden. Mag dat in Nederland zomaar? Dat hangt af van de arbeidsvoorwaarden, zegt arbeidsrechtsadvocaat Suzanne Meijers tegen Business Insider.
In sommige gevallen staat daarin dat de werkgever een ‘redelijk verzoek’ kan doen om weer te komen werken op kantoor. Wat dan redelijk is, daar draait het om. ‘Ik las dat Getir min of meer zegt dat de team spirit beter is op kantoor. Dat alleen lijkt me geen goed argument om iemand terug naar kantoor te krijgen’, aldus Meijers.
5. Polder moet op de schop, vindt SER-voorzitter
Na honderd dagen heeft Kim Putters genoeg gezien om conclusies te trekken. De voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) vindt dat alles anders moet, zegt hij in gesprek met De Volkskrant. De polder moet op de schop. ‘De plekken waar de traditionele macht wordt uitgeoefend, het hele bestel zelfs, zijn aan verandering toe. We zitten aan het einde van een economisch en maatschappelijk model dat zich richt op materiële groei.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Zo kan werken in de metaverse eruitzien
Werken we in de toekomst allemaal in een virtueel kantoor de metaverse? De BBC duikt in de mogelijkheden van de technologie, waar Mark Zuckerberg zijn lot aan heeft verbonden. De topman van Facebook-moeder Meta heeft een nauwe blik op de mogelijkheden, stellen deskundigen in het artikel. ‘Zuck’ wil een echt kantoor nabouwen in de metaverse. Maar waarom zouden we niet op heel andere virtuele plekken samen kunnen werken? De mogelijkheden zijn eindeloos.
7. Bij de koffieautomaat: Vuilnisophalers en boa’s gaan staken
Gemeenteambtenaren gaan staken voor een betere cao. Eind deze maand leggen vuilnisophalers en boa’s het werk neer, laat de FNV weten. De vakbond stelde vorige maand een ultimatum aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat ultimatum liep woensdag af.
Hoe de acties er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto’s niet rijden. Ook kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) niet langer parkeerboetes uitdelen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates