1. Huawei kan bij vertrouwelijke informatie KPN-klanten
Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft toegang tot vertrouwelijke klantinformatie van KPN, meldt Trouw. Een groot deel van de Tweede Kamer wil niet dat Huawei betrokken wordt bij de aanleg van het 5G-netwerk, nadat duidelijk werd dat bij ASML gevoelige bedrijfsinformatie is gestolen door Chinese oud-medewerkers. Voor KPN beheert Huawei echter de klantendatabase waardoor in de Chinese software persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens staan. Trouw baseert zich op een document waarin Huawei beschrijft hoe de ‘digitale transformatie’ van KPN is verlopen. De Nederlandse provider wil niet ingaan op de details van de samenwerking, maar stelt dat alle leveranciers voldoen aan strenge veiligheidseisen. Frank Groenewegen, Chief Security Expert bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, stelt dat ‘verwevenheid met deze partij op deze plek heel risicovol’ is. In de Verenigde Staten prijkt Huawei op de zwarte lijst. The Wall Street Journal pakte dit weekend uit met een longread waarin wordt ingegaan op talloze spionagezaken, spionagekamers op Huawei-kantoren en de sterke positie die het Chinese bedrijf op de 5G-markt heeft weten te vergaren.
2. Hema zet FNV buitenspel bij CAO-onderhandeling
Vakbond FNV is weggelopen bij de cao-besprekingen voor het Hema-personeel. De retailer onderhandelt nog wel verder met het CNV. In de ogen van de FNV wil Hema geen fatsoenlijke loonsverhoging betalen en moeten werknemers interen op vakantiedagen en toeslagen. ‘Goed voor de portemonnee van Hema, maar niet voor die van jullie’, stelt FNV in een pamflet aan de 9.500 Hema-werknemers. Een woordvoerder van Hema laat tegenover De Telegraaf weten dat het weglopen de keuze van de FNV is. ‘We onderhandelen door met CNV’. Mochten die onderhandelingen slagen dan is de uitkomst van toepassing op alle medewerkers. Het buitenspel zetten van een of meerdere vakbonden lijkt een trend te worden. Action, Gall & Gall en Jumbo sloten een akkoord met de ondernemingsraad, terwijl De Bijenkorf alleen een akkoord sloot met CNV.
3. Brouwers geven Trump schuld van banenverlies
In de Amerikaanse bierindustrie zijn tussen 2016 en 2018 zo’n 40.000 banen verloren gegaan. De branchevereniging van Amerikaanse bierproducenten wijt het banenverlies aan de importheffingen van president Trump. Hierdoor zou het aluminium dat gebruikt wordt voor bierblikken duurder zijn. ‘Iedere brouwer besluit voor zichzelf hoe ze met deze kostenstijging omgaan, of dat nu prijsverhogingen, ontslagen of lagere investeringen in innovatie en expansie zijn’, aldus een woordvoerder. Naast de importtarieven heeft de bierindustrie te kampen met een lagere binnenlandse consumptie, omdat meer consumenten kiezen voor sterke drank en wijn.
4. Rotterdamse haven experimenteert met ‘slimme’ container
Vanuit de Rotterdamse haven is een schip vertrokken met een ‘slimme’ container aan boord. De komende twee jaar houden sensoren en meetapparatuur precies in de gaten wat er gebeurt in en om de container. Zaken als luchtkwaliteit, klimaat, positionering en beweging worden doorlopend gemonitord. Bedenker Erwin Rademaker denkt dat de snufjes kunnen voorkomen dat containers nog kwijt raken en een rol kunnen spelen in de strijd tegen drugssmokkel. ‘Niets kan meer onopgemerkt. Als de deuren worden geopend, wordt er een alarm verzonden naar onze website en dan gaat de camera aan. Dus dan zien we ook gelijk wie er in de container is’
5. Nieuwe topman voor Nederlandse tak Deloitte
Deloitte Nederland heeft Hans Honig benoemd tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Per 1 juni volgt hij Peter Bommel op die sinds 2012 aan het roer stond bij de accountants- en adviesorganisatie. Honig was managing partner Financial Services en corporate strategy officer bij Deloitte Nederland. Het Financieele Dagblad concludeert dat Deloitte nu de enige van de grote vier accountantskantoren is die geen bestuurder met accountantsachtergrond in de raad van bestuur heeft.
6. Must-read:Hoe het UWV miljoenen verspilde aan falende ict-projecten
Follow the Money-redacteur Nikki Sterkenburg is vuistdiep in het ongelukkige huwelijk tussen uitkeringsinstantie UWV en ict gedoken. Ze schetst een ontluisterend beeld waarin de combinatie van falend management en een gesloten ambtelijke cultuur ertoe leidde dat honderden miljoenen werden uitgegeven aan falende ict-projecten. ‘Mensen in de besluitvorming begrijpen vaak niet dat je beter bestaande ict-systemen beheerst kunt omvormen dan alles opnieuw bouwen’, stelt hoogleraar Informatiesystemen Chris Verhoef in het artikel. Gelukkig is er hoop voor het UWV. Het Bureau ICT-toetsing, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, toetst alle overheidsprojecten boven de 5 miljoen op haalbaarheid. Verhoef heeft er in ieder geval vertrouwen in. ‘De praktijk van de afgelopen 30 jaar waar adviesbureaus onafhankelijke oordelen velden, heeft in ieder geval niet gewerkt.’
7. Koffieautomaat: ‘s werelds duurste medicijn krijgt goedkeuring
Novartis heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om het duurste medicijn ter wereld op de markt te brengen. De eenmalige gentherapie van de Zwitserse farmaceut moet $2,1 miljoen gaan kosten. Het middel is een behandeling tegen een zeldzame dodelijke spierziekte bij kinderen. Novartis verdedigt de hoge prijs door erop te wijzen dat eenmalige behandeling goedkoper is dan jarenlange behandelingen die honderdduizenden dollars per jaar kosten. Op termijn wil Novartis ook in Europa goedkeuring voor het medicijn ontvangen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.