Plus: Onduidelijkheid over banenverlies Rabobank, Kredietrating Shell weer omlaag, UPS dwarsboomt overname TNT.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Herkemij nieuwe ceo Carlsberg Europa
De Nederlander Michiel Herkemij wordt de nieuwe ceo van de West-Europese divisie van bierbrouwer Carlsberg. Herkemij zat eerder bij Heineken (Mexico), Douwe Egberts en vleesverwerker Vion. Herkemij is al sinds oktober aan de slag bij de Denen, maar doet dit vooralsnog vanuit Amsterdam. Zijn kerntaak is om de Britse activiteiten te herstructeren.
Meer Herkemij op MT.nl:
- Deze kersverse ceo's moeten zich in 2015 gaan bewijzen
- Commissarissen laten hun tanden zien: deze 6 ceo's gingen Eurlings voor
- Dit was 2012: ontslagen & afgeserveerd
2. Deal tussen Randstad en Goldschmeding
Randstad heeft een nieuwe deal gesloten met oprichter en grootaandeelhouder Frits Goldschmeding (82). Het akkoord biedt de uitzender de garantie dat Randstad Beheer, de holding van Goldschmeding, bij Randstad op de lange termijn betrokken blijft, strategisch en financieel. De holding heeft recht op één zetel in de raad van commissarissen, zolang het belang in Randstad groter blijft dan 25 procent. Goldschmeding heeft op dit moment bijna eenderde (32,85 procent) van de aandelen Randstad in handen, die een overeenkomstig stemrecht bieden.
3. Onduidelijkheid over banenverlies Rabobank
Bij de Rabobank gaan de komende jaren nog 15.000 arbeidsplekken verdwijnen, beweert vakbond De Unie. Dit getal ligt 3.000 banen hoger dan de 12.000 die de Rabobank altijd naar buiten heeft gecommuniceerd. Een woordvoerder van de Rabobank ontkent tegenover de Telegraaf het bericht. Volgens De Unie zit het verschil hem in een 'kwalitatieve mismatch'. Er gaat om enkele duizenden medewerkers die weer op hun eigen positie moeten solliciteren, omdat de grootbank hen niet meer geschikt acht voor hun – veranderde – functie. Volgens de woordvoering is dit 'onzin' en verdwijnen er de komende drie jaar niet meer banen dan de aangekondigde 12.000. Overigens presenteerde topman Wiebe Draijer een nettowinst van 2,2 miljard euro over 2015, ruim 20 procent hoger in vergelijking met 2014.
4. Kredietrating Shell weer omlaag
Na Standard & Poors heeft nu kredietbeoordelaar Fitch ook de kredietwaardigheid van Shell verlaagd, van AA naar AA-. Ook de vooruitzichten van Brits-Nederlandse olieconcern ziet Fitch als 'negatief'. Reden is de verslechterde financiële positie van Shell door de fors gedaalde olieprijs. Een prijsdaling van maar liefst 70% in anderhalf jaar tijd. Dat Shell het Britse gasbedrijf voor 46 miljard heeft gekocht, drukt de vrije kasstroom nog meer. Opvallend: Fitch verhoogde wel de beoordeling van BG, hoewel ook voor dat bedrijf de vooruitzichten negatief zijn.
5. UPS dwarsboomt overname TNT
UPS probeert de overname van TNT door FedEx te dwarsbomen. Het Amerikaanse concern heeft bezwaar aangetekend tegen de goedkeuring van de Braziliaanse toezichthouders. Hendrik Jan Tuch van Aegon zegt tegen RTLZ: 'UPS claimt bijvoorbeeld bij autoriteiten in Brazilië dat deze fusie slecht is voor de concurrenten. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat de overname misschien ongedaan wordt gemaakt'. In Brazilië kan de autoriteiten gevraagd worden diepgaander onderzoek te doen en UPS maakt van deze optie gebruik. Een woordvoerder van UPS reageert: 'Die mogelijkheid hebben we benut om zeker te zijn van een eerlijk en grondig verloop'. Een overname van UPS van TNT mislukte eerder. Volgens marktvolgers wil het de deal frustreren om zo tijd te winnen voor expansie op de Europese markt.
6. 'Uber verbrandt miljard per jaar in China'
Uber wil koste wat kost marktaandeel winnen in China. De taxidienst verliest per jaar 1 miljard dollar in de grootste economie ter wereld. Dit bevestigt een woordvoerder tegenover persbureau Reuters na berichten op de Canadese start-upblog Betakit. Uber is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met de Chinese taxi-app Didi Kuaidi, waar onder meer Alibaba een belang in heeft. Beide bedrijven geven fikse kortingen op hun tarieven om klanten te trekken. China heeft alles in zich om de grootste taximarkt ter wereld te worden. Uber zit nu al in 40 Chinese steden en wil dit uitbreiden naar 100 stuks.
7. Chinezen slokken koper Docdata op
Het Chinese Tianjin Tianhai heeft voor zes miljard dollar de Amerikaanse softwaredistributeur Ingram Micro gekocht, het moederbedrijf van de e-commercetak van Docdata. Deze Nederlandse partij uit Waalwijk verkocht afgelopen oktober zijn e-commercetak voor 175 miljoen dollar aan Ingram. Ook het andere onderdeel IAI System is inmiddels verkocht aan het Zweedse ASSA Abloy. Hierdoor blijft met Docdata NV alleen een lege beurshuls over.
8. Manager van de dag: Rob van Wingerden (BAM)
Topman Rob van Wingerden van bouwconcern BAM had weer eens goed nieuws. De grootste bouwer van Nederland maakte in 2015 ruim 10 miljoen euro winst. In 2014 werd nog meer dan 100 miljoen euro verlies gedraaid. Het afgelopen jaar zijn er 650 banen verdwenen en volgens Van Wingerden blijft het – vanwege de aantrekkende bouwsector – daarbij. Hij durft zelfs al te dromen over 'goede nieuwe mensen'.
9. Getal van de dag: 200 miljoen
Heijmans en Ballast Nedam mogen Hart van Zuid in Rotterdam ontwikkelen de komende 27 (!) jaar. De diverse orders zijn samen zo'n 200 miljoen waard. Onder meer het Ahoy-complex wordt flink aangepakt, met een internationaal congrescentrum, een muziekhal, een bioscoop en een hotel. Ook moet er een kunstenpand met bibliotheek en theater verrijzen en wordt het winkelcentrum Zuidplein gerenoveerd.
10. Koffieautomaat: John McAfee duikt weer op…
Hij is beroemd, berucht en werd in het verleden vaak door de politie (in Belize) gezocht. Maar John McAfee, oprichter van het bekende anti-virusprogramma, is weer opgedoken. Deze keer wil hij de FBI helpen om de 'San Bernardino iPhone' met zijn team te kraken. Oh ja, McAfee is ook kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen voor de Libertarian Party. Hier nog een filmpje om uw geheugen op te frissen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.