1. Supermarktketen Hoogvliet fluit oprichter publiekelijk terug
De directie en commissarissen van supermarktketen Hoogvliet zijn het niet eens met de uitspraken die oprichter en eigenaar Leen Hoogvliet deed in het Noordhollands Dagblad. De oprichter zei in het dagblad dat hij hard heeft ingegrepen bij het bedrijf. De directie richtte zich in de ogen van de 83-jarige ondernemer te veel op cijfers en te weinig op de wensen van de klant. ‘Ten onrechte is de suggestie gewekt dat hij een actief sturende rol heeft in de bedrijfsvoering’, schrijven de directie en commissarissen.
‘De groei was eruit’, zei Hoogvliet tegen de krant. ‘En in deze branche is groei noodzakelijk. Met die cijfers schreef de laatste directeur zijn eigen ontslagbrief.’ Daarop lijkt Hoogvliet te doelen op ceo Dave Pieters, die vorig jaar september vertrok. Volgens de directie en raad van commissarissen zijn onder Pieters de financiële prestaties en medewerkerstevredenheid juist verbeterd en zijn persoonlijke afwegingen de reden voor zijn vertrek.
2. Reducate is het best presterende SaaS-bedrijf van Nederland
En de winnaar is… Reducate! Het Utrechtse softwarebedrijf is het best presterende SaaS-bedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de SaaS100-ranglijst van 2023 die donderdag door MT/Sprout is gepresenteerd.
Reducate komt voort uit een fusie tussen het Nederlandse edtech-bedrijf E-Wise en het Deense Blueprint Learning. Het biedt een e-learning platform voor professionals en bedient inmiddels 100.000 gebruikers in zo’n 30 branches.
‘Ik ben apetrots’, aldus directeur Ellen Smit van E-Wise, dat is opgericht in 1998. ‘Toentertijd was het best wel revolutionair om met zoiets als SaaS te beginnen. De term bestond nog niet eens.’
Bekijk de SaaS100-lijst van 2023
3. OpenAI dreigt te vetrekken uit EU
De ceo van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, dreigt de Europese Unie te verlaten als de regels op het gebied van kunstmatige intelligentie te streng worden. Dat zegt Sam Altman tegen persbureau Reuters. ‘Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel reguleren’, zegt Altman.
De Europese Unie werkt op dit moment aan regelgeving op het gebied van AI en wil zo als eerste wereldwijd regels maken voor de baanbrekende techniek. ‘We zullen ons best doen om aan de wetgeving te voldoen, maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met het aanbieden van onze diensten in de EU.’
4. Brussel wil misleidende finfluencers via opdrachtgevers aanpakken
Bedrijven die finfluencers inzetten (mensen die geld verdienen met het online promoten van financiële producten) worden straks aansprakelijk gesteld voor de verspreiding van misleidend beleggingsadvies. Dat staat in nieuwe voorstellen van de Europese Commissie om particuliere beleggers te beschermen tegen wanpraktijken. De voorgestelde wetgeving moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en lidstaten.
Bedrijven die beleggingsproducten aanbieden moeten straks de marketingactiviteiten die ze via finfluencers voeren vastleggen. Toezichthouders kunnen zo een overzicht krijgen van de activiteiten.
5. DNB-president Knot wil dat ECB de rente tot en met juli blijft verhogen
De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rentetarieven ook in juni en juli verhogen, vindt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). In een interview met vier grote Europese kranten zegt Knot dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht. Als na de renteverhogingen een piek is bereikt, zal de rente voor een ‘lange periode’ op dat niveau moeten blijven.
Knot is ook bestuurder bij de ECB. Hij staat bij de ECB bekend als een voorstander van agressieve renteverhogingen om de inflatie aan te pakken.
6. Gasprijs daalt hard: laagste prijs in bijna twee jaar
De gasprijs is weer hard gedaald. Voor een megawattuur wordt door inkopers nu zo’n 25,40 euro betaald op de Europese gasbeurs. Sinds juni 2021 waren de prijzen niet zo laag als nu.
Dat de prijs zo daalt, komt doordat er voldoende gas beschikbaar is, de gasvoorraden van landen nog vol zijn, de winter relatief mild was en omdat huishoudens en bedrijven fors hebben bespaard. Langzaam maar zeker zal de lagere gasprijs ook voor een lagere energierekening zorgen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
7. Must read: Recessie in Duitsland zorgt voor zorgen in Europa
De economie in Duitsland krimpt al twee kwartalen op rij, vooral door huishoudens die minder geld uitgeven. Economen spreken van een ‘technische recessie’. ‘Helaas is een fundamentele verbetering niet in zicht’, zegt Jörg Krämer, hoofdeconoom bij Commerzbank. Maar van een diepe recessie is ook geen sprake, geeft hij aan.
Toch leiden de economische problemen in Duitsland voor zorgen. Met Duitsland in een recessie wordt de vrees voor een langere en diepere teruggang van de Europese economie verder aangewakkerd, schrijft het FD. Het IMF verwacht dat Duitsland dit jaar het zwakste zal presteren van alle grote economieën in de wereld.
8. Bij de koffieautomaat: Bedrijf Elon Musk mag hersenimplantaten testen op mensen
Neuralink, een van de bedrijven van Elon Musk, mag hersenimplantaten testen op mensen. Het bedrijf heeft op Twitter bekendgemaakt dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten daar toestemming voor hebben gegeven.
Neuralink wil dat het brein via een implantaat dat in de schedel wordt ingebracht rechtstreeks kan communiceren met een computer. Met deze technologie wil de startup bijvoorbeeld dat verlamde mensen weer hun spieren kunnen bewegen en mensen die blind zijn geworden hun zicht terugkrijgen. De FDA, de Amerikaanse medische toezichthouder, heeft nog niet gereageerd op het bericht van Neuralink.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates