1. ING-topman juicht komst Europese anti-witwasautoriteit toe
ING-topman Ralph Hamers is een groot voorstander van een Europese anti-witwasautoriteit, zei hij tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De huidige nationale aanpak van de strijd tegen financiële criminaliteit is volgens hem ineffectief. ‘Natuurlijk zijn we voor meer Europese samenwerking. Criminaliteit stopt niet bij een bepaalde bank en zeker niet bij een grens. We zijn er absoluut voor dat we dit ten minste naar Europees niveau trekken, maar eigenlijk zelfs daar voorbij, want het stopt ook niet bij de grenzen van Europa.’ Hamers ziet liever een Europees beleid waarbij banken en opsporingsdiensten grensoverschrijdend samenwerken onder toezicht van een Europees orgaan. ING kreeg vorig jaar nog een boete van 775 miljoen euro wegens een falend witwasaanpak.
2. Nieuwe ceo voor Atradius
David Capdevila is benoemd tot de nieuwe chief executive officer van Atradius. Vanaf 1 januari 2020 vervangt hij Isidoro Unda, die na twaalf jaar zijn vertrek als topman bij de verzekeringsmaatschappij heeft aangekondigd. Capdevila is afgestudeerd in Economie en Bedrijfskunde en heeft een Master in Economie en Business Management van het IESE. Hij trad in 1992 in dienst bij Grupo Catalana Occidente als director of organization and quality en heeft sindsdien verschillende verantwoordelijkheden op zich genomen binnen de groep en haar verschillende bedrijven. In 2016 werd hij benoemd tot ceo van Plus Ultra Seguros. Daaraan voorafgaand was hij tussen 2006 en 2013 ceo van Crédito y Caución en was hij chief market officer en lid van de Raad van Bestuur van Atradius tussen 2010 en 2013
3. Hoofdkantoor fusiebedrijf Fiat Chrysler en PSA in Nederland
De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler en het Franse PSA van Peugeot, Citroën en Opel hebben een akkoord bereikt over een fusie. Het plan is om het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf in Nederland te vestigen. Samen maken de bedrijven bijna negen miljoen auto’s per jaar. Alleen Toyota, Volkswagen en Renault-Nissan zijn nog groter. Het fusiebedrijf wil wereldleider gaan worden ‘in een tijdperk van duurzame mobiliteit’. Nu lopen de bedrijven qua elektrische wagens achter. Door overlap in Europa,China en Zuid-Amerika hopen ze kosten te besparen. Fiat Chrysler zocht al langer naar een partner en sprak eerder met Renault.
4. Zalando boekt kwartaalrecord met miljard bezoekers
Zalando heeft voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf meer dan een miljard bezoekers in een kwartaal in de webshop gehad. Ook het aantal klanten dat daadwerkelijk een bestelling afrekende steeg met 17,5 procent tot 29,5 miljoen. De omzet ging ook omhoog naar 1,5 miljard euro, een toename van 26,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Chief financial officer David Schröder benadrukt dat het een zeer succesvol jaar is voor het Duitse Zalando. “We hadden een sterk derde kwartaal met meer actieve klanten die ons meer en vaker bezochten om inspiratie op te doen.” Hij verwacht dat het vierde kwartaal nóg beter uitpakt.
5. Oud-bestuurder NMEF verdacht van faillissementsfraude
Curator Aniek Gielen van het failliete beleggingsfonds Nederlands Media & Entertainment Fonds wil aangifte doen tegen de voormalig bestuurder Ruben Wolf, schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens de curator heeft hij onder andere niet voldaan aan zijn inlichtingen-, administratie-, en medewerkingsplicht en dat is strafbaar. Gielen kan niet goed onderzoeken of er faillissementsfraude is gepleegd omdat ze niet alle administratie heeft gekregen. Daarnaast werkt Wolf onvoldoende mee aan het onderzoek naar de teloorgang van zijn bedrijven. Daarom is het onduidelijk waar het geld van meer dan tweehonderd particuliere beleggers, van wie er zich tot op heden 75 bij curator Gielen hebben gemeld, is gebleven. Gielen heeft zich daarom gemeld bij het meldpunt faillissementsfraude van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst.
6. Must read: hoofdkantoren vaker in provincie dan Randstad
Amsterdam is en blijft de belangrijkste locatie voor Nederlandse hoofdkantoren, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL. In totaal heeft JLL bijna 300 kantoorlocaties in ruim 50 gemeenten onderzocht, op basis van onder andere mate van leegstand, economische perspectieven van de regio en staat van het gebouw. Maar door de krapte op de vastgoedmarkt kijken werkgever steeds vaker naar locaties buiten de Randstad, zoals Eindhoven of ‘s Hertogenbosch. ‘De hoofdstad neemt flinke afstand van de rest van Nederland en concurreert steeds vaker met Londen en Parijs’, zegt hoofdonderzoeker Sven Bertens van JLL tegen BNR Nieuwsradio. ‘Steden als Eindhoven, Utrecht en Rotterdam vormen dan de nationale top die als Nederlandse hoofdkantoor of het verlanglijstje staan.’
7. Koffieautomaat: Philips neemt mini-sabbatical op in cao
Philips introduceert een nieuwe verlofregeling in de cao: het welzijnsverlof. Dat is een betaalde aaneengesloten verlofperiode van maximaal vijf weken die iedere Philips-werknemer elke vijf jaar kan opnemen, meldt ED. Jörg Sauer, de vakbeweging voor hoogopgeleid personeel, ziet het mogelijk maken van een betaalde ‘mini-sabbatical als erkenning voor de toenemende werkdruk. ‘Werknemers moeten ook aan zichzelf kunnen denken. Verlof heeft een functie: als je vrij bent, kun je herstellen en jezelf opladen.’ Philips zegt met de regeling het belang van een goede werk-privébalans te onderstrepen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.