1. Coalitie van grote bedrijven gaat minder vliegen
De Coalitie Anders Reizen (waarin 24 grote werkgevers zoals ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, Conclusion, KPMG, NS en Rabobank zitting hebben) gaat tot 2025 de CO2-uitstoot van zakelijke vliegreizen met 25 procent verminderen ten opzichte van 2019. De bedrijven hebben beloofd ten minste twaalf maatregelen in te voeren om het reductiedoel te halen. Werkgevers doen dat onder meer door niet meer te vliegen voor afspraken korter dan drie uur. En alleen vliegen voor afstanden verder dan 700 kilometer.
Lees ook: Transavia-ceo: ‘Iedereen ziet de voordelen van minder vliegen’
2. Ook Nederland wil Europees pfas-verbod
Nederland heeft samen met Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken een voorstel ingediend voor een Europees totaalverbod op pfas. Als de Europese Commissie het voorstel goedkeurt, gaat het gebruik van pfas in de ban. Chemiebedrijven als Chemours moeten dan stoppen met de productie van pfas-houdende producten zoals Teflon.
Water- en vuilafstotende laagjes pfas worden in allerlei producten verwerkt, van antiaanbakpannen tot brandblusschuim. Pfas werden lange tijd als onschadelijk en afbreekbaar afgeschilderd. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat pfas kankerverwekkend is, niet afbreekt, ophoopt in het milieu en het immuunsysteem verstoort.
3. ‘Meer bouwers bankroet in 2023’
Het aantal faillissementen in de bouw in Nederland neemt dit jaar met ongeveer 15 procent toe. Dat is beduidend meer dan in 2022, toen het aantal bankroeten met 8 procent steeg. Die verwachting spreekt Atradius uit in een dinsdag verschenen sectorrapport over de bouw. Als oorzaken noemt de kredietverzekeraar de hogere rente, hogere arbeids- en materiaalkosten en het aflopen na de coronacrisis van fiscale stimuleringsvoordelen zoals ‘bijzonder uitstel van betaling belasting’.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde over geheel 2022 341 faillissementen in de bouw, inclusief eenmanszaken. Dit jaar zal dit aantal dus bijna verdubbelen.
4. Na Shell noteert ook BP exorbitante winst
De Britse oliereus BP heeft zijn winst vorig jaar meer dan verdubbeld tot bijna 28 miljard dollar (ruim 26 miljard euro), de hoogste jaarwinst in zijn 114-jarige geschiedenis. Het Britse concern profiteerde van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.
Over heel 2022 bedroeg de winst 27,7 miljard dollar, tegen 12,8 miljard dollar in 2021, toen de oliereus nog aan het herstellen was van de verliezen rond de coronacrisis. Shell maakte vorige week een winst bekend van ruim 38 miljard euro.
5. Jumbo-topman koopt chocolatier
Het Brabantse chocolademerk Coco & Sebas koopt een groot deel van de Nederlandse winkels van de Belgische chocolatier Leonidas. De winkels komen uit de boedel van de failliete handelsonderneming Min uit Roosendaal.
Coco & Sebas, dat voor meer dan de helft in handen is van Jumbo-topman Ton van Veen, neemt ook het distributiecentrum en het hoofdkantoor over van deze handelsonderneming. Dankzij deze overname groeit Coco & Sebas van 8 naar 24 winkels. De verbouwing van de Leonidas-winkels naar de Coco & Sebas-formule moet uiterlijk in april voltooid zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Private equity staat weer te trappelen
Het afgelopen halfjaar zat de markt voor fusies en overnames grotendeels op slot. Maar de marktomstandigheden zijn de afgelopen weken flink verbeterd. Private-equitypartijen hebben inmiddels voorbereidingen getroffen als de markt weer opengaat. Onder meer bij kinderwagenproducent Bugaboo zijn alle voorbereidingen afgerond. Het bedrijf kan daardoor meteen in de etalage zodra de markt weer aantrekt.
Lees ook: Private equity: dit is het en dit kun je ermee
7. Bij de koffieautomaat: Bard en Ernie gaan strijd aan met ChatGPT
ChatGPT krijgt stevige concurrentie. Het Chinese internetbedrijf Baidu komt met een eigen slimme schrijfrobot op basis van kunstmatige intelligentie. Google maakte maandag al bekend dat het met Bard zo’n chatbot zal lanceren. Baidu denkt zijn ‘Ernie Bot’ in maart te kunnen lanceren. Beleggers zien veel waarde in het nieuwe product. Het aandeel Baidu werd dinsdag ruim 10 procent meer waard op de beurzen in New York. Op de beurs van Hongkong was dat ruim 15 procent.
Google maakte maandag bekend dat het zijn AI-schrijfbot Bard beschikbaar heeft gesteld aan een selecte groep testers. Ook wil het meer artificiële intelligentie toevoegen aan de zoekmachine. Het aandeel Alphabet ging 0,3 procent omhoog.
Lees ook: Is ChatGPT hard op weg om Google te vervangen?
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates