1. KPMG: zorgverzekeraars gaan samenwerken en verdwijnen
Consolidatie in de markt van zorgverzekeraars is onvermijdelijk, stelt KPMG in een rapport. Verzekeraars gaan samenwerken of zelfs fuseren, verwacht het adviesbureau. Schaalvoordeel wordt steeds belangrijker bij hevige concurrentie. Dat betekent dat de kleinere verzekeraars, die nu juist de meeste groei laten zien, steeds meer moeite krijgen om concurrerend te blijven. In het rapport worden een aantal scenario’s geschetst: verzekeraars kunnen bijvoorbeeld IT of alle ondersteunende diensten samenvoegen, de inkoop combineren of een volledige fusie aangaan. Waarbij wordt aangetekend dat nauwe samenwerkingen in de verzekeringswereld vaak uitdraaien complete versmeltingen.
2. Sarike van Wette (Liander) is Young Captain 2023
Sarike van Wette heeft de Young Captain Award 2023 ontvangen. Van Wette, directeur onderhoud en storingen bij netwerkbedrijf Liander, bleef medefinalisten Anneka Treon (Van Lanschot Kempen) en Marc Josephus Jitta (Heineken) voor. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een getalenteerde businessleider onder de 40 jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Hein Schumacher (nu ceo Unilever), Roy Jakobs (ceo bij Philips) en Dimitri de Vreeze (ceo DSM-Firmenich).
3. ASML investeert honderden miljoenen in Duitsland
ASML gaat fors investeren in zijn productielocatie in Berlijn. Dit jaar wordt zo’n 100 miljoen euro uitgetrokken om de productie uit te breiden, aldus George Gomba, directeur van de Duitse activiteiten, tegen zakenkrant Handelsblatt. Volgend jaar en de jaren daarop wordt jaarlijks eenzelfde bedrag geïnvesteerd. ASML heeft ondertussen 1700 mensen in dienst in Berlijn. Sinds begin vorig jaar zijn daar 600 medewerkers bijgekomen.
4. Farmagigant Bayer incasseert flinke tegenvallers
Bayer moest twee tegenslagen verwerken afgelopen weekend, meldt BNR. De Duitse farmareus moet 1,5 miljard dollar betalen aan drie Amerikanen, die kanker zeggen te hebben gekregen door het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Ook werd afgelopen weekend aangekondigd dat het onderzoek naar een nieuw type bloedverdunner wordt stopgezet, omdat het óók tot problemen zou leiden. De tegenslag veroorzaakte een tik op de beurs, Bayer zakte zo’n 20 procent naar het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd.
5. Werkervaring niet altijd lonend na verhoging minimumloon
Een onbedoeld bijeffect van de recente verhoging van het minimumloon: iemand met meerdere jaren werkervaring of een hogere functie verdient nu soms evenveel als nieuwere collega’s in een lagere functie. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij verschillende Nederlandse poppodia, meldt NOS. Vooraf was de verwachting dat 40 procent van alle werknemers zou meeprofiteren van een grote minimumloonstijging, nu blijkt dat het sterk verschilt per sector. ‘In twee jaar is het minimumloon met zo’n 25 procent gestegen. Als die stijging doorzet, verdient een verkoopmedewerker straks hetzelfde als de filiaalmanager’, waarschijnlijk Jacqueline Twerda van CNV voor de gevolgen.
Lees ook: Waarom Ikea het minimumloon verhoogt en anderen hier vooral over steggelen
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Sam Altman verruilt OpenAI voor Microsoft na chaosweekend
Terwijl investeerders een weekend lang Sam Altman probeerden terug te laten keren op de post van ceo van OpenAI, stapt hij maandag plots over naar Microsoft. Altman neemt Greg Brockman, vertrouweling en tot vrijdag president bij OpenAI, mee. Altman werd vrijdag compleet onverwacht ontslagen. Volgens het bestuur was hij ‘niet consequent openhartig’ in zijn communicatie. Altmans ontslag veroorzaakte vrijdag een schok onder medewerkers van OpenAI, investeerders en de bredere techgemeenschap. OpenAI zat tot nu toe in de voorhoede als het gaat om AI-ontwikkelingen.
7. Bij de koffieautomaat: Testvlucht SpaceX ondanks dubbele explosie succes voor eigenaar Musk
De tweede testvlucht van SpaceX’ superraket Starship eindigde met een dubbele explosie, maar is niettemin een succes volgens Elon Musk. De raket kwam dit keer namelijk een stuk verder dan bij een eerdere poging. Musk wil uiteindelijk met zijn raketbedrijf mensen naar Mars brengen. De eerste drie vluchten zijn al verkocht aan investeerders. De volgende testvlucht moet hierom ‘een stuk verder gaan’, stelt sterrenkundige bij sterrenwacht Sonneborgh Rob van den Berg tegenover BNR.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates