1. Kritiek nadat ook Rabobank winst verdubbelt: banken in verdediging
Na ING en ABN Amro is ook de winst van Rabobank in de eerste helft van 2023 bijna verdubbeld. De bank maakte 2,5 miljard euro winst, tegen 1,3 miljard euro een jaar eerder. Er klinkt behoorlijk wat kritiek op de gestegen winsten, die met name behaald worden door de grote stijging van de rente-inkomsten. Hoogleraar Banking & Finance Harald Benink vindt dat banken zich wel wat nederiger mogen opstellen: ze zijn gered door de overheid, er was de beloningsdiscussie en nu weer recordwinsten. ‘Laten we niet doen alsof dat komt door slim beleid. Het komt ze aanwaaien’, zegt hij in het FD.
Volgens de financiële instellingen is de winst nodig om bij te komen van de magere jaren toen de rente negatief was. ‘Een sterke bank maakt een gezonde winst. Dat heb je nodig om investeerders te trekken, en banken hebben investeerders nodig om hun maatschappelijke taak te vervullen’, zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
2. Ceo BP Nederland stapt na anderhalf jaar over naar Eneco
De ceo van BP Nederland, Karen de Lathouder, stapt na anderhalf jaar over naar de raad van bestuur van Eneco. De Lathouder, vorig jaar nog opgenomen in de MT/Sprout Next Leadership 50, gaat aan de slag als chief operating officer assets. Ze krijgt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de productiemiddelen, zoals warmtecentrales, wind- en zonneparken.
‘Eneco stelt mij in staat om mijn persoonlijke duurzaamheidsambities te vervolgen’, zegt De Lathouder in een persbericht. In totaal werkte ze zes jaar bij BP en ze zegt terug te kijken op een ‘fantastische periode’ waar ze deel kon uitmaken van de ‘grootste transitie van onze tijd’. Corné Boot geeft per direct leiding aan de Nederlandse BP-activiteiten, naast zijn huidige rol als hoofd communicatie en externe betrekkingen in Nederland, België en Frankrijk.
3. NS lijdt nog altijd verlies: komende jaren blijven ‘uitdagend’
De NS lijdt nog altijd verlies: het onderliggend operationeel verlies kwam uit op 26 miljoen euro. Dat is wel veel minder dan de 225 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het bedrijf zijn de cijfers ‘nog steeds onvoldoende voor een financieel gezonde NS’. De komende jaren blijven daarom ‘financieel uitdagend’.
De NS heeft niet genoeg treinkaartjes verkocht om alle kosten te dekken. ‘We hebben nog altijd fors minder reizigers dan voor corona’, zegt NS-topman Wouter Koolmees. Op een gemiddelde werkdag nemen nu 1,1 miljoen reizigers de trein. Voor corona waren dat er nog 1,3 miljoen.
4. Moederbedrijf Booking.com aangeklaagd vanwege misleiding
Booking Holdings, de moederonderneming van het in Amsterdam gevestigde Booking.com, is in de Verenigde Staten aangeklaagd. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan misleidende handelspraktijken, met betrekking tot de prijs van hotelkamers. De staat Texas beweert dat Booking te lage prijzen aan consumenten laat zien, omdat het bedrijf de verplichte toeslagen niet meeneemt in de kamerprijzen die aan consumenten worden geadverteerd.
De prijzen voor potentiële reizigers lijken daardoor lager dan dat ze daadwerkelijk zijn. ‘Door de acties van Booking zijn eerlijke concurrenten, die de totale prijs transparant weergeven, in het nadeel, waardoor veel van hen klanten aan Booking hebben verloren’, zegt de openbaar aanklager van Texas.
5. Rechtszaak tussen Big Bazar en geldschieter van de baan
Het kort geding dat gepland stond tussen Big Bazar en geldschieter Cor van Noordenne is van de baan. Dat meldt het FD. Van Noordenne had een rechtszaak aangespannen omdat hij al sinds april geen rente had ontvangen van de koopjesketen op een lening van 2 miljoen euro. De twee partijen zijn er onderling uitgekomen. Advocaat Oscar van Oorschot zegt namens de winkelketen dat de ‘partijen weer vertrouwen in elkaar hebben’, en de financiering blijft doorlopen. Van Noordenne wil geen commentaar geven.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Inflatie VS neemt weer licht toe, maar vooruitzicht is positief
De inflatie in de VS is in juli weer licht gestegen. De gemiddelde prijsstijging kwam uit op 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In juni kwam de inflatie uit op 3 procent. ‘Over het algemeen daalt de inflatie nu harder dan aan het begin van het jaar’, zegt Sam Bullard, senior econoom bij Wells Fargo. De verwachting is dat de inflatie de rest van het jaar rond de 3 procent blijft hangen.
Han de Jong, huiseconoom van BNR, is, kijkend naar een mogelijke recessie, positief gestemd. ‘De optimisten zullen zeggen dat als je een inflatie hebt van 0,2 procent per maand, wat er nu is, je een inflatie hebt van 2,5 procent over een heel jaar. Dat is natuurlijk fatsoenlijk. Dat gebeurt allemaal in een economie die blijft groeien en waar de werkloosheid laag blijft.’
7. Bij de koffieautomaat: Nog geen witte rook over doorstart VanMoof: ‘Race tegen de klok’
De tijd begint te dringen voor VanMoof. Nog altijd is er geen nieuws over een doorstart, terwijl nu ook de Amerikaanse en Taiwanese bv’s van VanMoof ‘het zwaar hebben’. De curatoren blijven er daarom druk op houden. Hoe langer het namelijk duurt, hoe verder het bedrijf uit elkaar kan vallen en hoe moeilijker een doorstart wordt. ‘Dan kunnen we alleen nog maar in bits en pieces gaan verkopen’, zegt curator Jan Padberg tegen RTL Z.
De curator verwacht na het weekend met nieuws te komen. ‘Dat is het schema dat ik in mijn hoofd heb.’ Maar, niets is in beton gegoten, voegt hij toe. Het Amerikaanse Trek en de Taiwanese fietsfabrikant Giant hebben laten weten geen interesse te hebben in VanMoof.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates