1. ING snijdt in kosten private-bankingafdeling
Het jaareinde is in zicht en daarmee is het ook tijd voor reorganisaties. Zo zullen veel medewerkers van de private-bankingtak van ING een onzeker 2020 tegemoet gaan. Als gevolg van een kostenbesparingsoperatie zouden zo’n 60 van de 600 banen bij de divisie voor vermogende klanten verdwijnen. ING wil inzetten op verdere automatisering en centralisering, schrijft Het Financieele Dagblad. ING is niet de eerste bank die snijdt in de private-bankingdivisie. ABN AMRO snoeit in de Belgische private bank. ING wil nog steeds groeien in private banking. In 2016 nam de bank nog 100 man aan in deze tak.
2. WeWork-bestuurders zitten er warm bij in geval van vertrek
In het kielzog van de controversiële CEO Adam Neumann vertrokken dit jaar minstens zeven hooggeplaatste bestuurders bij WeWork. De Financial Times laat weten dat sommige opvolgers riante vertrekpremies in hun contract hebben opgenomen. Wanneer de opvolgers van Neumann, Artie Minson en Sebastian Gunningham, noodgedwongen moeten vertrekken zou dit de verhuurder van flexibele kantoorruimten 17 miljoen dollar kosten. Ook het contract van Chief Legal Officer Jennifer Berrent is aangepast. Wanneer zij moet vertrekken hoeft ze de 12 miljoen euro aan aanblijfbonussen niet terug te betalen. Opmerkelijk is dat WeWork in de interne documentatie waarop de krant zich baseert aangeeft dat het bedrijf mogelijk geconfronteerd wordt ‘met een aanhoudende leegloop van senior management’.
3. Travis Kalanick vertrekt volledig bij Uber
Uber-oprichter Travis Kalanick trekt zich nog dit jaar terug uit het bestuur van het bedrijf achter de taxiapp. Kalanick stapte in juni 2017 als CEO nadat enkele grote aandeelhouders het vertrouwen in hem waren verloren. In de afgelopen maanden verkocht hij in meerdere tranches aandelen in het bedrijf wat hem 2,1 miljard dollar opleverde. De Uber-oprichter gaat zich nu richten op andere ondernemingen en liefdadigheid.
4. Staking bij Etos intensiveert
De stakingen bij het distributiecentrum van Etos in Beverwijk verharden, schrijft de NOS. Vakbond FNV beticht Etos nog steeds van het breken van stakingen, omdat medewerkers van het hoofdkantoor, Albert Heijn-distributiecentra en Gall&Gall ingezet zouden worden. De Ahold-dochter stelt dat het binnen de kaders van de wet opereert. “We hebben een paar medewerkers van het Etos-hoofdkantoor gestuurd en verder distributiecentrummedewerkers gevraagd of ze meer willen werken.” FNV eist een salarisverhoging van 5 procent per 1 januari. Etos zegt een bod te hebben gedaan van 7,25 procent over twee jaar. De vakbond zegt zich niet serieus genomen te voelen, omdat medewerkers voor deze verhoging vrije dagen moeten inleveren. Als gevolg van de stakingen mogen Etos-filialen gelimiteerd bestellen uit het distributiecentrum.
5. Bedrijven verzekeren zich vaker tegen cyberaanvallen
Verzekeraars verdienen steeds meer aan premies uit cyberverzekeringen. Ging het enkele jaren geleden nog om een verwaarloosbaar bedrag, inmiddels wordt er – naar schatting – wereldwijd jaarlijks zo’n 7 miljard euro ingelegd. Beveiligingsdeskundigen laten in Het Financieele Dagblad weten dat ze vinden dat verzekeraars moeten stoppen met het vergoeden van losgeld aan criminelen die bedrijven onder druk zetten met afperssoftware. Met de uitbetalingen zouden ze een systeem in stand houden waarbij misdaad loont. De gemiddelde schade na een incident ligt volgens cijfers van verzekeraar Aon op ongeveer 5 miljoen euro. Verzekeraars benadrukken dat ze niet ‘zomaar’ losgeld vergoeden, maar dat bedrijven moeten aantonen dat ze genoeg voorzorgsmaatregelen hebben getroffen.
6. Must read: Zo zagen de financiële jaren 10 eruit
We sluiten morgen niet alleen een jaar, maar een heel decennium af. Een decennium waarin de bierprijs van 1,96 naar 2,66 euro steeg. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis steeg van 223.200, via een dipje, naar 288.400. Tevens tien jaar waarin de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd met tweeenenhalve jaar toenam naar 65 jaar, zo weet RTL Z. Wie dit decennium succesvol wilde investeren deed er goed aan om in 2010 bitcoins te kopen. Had je 100 euro aan bitcoins gekocht dan was dat nu 10,4 miljoen euro waard geweest. Op de reguliere beurs kon men lekker verdienen aan Netflix. Honderd euro was nu inmiddels 5.445 euro waard geweest. Op de Hollandse effectenbeurs had 100 euro had gestoken in Besi, maker van machines voor de halfgeleiderindustrie, had nu 4.004 euro gehad. Meer jaren-10-cijfers vind je bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
7. Koffieautomaat: Deep dive ‘jeukwoord’ van het jaar
Columnist en jargonbestrijdster Japke-D Bouma heeft uit talloze inzendingen een top 10 jeukwoorden van 2019 samengesteld. Op nummer 1 staat ‘deep dive’, dat onder meer voorkomt in het boek van Marcel Canoy over Rabobank. Deep dive betekent volgens Bouma simpelweg ‘grondig onderzoek’. “Maar blijkbaar is dat in zo veel bedrijven zo uitzonderlijk geworden dat er een apart – uiteraard Engels – woord voor is bedacht”. Overigens was Philips-topman Frans van Houten de troepen vooruit. In een interview met MT sprak hij in 2014 al over een ‘strategie-deepdive’.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.