Plus: Nieuwe ceo voor Delta Lloyd, De Mol bevestigt interesse in SBS, Microsoft neemt Minecraft over en 4 miljoen nieuwe iPhones besteld.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Hema schrapt 'Echt Hema'
'Echt Hema' wordt vervangen door de slogan 'Hema maakt gewoon bijzonder', maar dat is niet de enige verandering die Hema gisteren presenteerde. Het bedrijf heeft ruim 500 winkels vernieuwd, in de hoop zich meer te onderscheiden van de concurrentie. Hema breidt zijn assortiment uit en zal vaker wisselen van productaanbod, er is een grotere focus op goedkope 'cadeautjes' en beautyproducten, daarnaast is er een andere huisstijl ontwikkeld. In winkels komt een internetzuil te staan, waar direct artikelen besteld kunnen worden. 'We verwachten dat als gevolg van de aanpassingen het aantal klanten zal toenemen en door het toevoegen van een nieuwe functie, die van de impulsaankopen, klanten ook vaker zullen terugkomen', aldus topman Ronald van Zetten. Enne, geen zorgen: de rookworst blijft.
2. Bieroorlog: AB Inbev wil SABMiller
Heineken blijft waarschijnlijk zelfstandig, maar de wereldwijde bieroorlog lijkt desondanks toch echt begonnen. Volgens The Wall Street Journal praat AB Inbev met banken over de financiering van een mogelijk bod op branchegenoot SABMiller. Op een fusie van de twee grootste bierconcerns ter wereld wordt al jaren gespeculeerd. Marktleider AB Inbev zou nog niet in gesprek zijn met nummer twee SABMiller, maar zich al wel willen verzekeren van de kredietlijnen die nodig zijn voor wat een deal ter waarde van zo'n 75 miljard pond (94 miljard euro) zou kunnen worden. Om uit handen van AB Inbev te blijven, heeft SABMiller een bod gedaan op Heineken, maar de familie Heineken heeft aangegeven niet mee te willen werken. Lees verder:
3. Microsoft neemt Minecraft over
Microsoft neemt de Zweedse maker van computerspelletjes Mojang over voor 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro). Mojang is bekend van Minecraft, dat tot de populairste games aller tijden behoort. Het spelletje is verkrijgbaar voor pc's, tablets, smartphones en spelcomputers als de Xbox van Microsoft en de PlayStation van Sony. Dat blijft ook na de overname zo, verzekerde de softwaregigant. Ook Mojang sprak geruststellende woorden aan het adres van de Minecraft-fans. 'Verandering is eng, en dit is een grote verandering voor ons allemaal', stelde het bedrijf in een verklaring. 'Maar het komt allemaal goed.' De oprichters en topbestuurders van Mojang, onder wie Minecraft-bedenker Markus Persson, gaan niet mee naar Microsoft. Zij gaan 'nieuwe projecten' beginnen, aldus het Zweedse bedrijf, dat enkele tientallen medewerkers heeft.
Fill in the blank and I’ll tell you your age pic.twitter.com/vzn4Losgrg
— Farshad Nayeri (@FarshadNayeri) 15 september 2014
4. John de Mol bevestigt interesse in SBS
Het Amerikaanse Discovery Communications, bekend van zenders als Discovery Channel en Animal Planet, heeft inderdaad plannen om SBS6, Net5 en Veronica over te nemen, zo bevestigt SBS-aandeelhouder John de Mol. 'Ze hebben contact gehad met ons en ook met Sanoma, dat de overige procenten bezit. Ik verwacht dat er snel een actie komt van Discovery. Wat die precies zal zijn, weet ik niet,' aldus de televisieproducent. De Mol wil zijn eigen aandeel niet van de hand doen, vertelt hij. 'Door te experimenteren met nieuwe programma’s wil ik een sterke zender bouwen. Om die reden is ons belang niet te koop.'
5. Weer Nederlandse danceorganisatie overgenomen
SFX, sinds eind 2013 het moederbedrijf van de Nederlandse danceorganisatie ID&T, heeft weer een overname op de Nederlandse markt gedaan. Het heeft Monumental Productions gekocht, dat onder andere het populaire technofeest Awakenings organiseert. Awakenings vond voor het eerst plaats in 1997 en is in de jaren daarna verder uitgebouwd door oprichter Rocco Veenboer. In 2014 was het een tweedaags evenement voor meer dan 60.000 bezoekers. Het is de bedoeling dat de 'Awakenings-ervaring' met deze overname naar het buitenland wordt geëxporteerd. Veenboer zal betrokken blijven bij Monumental.
6. Netflix heeft het zwaar in Frankrijk
Rare jongens, die Fransen. Krijgen ze eindelijk Netflix, gaan ze moeilijk lopen doen. Netflix debuteerde gisteren op de Franse markt, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het bedrijf krijgt van verschillende kanten kritiek. Zo zou het bedrijf vanuit zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam de Franse wet kunnen uitduiken, die stelt dat minstens 40 procent van de programmering van Franse origine moet zijn. Een groot deel van de Franse operators weigert Netflix door te geven op hun settopboxen. Daarnaast zijn sommigen bang dat Netflix een gevaar is voor Canal+, dat onderdeel is van het Franse Vivendi AS. Om Frankrijk tegemoet te komen, heeft Netflix een speciale televisieserie ontwikkeld voor de Franse markt, maar de Franse bioscoopindustrie vindt dat nog niet genoeg.
7. Nieuwe ceo voor Delta Lloyd
Hans van der Noorda (53) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Als de aandeelhouders akkoord gaan, wordt hij per 1 januari 2015 benoemd. Van der Noorda volgt Niek Hoek op, die halverwege 2015 met pensioen zal gaan. De nieuwe topman van Delta Lloyd werkte de afgelopen 28 jaar in verschillende managementfuncties voor ING, sinds januari 2010 was hij chief executive officer retail banking Benelux bij het bankbedrijf.
8. Meer doden door defect slot GM-auto's
Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft 125 claims voor schadevergoedingen ontvangen in verband met de dodelijke ongelukken door een defect bij het contactslot. Dat liet de advocaat die is ingehuurd door GM om de claims te beoordelen maandag weten. Volgens advocaat Kenneth Feinberg zal GM in 19 gevallen compensatie betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers, terwijl de andere zaken nog worden bekeken. Eerder wilde GM in 13 gevallen een vergoeding betalen. In totaal zijn nu 445 claims voor compensatie binnengekomen in verband met de zaak en Feinberg denkt dat het aantal ongelukken met dodelijke afloop als gevolg van het defect nog verder zal stijgen. GM heeft vanwege het defecte contactslot en andere technische problemen de afgelopen tijd vele miljoenen auto's moeten terugroepen. Het autoconcern maakte in juli bekend 400 miljoen dollar te reserveren om slachtoffers te compenseren. GM houdt er rekening mee dat dit bedrag oploopt tot 600 miljoen dollar.
9. Getal van de dag: 4 miljoen
Apple heeft tot dusver 4 miljoen bestellingen ontvangen voor de nieuwste iPhones. Dat meldde het bedrijf van Topman Tim Cook maandag. Apple sprak eerder al van een recordvraag naar de nieuwe toestellen. Het concern presenteerde vorige week twee nieuwe versies van de iPhone. De iPhone 6 is al groter dan zijn voorgangers, de 6 Plus gaat daar nog een stapje overheen. De iPhones worden vanaf vrijdag geleverd, in eerste instantie in acht landen. Aan het eind van het jaar moeten klanten in 150 landen hun honger naar de nieuwe smartphone kunnen stillen.
10. Koffieautomaat: De smartphonestoep
In de Chinese stad Chongqing ligt een apart stuk trottoir voor smartphone-fanaten. Het is een klein stukje van 50 meter en het voetpad ligt in een attractiepark, maar misschien is er een nieuwe trend geboren.
In this Chinese city, phone addicts get their own sidewalk lane http://t.co/kpLf0ZTKLZ pic.twitter.com/d622PMSLgK
— Steven Millward (@SirSteven) 15 september 2014
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.