1. Duizenden bedrijven slachtoffer van afpersing met gijzelsoftware
Zo’n 6.000 bedrijven zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met gijzelsoftware, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het merendeel is zzp’er: ongeveer twee derde. Een verklaring hiervoor kan zijn dat zij minder middelen hebben om zich te wapenen tegen gijzelprogramma’s.
Zzp’ers betaalden vrijwel nooit losgeld, terwijl bedrijven met meerdere medewerkers wel 1 op de 10 keer betaalden. In meer dan de helft van de betalingen was het losgeld meer dan de helft van de jaaromzet van het bedrijf. Maar ondanks dat werd betaald, werden de gegevens in de meeste gevallen niet teruggegeven.
2. ING behaalt topresultaat: recessievrees ver weg
ING Groep behaalde het tweede kwartaal een recordwinst. De winst kwam uit op 2,16 miljard euro. Dat is een stijging van 83 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
De bank profiteert van de snel oplopende beleidsrente, schrijft het FD. Ook heeft ING een aantal meevallers, zoals een sterke daling van de toezichtkosten en het vrijvallen van reserves vanwege, onder meer, het verder afbouwen van zijn positie in Rusland. ‘We zien wel onzekerheden in de markt, maar die zijn kleiner dan verwacht. We hebben onze risico’s goed onder controle’, zegt chief risk officer Ljiljana Čortan.
3. Reinigingsbedrijf Venlo deels stilgelegd wegens lozen kankerverwekkende stoffen
Tankreinigingsbedrijf Claessen Tankcleaning is deels stilgelegd door de gemeente Venlo. De gemeente greep in nadat uit onderzoek van NRC bleek dat het bedrijf giftige stoffen als benzeen in de Maas loost en medewerkers blootstelt aan gevaarlijke dampen en stoffen. Claessen moet nu voor elke tankwagen met benzeen die gereinigd wordt een boete betalen van 25.000 euro, tot een maximum van 100.000 euro zolang de installatie voor het reinigen van de benzeenwagens niet voldoet.
Claessen ontkent overigens benzeen direct in het riool te dumpen. ‘Wij beschikken over een grote waterzuiveringsinstallatie waarbij afvalstoffen worden verwerkt’, zegt het bedrijf. Volgens een woordvoerder van de gemeente Venlo is die zuiveringsinstallatie niet geschikt om benzeen uit het water te zuiveren.
4. Apple verkoopt minder iPhones, Amazon ziet omzet wél stijgen
De omzet van Apple daalde voor het derde kwartaal op rij, omdat het bedrijf minder iPhones, iMacs en iPads verkoopt. De omzet van Apple kwam uit op 81,8 miljard dollar, één procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De iPhone-omzet daalde met 2 procent op jaarbasis, naar 39,7 miljard dollar. Wel verkocht Apple meer accessoires zoals AirPods. Ook ondersteunende diensten zorgden voor meer inkomsten, zoals reclames en streamingservices. Apple rapporteerde over het afgelopen kwartaal een winst van 19,88 miljard dollar.
De omzet van webwinkelconcern Amazon steeg wel, met name doordat de inkomsten uit advertenties stegen op jaarbasis. Het bedrijf zegt dat het door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie gerichtere reclame kan aanbieden. De totale omzet van Amazon steeg met 11 procent naar ruim 134 miljard dollar. De operationele winst kwam uit op 7,7 miljard dollar.
5. Volkswagen heeft geen financiële schade door brand vrachtschip
De brand op het vrachtschip Fremantle Highway heeft geen financiële gevolgen voor Volkswagen. ‘Een zeer klein deel’ van de auto’s aan boord van het schip is van een van de Volkswagen-merken, zoals Audi, SEAT of Volkswagen. Ook zijn de auto’s van die merken verzekerd.
De auto’s kunnen daarentegen niet meer geleverd worden aan verkooppartners en klanten. Er waren in totaal 3.784 auto’s aan boord van het vrachtschip, waaronder ook van BMW en Mercedes-Benz. De Fremantle Highway is inmiddels de Eemshaven binnengesleept.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Dara Khosrowshahi haalt het geldverslindende Uber uit de rode cijfers
Na veertien jaar is Uber winstgevend. De Volkskrant schrijft een profiel over de man aan wie de taxidienst dat te danken heeft: ceo Dara Khosrowshahi. Hij werkte als twintiger bij de New Yorkse zakenbank Allen & Company en werd in 2005 ceo van Expedia, voordat Uber hem in 2017 wegkaapte.
Khosrowshahi zette bij zijn aantreden direct ‘de kernwaarden’ van zijn voorganger Travis Kalanick bij het grofvuil, zoals ‘Always Be Hustlin’ en het belang van ‘op tenen trappen’. Volgens de nieuwe ceo waren dat vooral ‘smoesjes om een klootzak te zijn’. Zelf gelooft Khosrowshahi meer in ‘tarof’, de Iraanse mix van beleefdheid en gastvrijheid in het sociale verkeer. ‘Tarof, een soort nederigheid, is ten diepste deel van hoe ik ben opgevoed’, zei hij eerder in een interview. ‘Wees succesvol, maar doe het in stilte.’
7. Bij de koffieautomaat: Gevreesde faillissementsgolf lijkt nu echt toe te slaan
Steeds meer Europese retailbedrijven verkeren in zwaar weer. En het einde is nog niet in zicht, zegt Anton Wiggers, bedrijvendokter en partner bij Themis Company, tegen BNR. Ook Johan Geeroms, directeur kredietrisico voor de Benelux bij kredietverzekeraar Allianz Trade, verwacht dat vooral bij bedrijven met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro het aantal faillissementen nog flink zal stijgen. ‘Als je kijkt naar de coronasteun ten opzichte van het bnp was Nederland koploper van alle eurozonelanden. Dan is de remweg wel veel langer en komen faillissementen veel later, naar verwachting met name dit jaar.’
Ook het mkb moet vrezen voor een faillissementsgolf. Onder meer omdat het mkb prijsstijgingen minder snel doorrekent. ‘Dat gaat natuurlijk ten koste van je marge’, zegt Geeroms. ‘Als je dan ook nog eens een keer coronasteun moet terugbetalen en de energieprijzen blijven hoog, dan is dat te veel van het goede.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates