1. Donald Trump aangeklaagd, als eerste oud-president ooit
Oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels. En dat kan gezien worden als een ‘historisch moment’, zegt RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan. Niet eerder werd een oud-president van de Verenigde Staten namelijk strafrechtelijk vervolgd. ‘En dan ook nog eens een die zich kandidaat heeft gesteld voor de volgende verkiezingen.’
Stephanie Clifford, zoals Daniels in het echt heet, zou in 2006 een seksuele affaire hebben gehad met de zakenman. In 2016 betaalde Trumps advocaat Michael Cohen haar 130.000 dollar zwijggeld. Dat was tijdens de verkiezingscampagne van Trump. Die betaling zou op illegale wijze in de administratie van zijn bedrijven zijn weggesluisd. Trump ontkent alles. Hij zegt onschuldig te zijn en noemt de aanklacht een ‘heksenjacht’. Volgende week moet Trump zich bij justitie melden.
2. Inflatie daalt sterk naar 4,4 procent
De inflatie is in maart sterk gedaald naar 4,4 procent. Dat meldt het CBS. Een maand eerder ging het nog om 8 procent inflatie. Het is het laagste inflatiecijfer sinds oktober 2021. Onverwacht is de sterke daling niet. De energie- en brandstofprijzen zijn namelijk een stuk lager dan een jaar geleden.
Andere producten zijn overigens wel in prijs gestegen. Zo is voeding 15 procent duurder dan een jaar geleden en stegen de prijzen van diensten met 5,6 procent.
3. ‘Zwitserse toezichthouders vroegen UBS Ralph Hamers te lozen’
Zwitserse toezichthouders zouden verantwoordelijk zijn voor het vertrek van Ralph Hamers bij de Zwitserse bank UBS. Bij de commissarissen drongen ze erop aan om Hamers te vervangen door zijn voorganger Sergio Emotti, meldt persbureau Bloomberg. Ermotti zou volgens toezichthouder Finma en de Zwitserse centrale bank het meest geschikt zijn om UBS te leiden nu de bank Credit Suisse heeft overgenomen. Er moest een zwaargewicht komen en bij voorkeur een Zwitser.
In een verklaring ontkent de president-commissaris van de bank, Colm Kelleher, de bevindingen van Bloomberg. Kelleher wilde eerder niet ingaan op vragen over de bestuurswissel. Hij noemde Ermotti wel ‘het beste paard van stal’.
4. Oud-zorgminister Van Rijn wordt nieuwe president-commissaris bij DNB
Martin van Rijn, voormalig minister voor Medische Zorg, is de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandse Bank (DNB). Hij volgt vanaf 1 juni Wim Kuijken op die elf jaar commissaris was, waarvan acht jaar als voorzitter. Op dit moment is Van Rijn voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.
Een belangrijke taak voor Van Rijn wordt de zoektocht naar een opvolger van de president van de DNB, Klaas Knot. Zijn termijn loopt namelijk af. Knot zegt over de komst van Van Rijn: ‘Met zijn komst blijft maatschappelijke en bestuurlijke ervaring en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen sterk vertegenwoordigd binnen de raad van commissarissen.’
5. Chapter Zero gelanceerd: Commissarissen werken samen tegen klimaatverandering
Het Climate Governance Initiative van het World Economic Forum heeft nu ook in Nederland Chapter Zero gelanceerd. Vijftig andere landen gingen ons land al voor. Chapter Zero heeft als doel om commissarissen van bedrijven te ondersteunen om hun bedrijven ‘Paris proof’ te maken. ‘Ons doel is om een grote gemeenschap van commissarissen op te bouwen die elkaar stimuleren en van elkaar leren’, zegt Gisella van Vollenhoven, President Chapter Zero Nederland.
‘We zien dat de urgentie rondom het klimaat groeit in de boardroom, maar dat de invulling als RvC-lid hier nog niet altijd goed op aansluit.’ Wereldwijd zijn bijna 2.500 commissarissen aangesloten bij Chapter Zero. Alle Nederlandse commissarissen van bedrijven kunnen zich bij het initiatief aansluiten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Crisis-WW in de maak, werknemer betaalt mogelijk mee’
Het kabinet werkt aan een regeling waarbij het mogelijk wordt om overtollige werknemers tijdelijk naar huis te sturen. Dat schrijft het FD. Tijdens periodes van twee keer drie maanden behouden de werknemers hun volledige salaris en WW-rechten. Een bedrijf kan de regeling inzetten als het minder werk heeft. Werkgevers krijgen straks te maken met beperkingen bij het inhuren van flexwerkers en zzp’ers. Om toch flexibel te kunnen blijven wordt de ‘crisisregeling personeelsbehoud’ in het leven geroepen.
Punt van discussie is nog hoe de uitkeringen gefinancierd worden. Het is de bedoeling dat dit gebeurt door het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf). Zowel werkgevers als werknemers zouden daarvoor premies moeten storten. Maar over de precieze verdeling is nog geen besluit genomen.
7. Bij de koffieautomaat: Staatssecretaris ziet havermelk als frisdrank, belasting dus 196 procent omhoog
De belasting op frisdranken wordt, als het aan het kabinet ligt, met 196 procent verhoogd: van 9 naar 26 cent per liter. Melk en andere zuivelproducten zijn vrijgesteld van deze belasting, omdat deze producten gezien worden als eerste levensbehoefte. Maar dat geldt niet voor havermelk en andere plantaardige melkdranken zoals die van amandelen, kokos, noten en granen.
Deze plantaardige zuivelalternatieven hebben ‘een andere voedingskundige samenstelling’, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen. De verhoging wordt overigens niet ingevoerd om gezondheidsredenen, maar ‘heeft als primair doel meer belastinginkomsten op te halen’.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates