1. KPN benoemt CEO uit eigen gelederen: ‘kroonprins’ Joost Farwerck
Een dag nadat KPN af zag van de Belgische Dominique Leroy als nieuwe topvrouw, heeft het Joost Farwerck aangesteld als nieuwe CEO. Farwerck heeft als een carrière van 26 jaar achter de rug bij het telecombedrijf en was al de interim-topman van KPN. In die zin lag het erg voor de hand de ‘kroonprins’ te benoemen. Volgens NRC is hij rustig, maar kundig en valt hij op met zijn probleemoplossend vermogen. De laatste jaren hield Farwerck zich als COO bezig met belangrijke projecten als de uitrol van glasvezelkabel en het opzetten van het 5G-netwerk. De benoeming van beoogd CEO Leroy ging niet door, omdat Belgische justitie een onderzoek naar haar is begonnen vanwege een mogelijk verboden aandelen transactie.
2. UPS mag als eerste bedrijf in heel de VS met drones bezorgen
Pakketbezorger UPS heeft als eerste bedrijf in de VS toestemming gekregen om in heel het land drones in te zetten voor het afleveren van pakketten. Dat betekent dat UPS een landelijk netwerk voor dronebezorging gaat opzetten, zij het met de nodige beperkingen. Zo mogen de drones alleen vliegen boven ‘campussen’ van bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten, schrijft Bloomberg. Ook bedrijven als Amazon en Uber doen tests met dronebezorging, maar zij hebben nog geen toestemming voor een landelijke uitrol.
3. Stakingen bij KLM van de baan na akkoord met vakbonden
KLM heeft een akkoord gesloten met de vakbonden over een nieuwe cao. Het grondpersoneel krijgt er in vier stappen 8,5 procent salaris bij en het cabinepersoneel en de piloten 7 procent. Ook zijn er volgens RTL Z afspraken gemaakt over winstuitkering, roosters en minder flexwerkers. Of het conflict tussen het KLM-bestuur en het personeel hiermee definitief is opgelost is nog maar zeer de vraag. De vakbondsleden moeten nog instemmen met de nieuwe cao en de vakbonden CNV en FNV Cabine hebben beiden laten weten weliswaar te hebben ingestemd, maar het loonbod wel aan de magere kant te vinden. Door verschillende korte stakingen van het grondpersoneel zijn de afgelopen weken heel wat vluchten uitgevallen en dat heeft KLM tientallen miljoenen euro’s gekost.
4. Investeringsmaatschappij Waterland koopt biefstukrestaurant Loetje
Ondernemer Rob Thielen heeft met zijn investeringsmaatschappij Waterland een meerderheidsbelang genomen in het succesvolle biefstukrestaurant Loetje. Met de miljoenen van Waterland wil Loetje nog verder uitbreiden: “Loetje moet met vier à vijf vestigingen per jaar groeien. Die strategie is met een partij als Waterland makkelijker te realiseren”, zegt communicatiemanager Jorine Sieperda van de restaurantketen tegen het FD. Op dit moment heeft het in 1977 als biljartcafé begonnen Loetje negentien vestigingen, vooral in en rond Amsterdam. Waterland is sinds vorig jaar ook eigenaar van horecaketen Debuut, dat concepten exploiteert als Stan & Co, Beers & Barrels en biercafé Olivier.
5. Het scheepswerf dat de Titanic bouwde is alsnog gered
Scheepswerf Harland and Wolff gaat toch nog een doorstart maken. Het Noord-Ierse bedrijf dat meer dan honderd jaar geleden de zo tragisch ten onder gegane Titanic bouwde, moest in augustus vanwege financiële problemen de deuren sluiten. Het leek het definitieve einde voor het in 1861 opgerichte scheepswerf, maar het Britse energiebedrijf heeft Harland and Wolff nu voor 6,8 miljoen euro gekocht om mee te helpen aan een groot gasopslagproject, meldt The Guardian.
6. Must listen: Twee uur uitgelekt audiomateriaal Mark Zuckerberg
Benieuwd naar hoe Facebooktopman Mark Zuckerberg zijn bedrijf leidt? The Verge heeft twee uur aan audiomateriaal in handen van twee door Zuckerberg geleide vergaderingen bij het techbedrijf in juli. Daarin zegt Zuckerberg onder meer dat hij al lang zou zijn ontslagen als hij geen meerderheidsbelang in Facebook zou hebben. Verder stelt in hele duidelijke taal dat hij de strijd aan wil blijven gaan met de concurrentie, critici en de Amerikaanse overheid. Zo belooft de topman een rechtszaak aan te gaan spannen tegen de regering als Elizabeth Warren wordt gekozen als president en Facebook probeert op te splitsen.
7. Koffieautomaat: Nederlanders zijn niet meer zo dol op de Chinees
Babi pangang en saté? Nederlanders zijn er een beetje klaar mee. Er zijn nu bijna 250 minder Chinees-Indische restaurants dan tien jaar geleden en die trend zal zich alleen maar verder voortzetten, meldt de Telegraaf. “Voor wat betreft de traditionele Chinees lijkt de Nederlandse consument een beetje Chinees-moe”, zeggen experts. “Het probleem is met name het vastgeroeste assortiment. Het doorgaans vrij zware en vette eten sluit niet aan bij de groeiende behoefte aan gezond en licht eten.” Ooit waren er twee keer zoveel Chinese restaurants als Italiaanse restaurants, nu zijn het er ongeveer evenveel.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.