Plus: Vertrek Arnoud Kamerbeek (Delta) bevestigd, Nieuwe commissarissen PostNL en Heineken, Ook gesjoemel met scheepsmotoren.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. KPN zet in op zakelijke IT
De citroen van KPN is nog niet uitgeperst. De komende vier jaar moet er 300 miljoen euro extra bespaard zijn, waarmee de totale bezuiniging eind 2019 uitkomt op 750 miljoen euro, aldus een woordvoerster tegenover het Financieele Dagblad. De telecommer wil dat bereiken door het 'vereenvoudigen van zakelijke IT-netwerken en systemen', integratie van vaste en mobiele diensten en 'digitale' dienstverlening. Het besparingsplan, dat geen personele consequenties zou hebben, moet de operationele winst van KPN met '3 procentpunt' omhoogkrikken. Ook wil KPN potten gaan breken op de zakelijke markt, al jarenlang een zorgenkindje. Met een marktaandeel van 5% in Nederland is KPN een relatief kleine IT-dienstverlener in een overbevolkte aanbiedersmarkt. Onder meer diensten zoals 'cloudcomputing' moeten het tij keren. Het bruto resultaat uit de zakelijke markt liep in 2015 met 19% terug naar 489 miljoen euro bij een omzet uit de zakelijke markt van 2,7 miljard euro.
Meer KPN op MT.nl?
-
Het jaar van KPN, het meest besproken bedrijf van 2015
- Waarom KPN nu ook de koelkast en fiets met elkaar laat praten
- Blok (KPN) en Van Houten (Philips) plussen flink met bonus
2. Scapino koopt inpandige Aktiesport-winkels
Scapino neemt de voorraad en inventaris van 128 shop-in-shops van Aktiesport over. De winkels zijn weer ingericht. De 32 zelfstandige winkels van Aktiesport vallen niet onder de overname. Scapino maake eind vorig jaar een doorstart onder de nieuwe eigenaar Ziengs. De schoenenwinkelketen baat nu 155 van de 160 winkels uit. Dit najaar komt het bedrijf uit Assen met een nieuwe winkelformule die 'scherper en aantrekkelijker' is. Deze week wordt bekend of de losse winkels van Aktiesport en Perry Sport gaan doorstarten. Moederbedrijf Unlimited Sports Group exploiteert zo'n 350 winkels en shop-in-shops. Er werken daar zo'n 2.500 mensen.
3. Vertrek Arnoud Kamerbeek (Delta) bevestigd
Het vertrek van ceo Arnoud Kamerbeek is nu ook door Delta maandagavond bevestigd. Reden van het vertrek is de ontstane rumoer rond zijn salarisverhoging in 2015. Kamerbeek kreeg in 2015 520.000 euro salaris, een verhoging van 120.000 euro ten opzichte van 2014. Dit leidde tot ophef bij personeel, maar ook bij de Zeeuwse politiek. De provincie Zeeland is voor de helft eigenaar van Delta en de Provinciale Staten drongen bij de RvC aan op vertrek van Goudhaan Kamerbeek. CFO Frank Verhagen, die de afgelopen weken al als tussenpaus fungeerde, zal dit de komende tijd blijven doen. De RvC gaat snel op zoek naar een opvolger. Delta zit in turbulent vaarwater omdat het binnen anderhalf jaar als bedrijf gesplitst moet zijn in een energieproductie – en een netwerkpoot.
Lees de analyse op MT.nl: De 5 uitdagingen voor de nieuwe Delta-ceo
4. Nieuwe commissarissen PostNL en Heineken
Zowel PostNL als Heineken gaan nieuwe commissarissen aanstellen. Het post -en pakketbedrijf uit Den Haag wil Michiel Boersma voordragen als president-commissaris. Boersma is o.a. voorzitter van de RvC van de Telegraaf Media Groep en oud-ceo van Essent.
Hij gaat Piet Klaver opvolgen. Bierbrouwer Heineken gaat Pamela Mars-Wright en Yonca Brunini benoemen als commissaris. Mars-Wright (55) is bestuurder bij familiebedrijf en chocoladeproducent Mars. Ze is ook commissaris van bijvoorbeeld SHV Holdings. Brunini (46) werkt momenteel bij Google en eerder bij Unilever en Yahoo. Ook de herbenoeming van commissaris Hans Wijers staat 21 april op de agenda.
5. Ook gesjoemel met scheepsmotoren
Motorenfabrikant Wärtsilä heeft het brandstofverbruik van bepaalde scheepsmotoren gunstiger voorgedaan dan het reële verbruik. Het gesjoemel met de testresultaten heeft de Finse bedrijf maandag bekend gemaakt. Ceo Jaakko Eskola heeft het over een 'klap voor ons merk en onze reputatie'. De fabrikant van dieselmotoren en propellers voor schepen en elektriciteitscentrales heeft ook vestigingen in Zwolle en Drunen. De fraude kwam aan het licht bij een Italiaanse vestiging in Triëst, waar een aantal medewerkers de werkinstructies en de gedragscode overtreden hebben. Volgens chairman Mikael Lilius van Wärtsilä gaat het concern alles op alles zetten om het schandaal recht te zetten. Het bedrijf is goed voor 4,8 miljard euro omzet in 2014 en heeft ruim 17.000 man in dienst.
6. Kort geding moederbedrijf Perry Sport en banken
Komende donderdag dient er een kort geding tussen Unlimited Sports Group (USG) en een aantal banken (ING, Rabobank, Deutsche Bank en Bank of America). De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam neemt dan een besluit over het pandrecht op de voorraden van het moederbedrijf van onder meer het failliete Perry Sport. Dit maakte curator Toni van Hees (Stibbe) van USG maandag bekend. Het geschil draait om de winkelvoorraden. De banken hebben pandrecht en menen ook recht te hebben op de omzet uit de verkoop van de spullen, die nog steeds doorloopt. USG meent bij monde van de curator dat de banken alleen recht hebben op de inkoopwaarde van een deel van de voorraad. Dat bedrag, 60 miljoen euro, ligt een stuk lager dan de verkoopwaarde. Ook rust op een groot deel van de spullen een eigendomsvoorbehoud van leveranciers.
7. Schaatsen in verdomhoekje
Afgelopen weekend keken 1,2 miljoen mensen naar de 10-kilometerrit tijdens het WK allround schaatsen in Berlijn. Vier jaar geleden waren dit er nog 2,2 miljoen en in 2007 zelfs 3,2 miljoen. Een van de oorzaken van de fors teruggelopen aantallen is het overschot aan schaatstoernooien, aldus sportmarketeer Bob van Oosterhout op RTLZ. 'Deze sport moet radicaal veranderen. Er zijn teveel toernooien en teveel winnaars. Elke week staat er wel iemand anders met een beker in zijn handen'. De teruglopende interesse heeft gevolgen voor de sponsorinkomsten. Zo zat viervoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst van april tot december 2015 zonder sponsor thuis. Ook Lotto-Jumbo, de sponsor van Sven Kramer, steekt één miljoen minder in de sportploeg (twee miljoen euro in plaats van de drie miljoen euro van TVM).
8. Manager van de dag: Stefano Sassi (Valentino)
Modehuis Valentino gaat naar de beurs. Dat maakte de topman Stefano Sassi van het Italiaanse modehuis maandag bekend tijdens de Paris Fashion Week. Het zal nog wel tot 2017 duren voordat het een feit is. Valentino was in 2015 goed voor 1 miljard euro aan omzet met een bruto winst van ruim 180 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Valentino maakte onder meer de trouwjurk van Maxima.
9. Getal van de dag: 500 miljoen
Cloudprovider Dropbox heeft wereldwijd nu een half miljard gebruikers. Sinds de start in 2008 zijn er maar liefst 3,3 miljard connecties gelegd om bestanden te delen. In 2015 is het aantal connecties met 51 procent gegroeid ten opzichte van 2014. 75 procent van de gebruikers is niet-Amerikaans. Ook gebruiken 8 miljoen bedrijven de dienst om zakelijke bestanden te delen.
10. Koffieautomaat: 100 jaar Bayerische Motoren Werke (BMW)
7 maart 2016 bestond BMW 100 jaar. Hieronder een paar markante modellen, respectievelijk de 501 (gebouwd tussen 1952 en 1958), een tweedehands 507 van Elvis Presley, de 5-serie (vanaf 1972), de 7-serie (vanaf 1977), de M6 (vanaf 1983) en de elektrische i8 (vanaf 2014).
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.